Rozciąganie godzinę po treningu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
scarlo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Ostatnio mam organizacyjny problem z czasem i nie mogę sobie pozwolić na konkretniejsze rozciąganie zaraz po bieganiu. Dopiero godzinę później mam na to czas. Proszę o radę.

1 Czy rozciąganie godzinę później ma sens?
2 Czy powinienem poprzedzić je rozgrzewką tak jak przed bieganiem ?

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

scarlo pisze:Witam
Ostatnio mam organizacyjny problem z czasem i nie mogę sobie pozwolić na konkretniejsze rozciąganie zaraz po bieganiu. Dopiero godzinę później mam na to czas. Proszę o radę.

Pozdrawiam
Podczepiam się, bo mam dokładnie ten sam problem...
Mało tego - czy moge rozciągać się jeden no dwa dni w tygodniu kiedy nie biegam w ogóle, ewentualnie poprzedzić rozciąganie rozgrzewką w domu w miejscu lub na skakance?
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mszary pisze:
scarlo pisze:Witam

Pozdrawiam
Podczepiam się, bo mam dokładnie ten sam problem...
Mało tego - czy moge rozciągać się jeden no dwa dni w tygodniu kiedy nie biegam w ogóle, ewentualnie poprzedzić rozciąganie rozgrzewką w domu w miejscu lub na skakance?
Właśnie czytam "Bieganie metodą Gallowaya" i autor twierdzi, że nie należy rozgrzewać się ani przed biegiem ani po biegu tylko w trakcie osobnych treningów pozabiegowych. Czyli ilu biegaczy tyle podejść do tematu.... :niewiem:
feelipe
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

chodze na biegam bo lubie i na treningach Pani trener mowi, ze warto sie rozgrzac i rozciagac przed treningiem, to pobudza organizm do dzialania, jak zaczniecie robic rozgrzewke przed bieganiem to juz sie wasz oragnizm nauczy ze cos sie dzieje :)
a po treningu rozciaganie tez jest wskazane, wydaje mi sie nawet ze p. Skarżynski pisale, że powinno byc rozciaganie po treningu i to zaraz a nie po godzinie.
Jednak co szkola to inna teoria, chyba trzeba samemu to przecwiczyc na mnie sie sprawdza
Obrazek
mort
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Chyba każde rozciąganie, jak każde ćwiczenie fizyczne ma sens.
Moim zdaniem, bezapelacyjnie tak. Po godzinie to już organizm może być schłodzony, i efekty mogą być jak przy rozciąganiu bez rozgrzewki (naderwanie, i inne kontuzje).

Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

smopi pisze:Właśnie czytam "Bieganie metodą Gallowaya" i autor twierdzi, że nie należy rozgrzewać się ani przed biegiem ani po biegu tylko w trakcie osobnych treningów pozabiegowych. Czyli ilu biegaczy tyle podejść do tematu.... :niewiem:
Tfu... miało być: "rozciągać".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ