Garmin f305
- szy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:01
- Życiówka w maratonie: 3:19:17
No to jest dla mnie nowość więc popatrzę. W zasadzie jedyna rzecz która mnie wkurzała w ST. No, jeszcze wkurza to, że jest aplikacją instalowaną lokalnie, ale pewnie w wersji 4 już będzie w chmurze
)

Mój profil Strava: https://www.strava.com/athletes/43888753
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
czesc,
stalam sie posiadaczka garmina f305 i dzisiaj wykonalam pierwszy trening z jego pomoca. mam kilka spostrzezen i wynikajacych z nich pytan:
po pierwsze - nie znalazlam tego w instrukcji.. - czy da sie ustawic opcje wyswietlania tak, zeby pokazywal tetno w jakims bardziej widocznym miejscu niz malutkimi cyferkami w prawym gornym rogu ekraniku?
po drugie - ustawilam sobie wyswietlanie pulsu w postaci % tetna maksymalnego, a on procenty pokazal mi dopiero w podsumowaniu treningu. podczas biegu uparcie pokazywal mi liczbe uderzen na minute. czy to sie da zmienic?
po trzecie - biegalam okrazenia na biezni: niektore z nich wyliczal mi dokladnie na 400 metrow, w innych mylil sie mniej lub bardziej. byly chmury i tak dalej, wiec moge mu to rzecz jasna wybaczyc, ale nie w tym rzecz: podobno Garminy nawet gdy gubia sygnal/przeklamuja, to jest to przegiecie w strone zanizenia rzeczywistego dystansu. czy to prawda?
i po czwarte wreszcie - wczesniej uzywalam pulsometru Polara i bylo to pierwsze moje urzadzenie tego typu. w stosunku do niego Garmin pokazuje mi raczej nizsze tetno, niz mialo to miejsce w przypadku Polara. ktoremu wierzyc?
z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam!
stalam sie posiadaczka garmina f305 i dzisiaj wykonalam pierwszy trening z jego pomoca. mam kilka spostrzezen i wynikajacych z nich pytan:
po pierwsze - nie znalazlam tego w instrukcji.. - czy da sie ustawic opcje wyswietlania tak, zeby pokazywal tetno w jakims bardziej widocznym miejscu niz malutkimi cyferkami w prawym gornym rogu ekraniku?
po drugie - ustawilam sobie wyswietlanie pulsu w postaci % tetna maksymalnego, a on procenty pokazal mi dopiero w podsumowaniu treningu. podczas biegu uparcie pokazywal mi liczbe uderzen na minute. czy to sie da zmienic?
po trzecie - biegalam okrazenia na biezni: niektore z nich wyliczal mi dokladnie na 400 metrow, w innych mylil sie mniej lub bardziej. byly chmury i tak dalej, wiec moge mu to rzecz jasna wybaczyc, ale nie w tym rzecz: podobno Garminy nawet gdy gubia sygnal/przeklamuja, to jest to przegiecie w strone zanizenia rzeczywistego dystansu. czy to prawda?
i po czwarte wreszcie - wczesniej uzywalam pulsometru Polara i bylo to pierwsze moje urzadzenie tego typu. w stosunku do niego Garmin pokazuje mi raczej nizsze tetno, niz mialo to miejsce w przypadku Polara. ktoremu wierzyc?

z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
gwarantuje ci że pulsomertr polar i pulsometr garmin pokazuja ci tak samo tętno. Garmin 305 ma takie coś że pokazuje na wyświetlaczu dokładnośc pomiaru w metrach
Tompoz
Tompoz
Tompoz
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
o, w ktorym miejscu?tompoz pisze: Garmin 305 ma takie coś że pokazuje na wyświetlaczu dokładnośc pomiaru w metrach
kurcze, ja juz kilkakrotnie czytalam na tym forum, ze jesli Garmin sie gubi, to 'na minus' - pokazuje dystans krotszy niz rzeczywisty. a ja po zaledwie trzech dniach uzywania Forerunnera 305 mam zdecydowanie odmienne spostrzezenia. wedlug Garmina okrazenia na biezni mialy od 400 do 440 metrow - nie wspomne juz o tym, ze twierdzil, iz katowicki AWF ma calkiem gorzysty tartan..

-
- Zaprawiony W Bojach
ioannah, to jest niestety taki już feler GPS-ów, że nie za dobrze radzą sobie z zakrętami - nie potrafią tego b. dokładnie zliczyć.
po pierwsze, sprawdź w jakim trybie 'data recording' jest twój Garnek - zapis every second daje dokładniejsze dane ale bateria szybciej się czerpie.
po drugie, na bieżni już tak będzie - Garnek pokaże więcej. W biegu ulicznym gdy będzie miał czas żeby zarejestrować zakręty, nie będzie ich za dużo - pokaże trochę więcej niż w rzeczywistości.
co do pokazywania - masz 3 lub 4 ekrany predefiniowane - wystarczy zaprogramować by pokazywał tobie tętno na jednym z ekranów i ustawić na tym ekranie mniejszą ilość pól wyświetlania - cyferki będą większe.
co do pytań o tętno - ja nigdy tej funkcji nie używałem, więc nic o tym nie wiem.
po pierwsze, sprawdź w jakim trybie 'data recording' jest twój Garnek - zapis every second daje dokładniejsze dane ale bateria szybciej się czerpie.
po drugie, na bieżni już tak będzie - Garnek pokaże więcej. W biegu ulicznym gdy będzie miał czas żeby zarejestrować zakręty, nie będzie ich za dużo - pokaże trochę więcej niż w rzeczywistości.
co do pokazywania - masz 3 lub 4 ekrany predefiniowane - wystarczy zaprogramować by pokazywał tobie tętno na jednym z ekranów i ustawić na tym ekranie mniejszą ilość pól wyświetlania - cyferki będą większe.
co do pytań o tętno - ja nigdy tej funkcji nie używałem, więc nic o tym nie wiem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Wsod wielu rzeczy któr emoze Garmin pokazywać na wielu swych polach wyświetlacza jest dokladnośc pomiaru GPs podawana w metrach i jest ona np. 6-9 metrów.
Ja na Garmina 305 nie poiwem słowa złego a plus darmowe sportrakc wersja 2 z darmowymi nakładkamio to cud ana kiju w biały dzień.
Tompoz
Ja na Garmina 305 nie poiwem słowa złego a plus darmowe sportrakc wersja 2 z darmowymi nakładkamio to cud ana kiju w biały dzień.
Tompoz
Tompoz
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ech, w takim razie jeszcze dluga droga przede mna, zanim zaczne ogarniac to urzadzenie. do tej pory nie znalazlam sposobu, zeby wyswietlac tetno w jakis inny sposob, niz w prawym gornym rogu ekraniku...
tompoz, wyslalam Ci PW z prosba o powtorzenie linka
tompoz, wyslalam Ci PW z prosba o powtorzenie linka

- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
tak.. jest kilka opcji do wyboru, ale zadna nie oferuje 'powiekszenia' tetna 

-
- Zaprawiony W Bojach
settings -> general -> data fields -> wybierasz dowolny ekran -> klawiszem w dół zmieniasz ilość pół wyświetlanych w tym ekranie na 1, potem ustawiasz w tym polu to co ciebie interere i pralka działą 

- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
pralka dziala!!
DZIEKI :D
DZIEKI :D
-
- Zaprawiony W Bojach
i przewóz jest naprawion :D
cieszę się, że moglem pomóc
cieszę się, że moglem pomóc
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Krotkie pytanie, mam maly problem z opcja AutoLap w Garminie. Niewazne czy dam trening szybki czy zaawansowany i ustawie powiedzmy dystans 13 km to zawsze w tabelach pokazuje mi pozniej caly dystans jako jedno okrazenie. Wie ktos jak ustawiac trening tak aby miec pokazywany dystans, ktory bedzie rozbity na 1 km okrazenia ??? Dodam ze opcja AutoLap jest wlaczona
bo troche niewygodne jest robijanie kilku kilometrow na jedo kilometrowe kroki :/

-
- Dyskutant
rockduck pisze:Krotkie pytanie, mam maly problem z opcja AutoLap w Garminie. Niewazne czy dam trening szybki czy zaawansowany i ustawie powiedzmy dystans 13 km to zawsze w tabelach pokazuje mi pozniej caly dystans jako jedno okrazenie. Wie ktos jak ustawiac trening tak aby miec pokazywany dystans, ktory bedzie rozbity na 1 km okrazenia ??? Dodam ze opcja AutoLap jest wlaczonabo troche niewygodne jest robijanie kilku kilometrow na jedo kilometrowe kroki :/
Pozdr,Instrukcja obsługi Forerunner 205/305 pisze: Uwaga: Funkcja Auto Lap nie działa przy treningach typu Szybki, Interwał i Zaawansowany.
MJ
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Czyli AutoLap zadziala tylko wtedy gdy bez zadnego ustawionego z gory dystansu i tempa przycisne po prostu Start ?