ból kolan a rower
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
witam,biegam od kilku miesiecy-max okolo 15km.mam problem z kolanami;bola mnie w dolnej,glownie zewnetrznej czesci.szukajac mojego przypadku natrafilem na zespol pasma biodrowo-piszczelowego,jesli to mam to czy rower moze pomoc?i czy wogole rower pomaga na kolana??
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Rower jest dobry na wszystko, tak samo jak miód i sex
Ale poważnie, lekkie kręcenie na rowerze jest ok, ważne żebyś nie cisnął za mocno. No i spd-ki albo koszyczki obowiązkowo.

-
- Rozgrzewający Się
mam jeszcze pytanie co moge robic procz roweru,zeby w jakis sposob wzmocnic kolana(wydaje mi sie ze chodzi o wzmocnienie...)i czy bol w dolnej,glownie zewnetrznej czesci to najprawdopodobniej zespol pasma biodrowo-piszczelowego,czy moze to byc co innego?moze robic jakies cwiczenia przed biegiem(tylko sie rozciagam).dajcie jakies rady,bo nie biegam juz 3 dni i jutro bym z godz.pohasał 

- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
sa w internecie specjalistyczne cwiczenia na to wlasnie pasmo i na forum tez sa linki ,podstawa to rozciaganie i rownowaga miesniowa,, rower jest ok tylko czy to na to pasmo raczej nie wyrabiasz na rowerku sobie cos innego
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
sa takie zasady ,jak chcesz buegac dlugo i bez kontuzji to cwiczenia przed bieganie za kazdym razem przynajmniej ok 15 minut czyli np: 800-1200m lecitki trucht i dalej cwiczenia lekkie rozciaganie pozniej lekkie wzmacnianie [wszystko to co pamietasz z w-f lekcji].
Druga sprawa to rozciaganie po bieganiu
Trzecia sprawa to rower plywanie to podstawa rownowagi nie mozna caly rok tylko biegac,
Druga sprawa to rozciaganie po bieganiu
Trzecia sprawa to rower plywanie to podstawa rownowagi nie mozna caly rok tylko biegac,

- Aśka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 01:01:11
rower nie jest dobry na wszystko mimo, że zajebiaszczy jest generalnie 
wejdź sobie w mój blog i poczytaj co nieco - dorwał mnie itbs i parę innych rzeczy, biegałam, jeździłam na rowerze i pływałam. dostałam szlaban na wszystko
szlaban powolutku mija, ale był bez odstępstw, mimo moich błagań
teraz mój chłopak ma przeciążone kolana - biegał wg planu na dychę, rowerem rekreacyjnie, spokojnie do pracy tylko (krótki dystans), też dostał szlaban i musiał odstawić obie rzeczy, dopóki ból nie ustąpi, no i bieganie zmniejszyć do 50% objętości z tygodnia, w którym miał je odstawić, rower chwilowo do zera.
kocham rower, ale czasem trzeba powiedzieć "nie", żeby potem dłużej i mocniej można było biegać i jeździć, i żeby nie zaczęło boleć jeszcze bardziej. odstaw jedno i drugie na kilka dni, potem biegaj powoli i obserwuj, co i jak.
na kolana zimne okłady plus jeśli będą Cię boleć jeszcze kilka dni - wybierz no się do ortopedy, bo ból w okolicach kolan (czy w jakichkolwiek innych okolicach) może oznaczać itbs, ale też 5 innych przypadłości. Internet Cię poprawnie nie zdiagnozuje

wejdź sobie w mój blog i poczytaj co nieco - dorwał mnie itbs i parę innych rzeczy, biegałam, jeździłam na rowerze i pływałam. dostałam szlaban na wszystko

teraz mój chłopak ma przeciążone kolana - biegał wg planu na dychę, rowerem rekreacyjnie, spokojnie do pracy tylko (krótki dystans), też dostał szlaban i musiał odstawić obie rzeczy, dopóki ból nie ustąpi, no i bieganie zmniejszyć do 50% objętości z tygodnia, w którym miał je odstawić, rower chwilowo do zera.
kocham rower, ale czasem trzeba powiedzieć "nie", żeby potem dłużej i mocniej można było biegać i jeździć, i żeby nie zaczęło boleć jeszcze bardziej. odstaw jedno i drugie na kilka dni, potem biegaj powoli i obserwuj, co i jak.
na kolana zimne okłady plus jeśli będą Cię boleć jeszcze kilka dni - wybierz no się do ortopedy, bo ból w okolicach kolan (czy w jakichkolwiek innych okolicach) może oznaczać itbs, ale też 5 innych przypadłości. Internet Cię poprawnie nie zdiagnozuje

-
- Rozgrzewający Się
dzieki Asiu za podpowiedzi
,masz racje,ze internet mnie nie zdiagnozuje
,ale tego sie najbardziej boje,ze jakas kontuzja mnie wykluczy,ze DOSTANE SZLABAN,bo zakochalem sie w bieganiu i nie chcialbym z tego rezygnowac !jestem jeszcze raczej żółtodziobem w sprawach "technicznych" i zapewne sporo lektury przede mna
. pzdr

- mariuszbugajniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37.29
- Życiówka w maratonie: 2.59.02
ja jestem teraz wykluczony mam nadzieje, że nie przez itbs to takie są objawy...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
spd-ki to takie pedały zatrzaskowe - wpinasz w to buty i jesteś zespolony z rowerem. Koszyczki montowane są na pedałach - wsuwasz w to buty i jedziesz. Chodzi o to, żeby noga mogła pchać pedał w dół a potem ciągnąć go w górę. Pozwala to na takie okrągłe pedałowanie - lepsze rozłożenie sił, mięśnie pracują równomiernie i odciążamy stawy.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
a jeszcze sie wtrace poswiec na to ok 2 tygodnie dopiero cos powiesz po tym czasie i nie wszystko jest tym ,,wilkiem z lasu,, itbs czyli pasmem biodrowo piszczelowym.
Jakby tak bylo leczenie szalenie proste i tyle,,pozdrawiam
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=2407
prosze to przeczytac,bedzie ok
Jakby tak bylo leczenie szalenie proste i tyle,,pozdrawiam
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=2407
prosze to przeczytac,bedzie ok
-
- Wyga
Jeśli po 6 dniach znów się ból pojawił to faktycznie może to być problem zespołu pasma biodrowo-piszczelowego, ale nie tylko problem nieodpowiednich butów także. Najpierw powinieneś zrobić scan stopy, potem badanie dynamiki biegu na bieżni zrobisz je w dużych profesjonalnych sklepach z butami (znam te w Poznaniu i Wrocławiu), a dopiero potem specjalne ćwiczenia na pasmo biodrowo-piszczelowe.
Kolega krasnoludek6 napisał Ci co masz zrobić dokładnie nic dodać nic ując. Zarówno rozgrzewka ważna jak i ćwiczenia.
Kolega krasnoludek6 napisał Ci co masz zrobić dokładnie nic dodać nic ując. Zarówno rozgrzewka ważna jak i ćwiczenia.