Tętno przy niskiej intensywności

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

dziś po raz pierwszy postanowiłem przebiec wolno, na spalanie, trzymając się 60-65% TM. O dziwo, okazało się to niewykonalne. Tętno nie chciało spadać poniżej 70-75% TM. Dopiero jak przestawiałem się na chód to tętno schodziło do pożądanego. Delikatne powroty do biegu od razu sprawiały znaczny wzrost tętna. Chciałbym się dowiedzieć co może być tego przyczyną.

Czy to dlatego, że organizm korzystał z węglowodanów i nie chciał sięgnąć po tłuszcze (biegłem 3 godziny po obiedzie)?
Czy to kwestia przyzwyczajenia organizmu do innego tempa (biegam praktycznie zawsze przy intensywności 80-90% TM)?
Czy to wina pagórkowatego terenu, po którym biegam?

Zastanawiałem się też, czy może to wynikać ze zbyt wolnego biegu (biegłem niecałe 9 km/h :trup: ) ale gdy tylko powracałem do bardziej wygodnego dla stawów tempa, to od razu tętno wskakiwało na 75-80% TM, tak więc ten powód wykluczyłem.

Proszę Was o porady. Chciałbym nauczyć korzystać organizm z tłuszczów ale z tego co widzę, to nie taka prosta sprawa.
PKO
Awatar użytkownika
ptak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czytasz i wszystko wiesz!
http://bieganie.pl/?cat=6&id=1548&show=1
Powodzenia
ono
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kurcze, i komu tu wierzyć. Specjalnie kupuje książki żeby nie czerpać z niewiarygodnych źródeł, a tu się okazuje, że w jednej książce piszą tak (powołując się na jakieś badania) a w innej na odwrót (też bazując na jakichś badaniach). Muszę dokładnie zgłębić ten temat. Mimo wszystko dzięki za udzieloną pomoc :)
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszystko przyjdzie z czasem. Właściwe tempo, tętno itd. Zastosuj jakiś plan http://bieganie.pl/?cat=19 :hej: i będziesz miał łatwiej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ