Witam, jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o bieganie a tym bardziej o planowanie treningu, dlatego chciałem poprosić doświadczonych biegaczy o pomoc. Otóż za 6 tygodni chcę wziąć udział w biegu na 10km i chciałbym ten czas wykorzystać jak najbardziej efektywnie.
Chciałbym dowiedzieć się, jakie dystanse pokonywać i w jakich zakresach biegać.
Kilka ostatnich informacji: w tym sezonie biegałem tylko kilka razy ostatni bieg miał miejsce na 6km – 34:10 (średnia 145 - 75% HRmax) (5,4/km).
Dwa lata temu startowałem w biegu na 10 km (trenowałem wcześniej 3 tygodnie biegając po 5 – 10 km) wynik na zawodach: 10km – 42:40 (średnia 183 – 94 HRmax) (4,19/km) biegłem na maksymalnych obrotach.
Zdaję sobie sprawę, że pytanie może brzmieć idiotycznie jednak chciałbym pozostały czas wykorzystać najlepiej i dlatego proszę Was o pomoc. Oczywiście wiem, że jest dużo planów treningowych, ale w tak niewielkim czasie żadnego nie zrealizuję, z planów skorzystam po zawodach. Podpowie mi ktoś jak biegać? Pozdrawiam.
pytanie - trening 10km
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wierze, ze biegasz 36min/6km, ale nie kupuje, ze po kilku treningach po kilka km kazdy poleciales 10k w 42'.
6 tyg przed startem na taki dystans jest czas na ograniczenie treningu, wysypianie sie i dobre odzywianie.
Gdybys napisal ze nie masz 6 miesiecy na przygotowanie, tylko 3 lub 4 to mozna by bylo napisac cos madrego. Ja na Twoim miejscu zrezygnowalbym z tego startu, ale jezeli koniecznie chcesz to zrobic to biegaj tak zeby sie nie przetrenowac.
6 tyg przed startem na taki dystans jest czas na ograniczenie treningu, wysypianie sie i dobre odzywianie.
Gdybys napisal ze nie masz 6 miesiecy na przygotowanie, tylko 3 lub 4 to mozna by bylo napisac cos madrego. Ja na Twoim miejscu zrezygnowalbym z tego startu, ale jezeli koniecznie chcesz to zrobic to biegaj tak zeby sie nie przetrenowac.