Laboratoryjne wyznaczenie vo2max i stref treningowych

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Interesujący test. Brawo dla redakcji. Redaktor na bieżąco udowadnia, że portal http://www.bieganie.pl jest najbardziej profesjonalnym portalem dla biegaczy. Gratulacje.
:)
Dzięki Ryszard.
PKO
techi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej ,

pozwólcie, że dodam swoje 3 grosze.

VO2MAX nie jest charakterystyczne dla zawodników długodystansowych. VO2Max jest to maksymalny poziom przemian tlenowych , znajduję się on powyżej progu mleczanowego, jest to poziom przy którym organizm korzysta jedynie z funkcji tlenowych.

Wysokie VO2Max jest cechą zawodników startujących na krótkich dystansach np. 10 km .

Dobry maratończyk w ogóle nie musi się charakteryzować wysokim VO2Max. Co nie zmienia faktu, że wielu długodystansowców posiada wysokie VO2Max.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

techi pisze:hej ,

pozwólcie, że dodam swoje 3 grosze.

VO2MAX nie jest charakterystyczne dla zawodników długodystansowych. VO2Max jest to maksymalny poziom przemian tlenowych , znajduję się on powyżej progu mleczanowego, jest to poziom przy którym organizm korzysta jedynie z funkcji tlenowych.

Wysokie VO2Max jest cechą zawodników startujących na krótkich dystansach np. 10 km .

Dobry maratończyk w ogóle nie musi się charakteryzować wysokim VO2Max. Co nie zmienia faktu, że wielu długodystansowców posiada wysokie VO2Max.
a to dopiero głupoty

Tompoz
Tompoz
techi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tompoz ,

Skoro jesteś taki mądry , to wytłumacz wszystkim co nie zgadza się ?

A ja wytłumaczę dlaczego tak jest ,a nie inaczej.

pozdrawiam
jacwos
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tompoz to co pisze techi znajduje odzwierciedlenie w literaturze. Znany jest maratończyk ktory przy vo2max 68 pobiegl maraton w 2.08. Swego czasu byłem mocno zainteresowany vo2max. Okazało się jednak że polskie laboratoria bardzo często dają zakłamany wynik. Według mnie ktoś kto osiągnie vo2 max na poziomie 73 moze myslec o dużym poziomie sportowym. Jeśli do tego poziomu dużo brakuje świadczy to o tym że badanie może być zakłamane (np uszkodzone analizatory tlenu czy co2). Jestem na urlopie więc na ewentualną polemikę nie wiem kiedy odpowiem.
Jacek Wosiek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Rozumiem, że techi napisał, że "próg mleczanowy" to poziom intensywności poniżej którego organizm korzysta wyłącznie ze źródeł tlenowych a nie, że vo2max.
Awatar użytkownika
sniki75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49,11

Nieprzeczytany post

Maciej_J pisze:
sniki75 pisze:zrobie ten test kilka razy!
tylko musze wynegocjowac cena za pakiet np 3 do 5 testow w cenie ....hm
...1500zł!!!

Ja tam bym wolał sobie 4 pary butów nowych kupić :hahaha:
widze , że nie rozumiesz znaczenia słowa "negocjacja".....trudno Twoja strata
techi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Rozumiem, że techi napisał, że "próg mleczanowy" to poziom intensywności poniżej którego organizm korzysta wyłącznie ze źródeł tlenowych a nie, że vo2max.
Koretka jest taka :

VO2Max znajduje się powyżej progu mleczanowego, organizm jeszcze wtedy korzysta ze źródeł energii, w których dominuj procesy tlenowe.

Generalnie podczas wysiłku fizycznego można wyróźnić kilka stref, kolejne strefy pojawiają sie wraz ze wzrostem intesywności ćwiczeń.

1- strefa regeneracyjna , bardzo spokojny bieg , marsz, organizm się regeneruje po zawodach czy też intesywnych treningach
2- strefa aeorobowa - podstawowy środek treningowy w sportach wytrzymalościowych, można wysiłek na tym poziomie utrzymywać nawet powyżej 12 godzin , energia czerpana z procesów tlenowych
3 - strefa tempo - bardziej intesywny wysiłek niż w strefie 2, procey tlenowe
4- subprób mleczanowy - produkcja kwasu mlekowego jest znaczna, ale organizm radzi sobie z jego usuwaniem, trening w tej strefi uczy tolerancji na kwas mlekowy , środki treningowe do interwały, wysiłek może trwać do około 3 godzin, energia czerpana głównie z procesów tlenowych ,
5 -próg mleczanowy - orgaznim nie radzi sobie z usuwanie mleczanu z mięśni, wysiłek może trwać do około godziny , wciąż domunują procesy tlenowe
6 - wydolność tlenowa - górna granica tej strefy jest to maksymalna wydolność tlenowa czyli VO2Max, wysiłek w tej strefie może trwać do kilku minut, trening w tej strefie rozwija VO2max , dlatego też sportowny biegający krótkie dystance mają najwyższe VO2max - biegi na 3000 m, 5000 m i 10000 m . Jest to wysiłek z maksymalnym poborem tlenu

cytuje ze strony głównej bieganie.pl
85 Dave Bedford rekordzista świata na 10000 m z 1973 roku
84.3 Henry Rono rekordzista świata na 10000 m z 1978 roku
83 Said Auita rekordzista świata na 5000 m z 1987 roku
82 Kip Keino rekordzista świata na 2000 m z 1965 roku
81 Jim Ruyn rekordzista świata na 1 milę z 1967 roku
maratończycy mają VO2max dużo poniżej 80 .

7 - strefa beztlenowa - orgaznim do produkcji energii korzysta z funkcji beztlenowych, wysiłek może być kontynuwany od kilku sekund do minuty, ważny środek treningowy w przypadku sprintów, tutaj wysŧępuje zjawisko długo tlenowego ,
organizm nie jest w stanie dostarczyć tlenu do komórek.

Dla tych co nie wierzą w to co napisałem odsyłam np. do

"Narciarstwo biegowe" pod redackja Szymona Krasickiego

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

techi pisze: 5 -próg mleczanowy - orgaznim nie radzi sobie z usuwanie mleczanu z mięśni, wysiłek może trwać do około godziny , wciąż domunują procesy tlenowe
.........
Dla tych co nie wierzą w to co napisałem odsyłam np. do

"Narciarstwo biegowe" pod redackja Szymona Krasickiego
No to jednak Tompoz miał rację. ;)
techi - to co opisałeś jest oczywiście zgodne z wieloma książkami.
Ja bym się jednak chciał ciebie zapytać - skąd wiadomo, że próg mleczanowy jest tam gdzie napisałeś?
W okolicach godziny maksymalnego wysiłku nic sie nie dzieje. Nie wiem skąd się ta godzina bierze, ktos to musiał kiedyś wymyślić - ale to jest fikcja.
Ale ja Ci zacytuję definicję kilku fizjologów nt tego co to jest próg mleczanowy i powiedz mi która jest najlepsza:

- Prędkość, przy której w określonym odcinku czasowym stężenie mleczanu we krwi wzrosło o 1 mmol ponad wartość spoczynkową (rok 1979)
- Prędkość, przy której stężenie mleczanu we krwi osiąga wartość 4 mmol (rok 1981)
- Prędkość, przy której stężenie mleczanu we krwi osiąga wartość 2,2 mmol (rok 1981)
- Prędkość określona z analizy wykresu wzrostu stężenia mleczanu w wysiłku o wzrastającej intensywności – w punkcie, w którym przecinają się dwie krzywe styczne do wykresu (rok 1984)
- Prędkość, przy której stężenie mleczanu we krwi osiąga wartość 2,5 mmol (rok 1985)
- Ostatnia prędkość przed pierwszym, utrzymanym wzrostem stężenia mleczanu ponad wartość spoczynkową (rok 1985)
- Ostatnia prędkość przed pierwszym, nagłym i utrzymanym wzrostem stężenia mleczanu ponad wartość spoczynkową (rok 1985)
- Prędkość, określona z analizy krzywej wzrostu mleczanu metodą Dmax (próg wyznaczany jest na podstawie dynamiki stężenia mleczanu w wysiłku o stopniowo wzrastającej intensywności, innymi słowy szuka się momentu, w którym ten przyrost osiąga największą dynamikę) (rok 1992)
- Najwyższa prędkość, przy której stężenie mleczanu nie wzrasta o więcej niż o 1 mmol pomiędzy 10 a 30 minutą testu o stałej intensywności (rok 1996)

Polecam Ci - przeczytaj sobie ten artykuł: http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=999&show=1
techi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale ja nie chciałem mówić o progu mleczanowym tylko o Vo2Max.
I udowodnić teorią, przykładami, że to właśnie krótkodystansowcy mają lepiej rozwinięte VO2max od długodystansowców.

A moim zdaniem wszystkie te definicje są poprawne.

Z tym godzinnym maksymalnym wysiłkiem, coś w tym jest, bo przy określonej intensywność organizm ludzki może wykonywać wysiłek
tylko przez pewien czas. A z drugiej strony każdy organizm inaczej reaguje na ból, zmęczenie.

A z drugiej strony, skąd są tak dokładne wzory np. na bieganie.pl wyznaczające strefy treningowe ? próg mleczanowy ?
Skąd one się wzięły ?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cytuje ze strony głównej bieganie.pl
85 Dave Bedford rekordzista świata na 10000 m z 1973 roku
84.3 Henry Rono rekordzista świata na 10000 m z 1978 roku
83 Said Auita rekordzista świata na 5000 m z 1987 roku
82 Kip Keino rekordzista świata na 2000 m z 1965 roku
81 Jim Ruyn rekordzista świata na 1 milę z 1967 roku
maratończycy mają VO2max dużo poniżej 80 .

to sobie zobacz jaki Vo 2 max. mają Induarain Lemond................. wysilki po 7 godzin nawet.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

techi pisze:Ale ja nie chciałem mówić o progu mleczanowym tylko o Vo2Max.
I udowodnić teorią, przykładami, że to właśnie krótkodystansowcy mają lepiej rozwinięte VO2max od długodystansowców.

A moim zdaniem wszystkie te definicje są poprawne.

Z tym godzinnym maksymalnym wysiłkiem, coś w tym jest, bo przy określonej intensywność organizm ludzki może wykonywać wysiłek
tylko przez pewien czas. A z drugiej strony każdy organizm inaczej reaguje na ból, zmęczenie.

A z drugiej strony, skąd są tak dokładne wzory np. na bieganie.pl wyznaczające strefy treningowe ? próg mleczanowy ?
Skąd one się wzięły ?
Ja znam osoby które z określoną intensywnością mogą wykonywać wysiłek nawet po 2 h. Dlatego teoria progu jest mitem.
Druga sprawa na bieganie.pl nie ma żadnego wzoru który wylicza "próg mleczanowy". Wszystkie kalkulatory które wyliczają prędkości treningowe bazują na zasadzie spadku prędkości biegu wraz ze wzrostem dystansu.
A że VO2 max jest ważne w biegach krótszych to masz rację, ale także częściową. Pamiętam prof. Żołądz mówił mi, że jeśli zawodnik nie ma VO2 max powyżej 80 to nie pobiegnie 1500 poniżej 3:30. A w historii LA byli zawodnicy którzy mieli niższe i biegali poniżej 3:30. Po prostu VO2 max to jeden trybik w olbrzymim mechanizmie jakim jest organizm ludzki. Żeby być najlepszym trzeba mieć wszystkie te trybiki na wysokim poziomie. Ale są zawodnicy którzy jeden parametr mają na niższym poziomie, ale nadrabiają innym.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trener Krzysztof ma rację że VO 2 max. to jeden z wielu parametrów. Ale to podstawowy paramert mówiący czy ktoś ma talent do sportów wytyrzmalościowych czy nie ma , drugim takim elementem jest rzec zo której zadziej mówimy to oczywiście skład typów mieśni. Prawda jest też taka że wielcy mistrzowie w sportach wytryzmałościwoych Merksc Indurain Amstrong czy biegacze mają prawdopodobnie jakieś wady genetyczne które ułatwiaja im np. regeneracje wykponywanie długich wysiłków szybką utylizacje kwasu mlekowego itd. itd. Gdyż ich przystosowanie jest na poziomie zaużmy jednego promila populacji ludzkiej.
Ale dwie rzeczy mówią silnie o telencie do spsortów wytrzymałościowych

V0 2 max. oraz typ mieśni.

A koledze co tak neguje potrzebe posiadania duzęgo VO 2 max. w wywsiłkach ponad 30 mimnutowych stawiam pytanie bardzo proste

czy duże VO 2 max. przeszkadza w wysiłkach powyżej 30 minut czy ogranicza moc generowana przez ludkzi organizm przez np. 2 godziny ???

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Trener Krzysztof ma rację że VO 2 max. to jeden z wielu parametrów. Ale to podstawowy paramert mówiący czy ktoś ma talent do sportów wytyrzmalościowych czy nie ma , drugim takim elementem jest rzec zo której zadziej mówimy to oczywiście skład typów mieśni. Prawda jest też taka że wielcy mistrzowie w sportach wytryzmałościwoych Merksc Indurain Amstrong czy biegacze mają prawdopodobnie jakieś wady genetyczne które ułatwiaja im np. regeneracje wykponywanie długich wysiłków szybką utylizacje kwasu mlekowego itd. itd. Gdyż ich przystosowanie jest na poziomie zaużmy jednego promila populacji ludzkiej.
Ale dwie rzeczy mówią silnie o telencie do spsortów wytrzymałościowych

V0 2 max. oraz typ mieśni.

A koledze co tak neguje potrzebe posiadania duzęgo VO 2 max. w wywsiłkach ponad 30 mimnutowych stawiam pytanie bardzo proste

czy duże VO 2 max. przeszkadza w wysiłkach powyżej 30 minut czy ogranicza moc generowana przez ludkzi organizm przez np. 2 godziny ???

Tompoz
Masz racje Tompoz tylko ja się zastanawiam czy jest pewna granica, która już ma małe znaczenie w rozwoju i osiąganiu wyników. Jeszcze się taki nie urodził który wszystkie parametry miał wyśrubowane. Albo się urodził ale nie trafił do sportu ;)
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

masz racje Krzysztofie
Tompoz
New Balance but biegowy