<<Co sądzicie o butach Asics GT-2150?>>

bartholomew_80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hello,

Ja mam 2160 oraz 1160. Bardzo okazjonalna cena, więc brałem jak leci od razu dwa modele.
Po pierwsze 1160 są dynamiczniejsze, biega się w nich szybko i nie narzucają stylu biegania, w porównaniu z 2160 - te są miękkie ale bardzo sztywno prowadzą stopę, można powiedzieć że albo się je lubi albo nie, w zależności czy pasują do Twoich nawyków techniki biegowej.

Nie miałem żadnych otarć wew. stopy, może dlatego że mam wysokie podbicie (mimo że pronuję), nie mam płaskostopia.

Mimo, że cena 2160 jest wyższa, wolę biegać w 1160, bo w nich się czuje grunt i dają więcej możliwości do pracy nad techniką biegu.
PKO
alzg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie wadą tych butów jest siatka, materiał z przodu (nie wiem jak fachowo się to nazywa). Miałem już dwie, czy trzy pary, biegam w nich po asfalcie, parkowych ścieżkach, a w obydwu parach siatka dość szybko pęka, bez mechanicznych zaczepień itd.. Zapewne pomogłem w tym biegając w nich również zimą, w śniegu, czasem poprzez niewielkie zlodowacenia na powierzchni śniegu (to nie buty na zimę), jednak uważam, że jest to element zbyt delikatny.
Awatar użytkownika
gutowski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:30

Nieprzeczytany post

Vasics pisze:Obrazek

na fotostory to już za późno :ble:
edit: a te moje asicsy to jednak 2140 jak się przyjrzałem... ale problem ten sam ...był :hej:
skorzystałem z rady, zniszczyłem swoje buciki w ten sam sposób i jest nieco lepiej!
Mimo że jestem zdecydowanym pronatorem to te buciki mnie obcierały na przysrodkowym brzegu stopy niesamowicie, a teraz jest ok.
Obrazek
Awatar użytkownika
buddha
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:58
Życiówka w maratonie: 3 h 12 min

Nieprzeczytany post

Czytajcie proszę: odciski były na początku. Teraz przy długich wybieganiach potrafią pojawić się zaczerwienienia na wewnętrznej części stopy - tam gdzie były odciski. Zaczerwienienie nie równa się odcisk.
Awatar użytkownika
T.time
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mam niestety ten sam problem. Kupiłam 3 dni temu asicsy 2160. Po pierwszym biegu (ok. 8km tartan) wszystko wydawało się ok., ale po wczorajszym podobnym dystansie po lesie, odparzyłam sobie wewnętrzną stronę stopy, przy pięcie. Mam taka teorie, ze te buty są nieprzyjazne dla neutralnych stóp. Ja mam jedną neutralną, a druga nieznacznie nadpronuje, i ta neutralna właśnie się nieco obtarła. :echech:

chyba wrócę do swoich starych butków, a jak mi się stopa zagoi spróbuje jeszcze raz z asicsami. Jeśli nadal będą poniewierać moja nogę, zemszczę sie na wkładce :sss:
krass
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 51:21
Życiówka w maratonie: 4:26:17

Nieprzeczytany post

Ja mam GT-2160. Początkowo, po każdym bieganiu miałem pęcherze/obtarcia na wewnętrznej stronie pięty. Po prostu nie dało się w nich biegać. Problem zniknął całkowicie po tym, jak wymieniłem oryginalne wkładki na wkładki Ironman Sport Plus. I teraz jest super!
Awatar użytkownika
stupify
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

T.time pisze:mam niestety ten sam problem. Kupiłam 3 dni temu asicsy 2160. Po pierwszym biegu (ok. 8km tartan) wszystko wydawało się ok., ale po wczorajszym podobnym dystansie po lesie, odparzyłam sobie wewnętrzną stronę stopy, przy pięcie. Mam taka teorie, ze te buty są nieprzyjazne dla neutralnych stóp. Ja mam jedną neutralną, a druga nieznacznie nadpronuje, i ta neutralna właśnie się nieco obtarła. :echech:

chyba wrócę do swoich starych butków, a jak mi się stopa zagoi spróbuje jeszcze raz z asicsami. Jeśli nadal będą poniewierać moja nogę, zemszczę sie na wkładce :sss:
Przechodziłam przez to samo :hejhej:
Biegam w 2160 2 miesiące z hakiem, prawą stope mam neutralną, lewa dość mocno pronuje. Z tą neutralną w ciągu tych 2 miesięcy miałam wiele przygód, zaczynając od odcisków, kończąc na bólach po zewnętrznej stronie stopy. Od miesiąca jest wszystko w porządku, nie zapeszając, może to kwestia rozbiegania. Na pewno nie wyrzucaj ich w kąt, mimo wszystko to wdzięczne buciska:)
Awatar użytkownika
T.time
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przechodziłam przez to samo :hejhej:
Biegam w 2160 2 miesiące z hakiem, prawą stope mam neutralną, lewa dość mocno pronuje. Z tą neutralną w ciągu tych 2 miesięcy miałam wiele przygód, zaczynając od odcisków, kończąc na bólach po zewnętrznej stronie stopy. Od miesiąca jest wszystko w porządku, nie zapeszając, może to kwestia rozbiegania. Na pewno nie wyrzucaj ich w kąt, mimo wszystko to wdzięczne buciska:)[/quote]

oj, to dajesz mi nadzieję, że jeszcze jakoś okiełznam te butki, bo już rozglądałam się w poszukiwaniu kamienia na szyję i głębokiej rzeki :hahaha:
a wszystko przez to, że dałam się namówić na te GT2160, choć całą duszą twałam się do enduro albo cumulusów :usmiech:
w takim razie trzeba to jakoś przetrwać, co pewien czas przeprowadzając eksperymenty na żywej tkance :ble:
Awatar użytkownika
gutowski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:30

Nieprzeczytany post

T.time pisze:mam niestety ten sam problem. Kupiłam 3 dni temu asicsy 2160. Po pierwszym biegu (ok. 8km tartan) wszystko wydawało się ok., ale po wczorajszym podobnym dystansie po lesie, odparzyłam sobie wewnętrzną stronę stopy, przy pięcie. Mam taka teorie, ze te buty są nieprzyjazne dla neutralnych stóp. Ja mam jedną neutralną, a druga nieznacznie nadpronuje, i ta neutralna właśnie się nieco obtarła. :echech:

powiem szczerze, że ja nawet nie czekałem do kolejnego treningu, po niecałych 2 tygodniach biegania (ok. 100km.) postanowiłem nieco sponiewierać krawędź wkładki, która bezcześciła moje stopy. I teraz... jak ręką odjął :D
Śmigam nawet w cienkich skarpetkach, "stópkach" i nic...
Po tym wszystkim mogę tylko powiedzieć, że buciki są rewelacyjne jak się je nieco okiełzna ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
stupify
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wielu z Was wspominało, że biega w nowszym modelu, mianowicie 2160, tak więc tutaj zadam jedno pytanko.
Biegam w tych butach jakieś 2 miesiące (ok 200km) i przy czubkach zaczął się robić prześwit w siatce. W jednym bucie poszły 2 "oczka", a w drugim jedno. Rozmiar na bank jest dobry, od zawsze biegam z Asics'ach 40 (pół numeru większe) i zawsze było wszystko git majonez. Porównałam siatkę z tego modelu z Stratus 2 i musze przyznać, że ta w Stratusach wydaje się być trwalsza, mimo że but dużo tańszy. W piątek biore pudełko, paragon i ide do sklepu wyjaśnić sprawę. Jak myślicie czego mogę się spodziewać?? :chlip: :chlip:
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W 2150 miałem to samo w lewym bucie. Dziura zrobiła się po niewielkim przebiegu, tuż obok zabezpieczenia na dużego palucha. Kupowałem w Decathlonie, więc zwróciłem je tam i otrzymałem zwrot gotówki. Moim zdaniem to strasznie nieudany model :ojnie: (buty również strasznie mnie obcierały tam gdzie nie powinny).
Awatar użytkownika
stupify
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuje za odpowiedź, uspokoiłeś mnie troche :taktak: Kurde żałuje, że nie zwróciłam uwagi na tę siatkę, jeśli zwrócą mi pieniądze może zainwestuję w Kayano 17, albo 16, ehh że też dałam się namówić na tą nowość... :echech:
iambr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:25

Nieprzeczytany post

Przygody z dodatkiem DUO MAX nie sa mi obce i nikomu nie polecam doswiadczania na wlasnych stopach.

Zaczynalem od Asics Gel Fundation 9 (dwa tygodnie) pozniej Nimbus 12 (neutral) po badaniach i dlugich przemysleniach na temat nowych butow sklonilem sie w kierunku GT 1160 bardzo bezpieczna opcja, sprawuja sie swietnie. Wielkosc wstawki duo max jest mniejsza, koszt zakupu rowniez. Biegam ok 85-100km/tydzien w tym ok 30km szybkich treningow w Asics Trainer 16.

Co do 1160 warto sprobowac przed wskoczeniem w serie 2000? Sa sztywne to fakt, ale przy dlugich wybieganiach 20-25km sa rewelacyjne.

Co do rozmiaru z 42,5 Nibusa przesiadlem sie w 44 w GT 1160 (wielkosc ma znaczenie)

Nie zadawaj sobie bolu!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
T.time
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegam w tych butach jakieś 2 miesiące (ok 200km) i przy czubkach zaczął się robić prześwit w siatce. W jednym bucie poszły 2 "oczka", a w drugim jedno.

Sprawdziłam swoje i na razie nic tam się podejrzanego nie dzieje. Ale moje to jeszcze nówki, przebiegłam w nich niewiele ponad 100 km. Kłopoty, o których wspominałam wyżej tez juz są nieaktualne- buty szybko się dopasowały i teraz sa grzeczne. :hej:
Inna sprawa, że chyba nie zostanę fanką tego modelu. Wolę wersje bez kontroli, dla biegaczy neutralnych. No i jest mi w nich za gorąco, jakieś mało przewiewne są.

Myślę, ze nie powinnaś mieć problemów z reklamacją. Może się okazać, że to typowa przypadłość tego modelu. Powodzenia :usmiech:
Awatar użytkownika
stupify
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

O to cieszę się, że "ogarnęłaś" te buciki :taktak: Mi też się ostatnio w nich świetnie biegało, tak więc perspektywa nowych mnie przeraża troche. Gdzieś czytałam, że w Intersporcie odesłali kogoś z kwitkiem, gdy chciał zareklamować Asics'y również z dziurkami, ale ja kupiłam w Sklepie Biegacza, więc liczę na wyrozumiałość :hej: :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ