Komentarz do artykułu Ile powinien ważyć biegacz aby dobrze

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Svolken - ma to taki sens, jaki ma dowodzenie, że skoro Zatopek miał wysokie BMI to dzisiaj sportowcy też takie mogą mieć.
Jak na swoje czasy znakomitym sportowcem. Ale to była inna epoka.
Dzisiaj najlepsi na świecie sportowcy mają inne BMI (to oczywiście uproszczenie) i inaczej wyniki.

Quentino - obraziłem Emila Zatopka?
PKO
Quentino
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:27
Życiówka w maratonie: 3:24:39
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam - gorzej, obraziłeś zdrowy rozsądek. O chorym nie wspomnę.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Svolken - ma to taki sens, jaki ma dowodzenie, że skoro Zatopek miał wysokie BMI to dzisiaj sportowcy też takie mogą mieć.
Jak na swoje czasy znakomitym sportowcem. Ale to była inna epoka.
Dzisiaj najlepsi na świecie sportowcy mają inne BMI (to oczywiście uproszczenie) i inaczej wyniki.

Quentino - obraziłem Emila Zatopka?
Orazn inną medycynę, inne materiały, inne odżywki, inną wiedzę, oraz inne niestety wspomagacze. Dalej uważam, że porównanie nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Łukasz Panfil
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Marek Dryja 2:14:32 maraton - 170cm/48kg :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Svolken - no oczywiście, trzeba widzieć kontekst. Chcę powiedzieć, że Zatopek chcąc dzisiaj być w czołówce na pewno nie wyglądałby tak jak wyglądał.

Quentino - wyrażam swoje zdanie, na co Ty mi każesz sypać głowę popiołem ? Ponieważ jestem tu gospodarzem to ja niczym Ci oczywiście sypać się nie sugeruję.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Svolken - no oczywiście, trzeba widzieć kontekst. Chcę powiedzieć, że Zatopek chcąc dzisiaj być w czołówce na pewno nie wyglądałby tak jak wyglądał.
I z tym się zgodzę :)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kilka moich uwag.

przykład

kolarz Canceralla ma w szczycie formy z 4-5 % tkanki tłuszczowej
kolarz Contador ma w szczycie formy z 4-5 % tkanki tłuszczowej

ale Canceralla ma duzó większa masę mieśniowa która mu daje relatywnie duze BMI czyli przeszkadza w wielkich gorach gdzie np. 15 km jest podjzadu ale pomaga mu w jezdzie na czas w pagórkach 500-1000 metrów.

Contador przy małej masie mieśniowej wspaniale wspina się po wielkich górach ale z masywnym Canceralla nie bedzie miał szans np. na wiatrach na brukach

oby dwaj mają wielkie VO 2 max.

W kolarstwie szosowym jest miejsce dla kolarzy o róznych budowa np. sprinterzy górale czasowcy pucherzy itd. itd.

w bieganiu zaś np. maratonów biegają je rózni biegacze nie ma specjalizacji że np. jeden Kenijczyk wygrywa bardizje górskie maratony a inny bardizje płaskei gdyż maratony są jednakowe poodbne do siebie .

Dlatego wartość BMI jest nie do końca czytelna gdyż chodiz o mase mieśniową

Canceralla wspaniale jezi czasówki wygrywa pagórkowate i brukowane klasyki ale przy swej wadze 80 kg i masie mieściowej mimo wielkiego VO 2 max ningdy nie wygra górskeigo etapu ani nie wygra maratonu przy tej wadze mimo że ma wielka wydolnosc.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No - w bieganiu też tak jest. Bolt (sprinter) wygląda inaczej niż Gebrselassie.
Tylko że w kolarstwie jest więcej wymiarów.
Dochodzą dodatkowe czynniki, które zmieniają typ wysiłku: pofalowanie terenu (oczywiście mamy też biegaczy górskich) i tego, że masa kolarza jest jednak w większości czasu utrzymywana przez rower (siedzenie na siodełku).
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No - w bieganiu też tak jest. Bolt (sprinter) wygląda inaczej niż Gebrselassie.
Tylko że w kolarstwie jest więcej wymiarów.
Dochodzą dodatkowe czynniki, które zmieniają typ wysiłku: pofalowanie terenu (oczywiście mamy też biegaczy górskich) i tego, że masa kolarza jest jednak w większości czasu utrzymywana przez rower (siedzenie na siodełku).
niestety w toku twojego rozumowania jest bład

ja nie porównuje kolarzy sprinterów startujacych na torze na 200 metrów tylko porównuje kolarzy szosowych startujacych w wyscigach szosowych którzy maja rózne typy budowy.

cały czas mówie o sportowcach wytryzmałościowych

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
bartorz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: kiepska

Nieprzeczytany post

Coraz niższe BMI to trend, który tyczy się nie tylko biegania, ale także innych sportów (pewnie poza Sumo, Snookera, bilarda - to większości dyscyplin). Spójrzcie jak wyglądali za swoich najlepszych czasów Maradona i Pele:

Obrazek

Obrazek

Obecnie, nawet leniwi i skażeni całkowitym marazmem piłkarze rodzimej ekstraklasy, których dziesiątki razy widywałem w stołecznych fast foodach mają niższe BMI ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

tompoz pisze: ja nie porównuje kolarzy sprinterów startujacych na torze na 200 metrów tylko porównuje kolarzy szosowych startujacych w wyscigach szosowych którzy maja rózne typy budowy.

cały czas mówie o sportowcach wytryzmałościowych
No i tutaj pojawia się przykład tego, że porównywanie kolarstwa i biegania jest często bez sensu i Twój przykład z Cancelarą nie ma w bieganiu odniesienia.
W bieganiu nie istnieje taki typ wysiłku - jak sprinterski finisz po blisko sześciogodzinnym stosunkowo swobodnym biegu.
A w kolarstwie - finisz z peletonu z płaskiego etapu to jest norma.
Na etapie tegorocznego Tour de France z Le Mans do Châteauroux - (218 km) pierwszych 80 kolarzy (czyli prawie połowa) ma ten sam czas 5h38. To jest tak daleko od biegania jak stąd na Księżyc.
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Z kalkulatora wynika, że jakbym jeszcze stracił 4 kg to mój cel roczny czyli 10k<45' mam jak w banku, ze sporą nawiązką. Jednakże mimo, że ciągle jestem według BMI ponadwymiarowy - 25,96 (182cm/86kg) nie chciałbym zejść do optymalnej według artykułu wagi 64-65kg. Ważyłem tyle przez krótki czas ponad dwadzieścia lat temu jak się zachudziłem na wakacjach pod namiotami (człowiek żył tylko seksem i powietrzem). Do dzisiaj z przestrachem oglądam zdjęcia z tego okresu.
Najbliższe jest mi podejście:
bebej pisze:Trza wazyc tyle żeby sie dobrze czuc i tyle - wyluzujcie z ta waga bo anorekcja to niebezpieczna przypadłosc, a 3 w maratonie to naprawde mierny wynik i nie warto tego dopiac za cene karkuweczki z grila.
Takie mam amatorskie spojrzenie na sport masowy nazywany bieganiem.
PS Rybki tez sa ok.
W przypadku zawodowców to już inna bajka.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Redaktorze Naczelny w dalszym ciągu moim zdaniem nie rozumujesz prawidłowo.

1. okazuje się że kolarstwo szosowe jest na swój sposób nazwijmy to umownie sprawiedliwsze gdyż w peletonie znjada swe miejsca ludzie z duża wydolnością o róznwego rodzaju budowach ciała.
2. przyjrzyj się kiedys z ciekawości budowie np. pierwszej 20 jakiegoś maratonu biegowego topowego zobaczysz źe są tam np. Kenijczycy w chudziutkimi nogami ale zdarzają się biegacze z europy z masywnej budowy niogami oczywiście relatywnie. Gdyby np. w bieganiu maratonu były by większe prędkości co za tym idzie można by po kolarsku przetrzymać na kole kenijczyka a na koniec wyjść mu z koła I WYGRAĆ NA Ffiniszu. Coś podiobnego działo się nie raz na im[prezach biegowych mistrozwski gdzie kenijczycy nie mogli kogoś urwać na dystansie i przegryweali mistrzostwa świata czy olimpiade na finiszu mimo że na potęge byli rekordy świata wtedy.
3. przykładem biegacza o masywnej budownie jest kolega Lewandowski co w jego przypadku jest przydatne iż ta relatywnie duzą masa mieścniowa daje mu kopa na finiszu i pomaga przypychadz się na łokcie itd. itd.
4. I teraz sedno sprawy młody europejczyk co czuje że go nosi i jest relatywnie masywny zamiast biegać zostaje sobie kolarzem gdzie jego potencjał zostanie wykorzystany.

Reasumujac jest wiele podobieństw pomiedzy bieganiem długodystansowym i kolarstwem szosowym

Tompoz
Tompoz
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz bzdura :D

przykładem niech będzie Chris Solinsky, który jest jednym z największych biegaczy długodystansowych - przy nich pozostańmy, bo zaraz po Lewandowskim weźmiemy Linforda Christie :D

i ten nasz Chris przy wzroście 185cm waży 72 kg, a teraz nawet mniej, bo Salazar kazał mu schudnąć. w tłoku szparagowatych kenioli może się wydawac olbrzymem, ale jest takim samym chuderlakiem jak i one.

na koniec tonem żartu można by zapytać: czym się rózni kolarstwo od biegania? Niczym - tompoz i na tym i na tym zna się najlepiej.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
bartorz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: kiepska

Nieprzeczytany post

tompoz pisze: 3. przykładem biegacza o masywnej budownie jest kolega Lewandowski co w jego przypadku jest przydatne iż ta relatywnie duzą masa mieścniowa daje mu kopa na finiszu i pomaga przypychadz się na łokcie itd. itd.
:D Marcin Lewandowski przy wzroście ok. 180 cm waży 65 kg - PAKER!!!! :uuusmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ