Komentarz do artykułu Ile powinien ważyć biegacz aby dobrze
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja dodam kilka słów biegam 4 lata ważyłem około 118kg na dzień dzisiejszy ważę 77 kg , mój wiek 41 latek moje osiagniecia 10km 36:54:00 , 21 km 1;22:04 , maraton 3:02:54 , Zdobycie korony maratonów Polskich w jednym roku . Jak widać po moich wynikach można biegać . ŻYCZĘ wam jak najlepszych wyników NA TRASACH BIEGOWYCH Pablo Bełchatów
-
- Zaprawiony W Bojach
szczególnie ta połówka robi wrażenie , skąd jesteś pablo ?pablo68 pisze:Ja dodam kilka słów biegam 4 lata ważyłem około 118kg na dzień dzisiejszy ważę 77 kg , mój wiek 41 latek moje osiagniecia 10km 36:54:00 , 21 km 1;22:04 , maraton 3:02:54 , Zdobycie korony maratonów Polskich w jednym roku . Jak widać po moich wynikach można biegać . ŻYCZĘ wam jak najlepszych wyników NA TRASACH BIEGOWYCH Pablo Bełchatów
Tomek
-
- Wyga
Wszystkim, którzy twierdzą że waga ma marginalne znaczenie polecam bardzo prosty test. Załóżcie sobie 5 kg plecak i przebiegnijcie sobie na maksa jakiejś średniej długości dystans (np 3km), zmierzcie czas. Potem porównajcie ten wynik, z wynikiem jaki jesteście w stanie osiągnąć bez tego plecaka.harpagan_zwola pisze:..
Waga bo o to chodzi, gdzies czytałem w niemieckim czasopismie dla biegaczy, w którym niejaki Steffny podał czynniki, które wpływaja na wynik sportowy. Jeśli komuś to będzie przydatne to moge pogrzebać w swoim archiwum i to dokładnie podać. I pisze, że waga zawodnika ma niewielkie znaczenie (wiadomo, że sa pewne granice) coś ok 1-2 %. Przykład Emil Zatopek ważył 67 kg a miał tylko 1,73 a jakie wyniki robił to hyba nie muszę o tym mówić.

Może się mylę (przyznaje się że takiego testu jeszcze nie przeprowadzałem), ale wydaje mi się że różnica w czasach będzie większa niż ten 1-2%

"Best runner leaves no tracks" - Tao Te Ching
-
- Dyskutant
Czyli jak dobrze zrozumialem zdaniem autora , najwieksze szanse na dobry wynik ma anorektyk ? Nie zapominajmy ze do biegu potrzebne sa tez miesnie ktore troche waza . Co z tego ze bedziemy sie czuli " lekko " skoro nie bedziemy mieli sily biegac ?
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nikt nie mówi o anorektykach. Dzięki ciężkim treningom i odpowiedniej diecie mięśni jest dokładnie tyle ile być powinno. Jakby nagle jakiś kulturysta zaczął trenować biegi długodystansowe razem z Kenijczykami ich sposobami zapewne więcej niż1-1,5 roku nie trzeba by było żeby wyglądał jak oni - organizm sam "zje" nadmiar mięśni 

-
- Wyga
Denerwuje mnie argumentowanie anoreksją, bo ciała są różne. To sprawa wyboru, czy chce się być lekkim czy cięższym ciałem
Współczynnik BMI jest skonstruowany dla przeciętnego obywatela, nie uwzględnia m.i. drobnej budowy ciała.
Moje BMI to 18 - 17,8 (155 cm, 43 kg). Posiadam umięśnione nogi i wystarczająco umięśnioną resztę, nie jestem anorektyczką... Stanowczo biega mi się lepiej z taką waga niż mając BMI 19, to spora różnica, różnica dziarskich skrzydełek...

Współczynnik BMI jest skonstruowany dla przeciętnego obywatela, nie uwzględnia m.i. drobnej budowy ciała.
Moje BMI to 18 - 17,8 (155 cm, 43 kg). Posiadam umięśnione nogi i wystarczająco umięśnioną resztę, nie jestem anorektyczką... Stanowczo biega mi się lepiej z taką waga niż mając BMI 19, to spora różnica, różnica dziarskich skrzydełek...
-
- Zaprawiony W Bojach
myślę że coś w tym jest, poza tym że przy tych sporych różnicach wagowych jest znacząca różnica, bo wiadomo łatwiej się ruszyć jak waży się 80kg a nie 100 i wtedy sprawniej wszystko pracuje, ale także w tych niewielkich. każdy ma chyba taką "swoją" wagę na której najlepiej mu się biega. w moim przypadku (mam 1.69) jeśli ważę 47kg lub nieco mniej to biega mi się idealnie, czuję się lekko lecz nie 'za' , po prostu wiem że wtedy mogę więcej z siebie dać. kiedy ważę powiedzmy 49kg (BMI=17.2) to już jest gorzej i samopoczucie znacząco się pogarsza.
jeśli chodzi o wyniki to nie wiem czy jest tu co przypisywać znaczenie wadze, bardziej skupiłabym się na treningu.
jeśli chodzi o wyniki to nie wiem czy jest tu co przypisywać znaczenie wadze, bardziej skupiłabym się na treningu.
10km- 49:31, 1.09.2012 II Bieg Fabrykanta
5.1km- 24:48, 11.11.2012 IX Światowy Dzień Biegania
BLOG
KOMENTARZE

5.1km- 24:48, 11.11.2012 IX Światowy Dzień Biegania
BLOG
KOMENTARZE

Ja mam 183 wrostu i waze ok 78 kg. Jestem amatorem. Biegam 5-6 razy w tygodniu plus jeden dzien gimnastyki silowej 1,5 godz. Jesli przy moim wzrocie wazylbym ok 63 kg i zakladajac ze podczas maratonu mozna zgubic pare kilo ( 4-5 kg ) to po przebiegniecu mety wazyl bym jakies 58 kg przy wzroscie 183 cm. Troche to smieszne bo waga ok 58 kg przy wzroscie 183 to masakra ! Hmmm swoja droga waga 62 kg przy wzroscie 182, wywody panow Davida Martina i Petera Coe przyprawiaja raczej o zawrot glowy niz o jakiekolwiek racjonale przemyslenia. Te wyliczenia pasuja mi bardziej do niektorych skoczkow (Sven Hanavald, ktory byl anorektykiem) narciarskich. Dla mnie waga ponizej 70 kg oznaczala by raczej brak mozliwosci biegania wogole bo i tak juz jestem dosc szczuply wazac 77-78 kg przy wzroscie 183 cm. W sumie nie jest zle bo moje BMI jest takie jak E. Zatopka
Wiec nie jestem jeszcze na straconej pozycji
Mam lub mialem sporo znajomych aktywnych sportowcow roznych dyscyplin i niektorzy z nich przy bardzo podobnej budowie roznia sie dosc znacznie wagowo. Na wage chyba nie maly wplyw ma takze budowa szkieletowa. No tak ale nie ma co tu porównywac amatora do wyczynowca.
Pozdrawiam

Mam lub mialem sporo znajomych aktywnych sportowcow roznych dyscyplin i niektorzy z nich przy bardzo podobnej budowie roznia sie dosc znacznie wagowo. Na wage chyba nie maly wplyw ma takze budowa szkieletowa. No tak ale nie ma co tu porównywac amatora do wyczynowca.
Pozdrawiam
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Kontakt:
A wiec niekoniecznie musi byc tak, ze w kazdym przypadkuNa wage chyba nie maly wplyw ma takze budowa szkieletowa.
rufuz pisze:waga ok 58 kg przy wzroscie 183 to masakra !

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Oczywiście, że trzeba się skupić na treningu. Ale w treningu długodystansowym waga jest też pochodną treningu.
Poza tym - dochodzą różne sprawy z których jako biegacz z około dziesięcioletnim stażem zdaję sobie sprawę, np jak czuję, że mając 10 kg nadwagi jestem dużo bardziej podatny na kontuzje.
A jak pisałem - Zatopek ze swoimi wynikami wiele by dzisiaj w świecie nie zdziałał:
5000m 14:06.6
10,000m 28:54
Marathon 2:23:03
Poza tym - dochodzą różne sprawy z których jako biegacz z około dziesięcioletnim stażem zdaję sobie sprawę, np jak czuję, że mając 10 kg nadwagi jestem dużo bardziej podatny na kontuzje.
A jak pisałem - Zatopek ze swoimi wynikami wiele by dzisiaj w świecie nie zdziałał:
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Cała historia sportu ze swoimi wynikami wiele by dzisiaj nie zdziałała, więc takie stwierdzenie jaki ma sens i co ma udowodnić?Adam Klein pisze:A jak pisałem - Zatopek ze swoimi wynikami wiele by dzisiaj w świecie nie zdziałał:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:27
- Życiówka w maratonie: 3:24:39
- Kontakt:
Normalnie nie wchodzę w takie "genialne" dyskusje, bo szkoda zdrowia, ale tym razem Naczelny przekroczył prędkość dźwięku własnego wydźwięku...
Igrzyska Olimpijskie 1952 Helsinki
Kilka przykładów, skoro zostały podane trzy genialne wyniki Emila Z.
Czasy na złote medale na Igrzyskach Zatopka:
100m - 10,40
400m - 45,90
800m - 1:49,20
1500m - 3:45,10
Skok w dal - 7,57 m
Skok wzwyż - 2,04 m
I na deser w związku z Pawłem Wojciechowskim:
Skok o tyczce - 4,55 m
Wybaczie Lejdis, że skupiłem się na zarośniętych.
Adam, brakuje Ci czucia głębokiego.
Ani za Twojego, ani za mojego życia nie pojawi się żaden taki mocarz jak Emil Zatopek.
Klęknij, zapal fajkę, a potem posyp głowę popiołem. I oszczędź sobie i wszystkim fizjologicznych wykrętów.
Emil na to nie zasłużył.
Igrzyska Olimpijskie 1952 Helsinki
Kilka przykładów, skoro zostały podane trzy genialne wyniki Emila Z.
Czasy na złote medale na Igrzyskach Zatopka:
100m - 10,40
400m - 45,90
800m - 1:49,20
1500m - 3:45,10
Skok w dal - 7,57 m
Skok wzwyż - 2,04 m
I na deser w związku z Pawłem Wojciechowskim:
Skok o tyczce - 4,55 m
Wybaczie Lejdis, że skupiłem się na zarośniętych.
Adam, brakuje Ci czucia głębokiego.
Ani za Twojego, ani za mojego życia nie pojawi się żaden taki mocarz jak Emil Zatopek.
Klęknij, zapal fajkę, a potem posyp głowę popiołem. I oszczędź sobie i wszystkim fizjologicznych wykrętów.
Emil na to nie zasłużył.