Pytania.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Doragon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Mam 16 lat ,wzrost 1m 76 cm ważę 58kg. <- Dokładnie nie pamiętam.
Kiedyś uczęszczałem na lekkoatletykę co 2 dni biegałem ćwiczyłem chodziłem na zawody itp. Miałem 2 lata przerwy i dziś doszłem do wniosku że chce wrócić do biegania i na brać trochę masy. Mam parę pytań do was:
1.Czy moglibyście doradzić co mi wolno jeść/pić a co nie?
2.Jakie ćwiczenia robić?
3.W jakich porach biegać?
Na siłownię nie pójdę ponieważ nie mam z kim a samemu raczej tak głupio proszę nie myślcie sobie że ja nic nie jem oO Właśnie o to chodzi że sporo jem a nie mogę przybrać na wadze. Ogólnie nie chodzi mi o to że chce ważyć 100kg tylko chce mieć trochę siły i lepsze mięśnie.
Zdaje sobie sprawę że macie dużo więcej lat niż ja ale myślę że nie wyśmiejecie mnie i mi doradzicie.
PKO
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

1. b/o przy Twojej wadze, ale jeżeli chcesz nabrać masy ze zdrowych produktów to polecam tuńczyka w sosie własnym(czyt. wodzie) ;)
2. Ćwiczenia, których celem jest nabranie masy? Troszkę przeczy jak dla mnie.
3. Kiedy Ci pasuje.

Wspominasz o siłowni, więc wnioskuję, że chcesz wyrobić mięśnie. Żeby można było rzeźbić najpierw trzeba mieć z czego. Nabierz masy.

Pozdro
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Fredzio_Monroe
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Doragon pisze:Witam.
Mam 16 lat ,wzrost 1m 76 cm ważę 58kg. <- Dokładnie nie pamiętam.
Kiedyś uczęszczałem na lekkoatletykę co 2 dni biegałem ćwiczyłem chodziłem na zawody itp. Miałem 2 lata przerwy i dziś doszłem do wniosku że chce wrócić do biegania i na brać trochę masy. Mam parę pytań do was:
1.Czy moglibyście doradzić co mi wolno jeść/pić a co nie?
2.Jakie ćwiczenia robić?
3.W jakich porach biegać?
Na siłownię nie pójdę ponieważ nie mam z kim a samemu raczej tak głupio proszę nie myślcie sobie że ja nic nie jem oO Właśnie o to chodzi że sporo jem a nie mogę przybrać na wadze. Ogólnie nie chodzi mi o to że chce ważyć 100kg tylko chce mieć trochę siły i lepsze mięśnie.
Zdaje sobie sprawę że macie dużo więcej lat niż ja ale myślę że nie wyśmiejecie mnie i mi doradzicie.
Hah, mięśnie na laski ? :hej: Hmm... za dużo tej masy to ci nie potrzebne, po prostu musisz trochę wyrobić mięśnie, a jak chcesz fajnie wyglądać to odpowiednie ubranie to podstawa ;d tj . odpowiednia koszulka która wyciągnie mięśnie itp.
Jeżeli chodzi o sam trening to rób w zakresie 6-12 powtórzeń FBW (wszystkie partie na jednym treningu, trening 3x w tygodniu.. poczytaj na necie), lub Splita (dzielisz np. dwie partie na jednym treningu robisz ... i partia 1-2 razy w tygodniu ... zasady splita mówią 1 razy w tygodniu ... ale ja postawił bym na 2 razy), ćwiczenia znajdziesz w atlasie ćwiczeń na necie wszystkie, tutaj stronka - http://www.kulturystyka.pl/atlas/ ... wybierz sobie po 2-3 ćwiczenia na każdą partie i będzie ok ... ilość serii przy FBW - 4-6 na partie ... przy splicie - 8-12 ... Co do jedzenia to wiadomo - to co ma dużo biała, no i sporo płynów !!
Dużo białka zawiera różne mięso, pierś z kurczaka, ryba, tuńczyk w sosie własnym, sery białe, jajka, mleko itd, poczytaj o tym na necie ;d
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Fredzio, nie oszukujmy się, nie ma ubrań, które Ci wyciągną mięśnie, nie mające nawet z czego urosnąć :)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Fredzio_Monroe
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kamilos pisze:Fredzio, nie oszukujmy się, nie ma ubrań, które Ci wyciągną mięśnie, nie mające nawet z czego urosnąć :)
Widać nie zrozumiałeś mnie trochę ;d Tzn. mówię, że dobra koszulka potrafi świetnie wyciągnąć mięśnie ramion i nawet klatki piersiowej pod warunkiem, że mięśnie są wyrobione ;d i nie trzeba do tego wielkiej masy ! dziewczyny lubią chłopaków z powiedzmy sobie średnimi mięśniami, fajnie zarysowanymi... a nie napakowanych pakerów ;d to tak nawiasem mówiąc, bo to jest pewnie też celem autora wątku.
Doragon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może trochę ale ja cb nie pytałem jak się ubierać :P
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Dr Jakub Czaja pisze:„Obawiam się tego, czy nie ważę za mało. Jaką dietę mogłabym stosować dla siebie? Mam 170 cm i ważę zaledwie 40 kg (lat 16). Biegam 5 razy w tygodniu. Proszę o fachową poradę, jak mam postępować, co jeść itp.” Magdalena

Witam!

Jesteś obecnie w okresie intensywnego rozwoju organizmu. W wieku 16 lat rozwija się jeszcze Twoja tkanka mięśniowa, układ nerwowy i hormonalny. Najważniejsze jest, abyś wszystkie parametry świadczące o Twoim zdrowiu miała w granicach normy tj. wyniki morfologii krwi, wyniki badań endokrynologicznych (profil hormonalny) oraz regularne krwawienia miesięczne. Jeżeli któryś z tych elementów jest zaburzony, musisz koniecznie zgłosić się do lekarza prowadzącego w celu przeprowadzenia badań diagnozujących.

Twoja obecna waga 40 kg przy wzroście 1,7m jest rzeczywiście zbyt niska. Powinnaś ważyć przynajmniej 8-10 kg więcej, choć tak jak już wcześniej zaznaczyłem, być może sama jeszcze wzrośnie w okresie 2 najbliższych lat. Niestety fakt iż biegasz 5 razy w tygodniu nie jest pomocny w zwiększaniu wagi, gdyż zwiększony wydatek energetyczny podczas biegania będzie skutkował ograniczeniem wzrostu twojej wagi.

Jednym rozwiązaniem dla Ciebie jest jedzenie większych ilości jedzenia, co pozwoli zwiększyć kaloryczność Twoich posiłków ponad wydatek energetyczny, a w rezultacie pozwoli Ci zbudować masę mięśniową i zwiększyć masę ciała.

Obecnie Twój wydatek energetyczny to jedynie 1600-1800 kcal, wraz z treningiem ok. 2200-2300 kcal, a więc jeżeli masz zwiększyć wagę musisz spożywać minimum 2400-2600 kcal. Przy Twojej bardzo szczupłej i drobnej budowie ciała musisz się jednak nastawić na początkowe problemy ze spożyciem wymaganej ilości kalorii, ale z czasem będziesz w stanie zrobić to rzeczywiście efektywnie.

Ponadto, aby wspomóc wzrost wagi, ważne jest aby dieta dostarczała nie tylko odpowiedniej ilości kalorii, ale również właściwej ilości węglowodanów i białek, co umożliwi zwiększenie ilości masy mięśniowej, a nie tylko tkanki tłuszczowej w organizmie. Sugeruję, abyś na 1,5-2 godzin przed treningiem spożywała zawsze posiłek węglowodanowo-białkowy, jak np. 2 kromki pieczywa z serem i wędliną, czy banana z jogurtem, podobnie jak posiłek węglowodanowo-białkowy bezpośrednio po zakończonym wysiłku fizycznym np. napój węglowodanowy wraz z koktajlem mlecznym z owocami. Takie postępowanie wspomoże procesy anaboliczne (budowy masy mięśniowej) wywołane treningiem, pozwalając Ci zwiększyć masę mięśniową.

Obecnie do jadłospisu powinnaś zdecydowanie włączyć:
- wszystkie rodzaje produktów węglowodanowych, takich jak pieczywo (każdorazowo minimum 2-3 kromki), makaron, ryż, kasze (każdorazowo minimum 50 g – pół torebki) czy miód oraz dżem – łącznie minimum 300-400 g;
- wysokiej jakości produkty będące źródłem białka (drób, wołowina, jaja, chude wędliny) – minimum 150-200 g dziennie;
- produkty mleczarskie (sery żółte – minimum 3-4 plastry, mleko, jogurty, maślanki, kefiry, twarogi) – minimum 200-300 g dziennie;
- owoce, zwłaszcza o wysokiej lub umiarkowanej zawartości węglowodanów, jak banany, winogrona, owoce pestkowe, czy owoce cytrusowe, w ilości minimum 200-300 g dziennie np. 2-3 banany;
- słodycze w rozsądnych ilościach, gdyż maja wysoką wartość energetyczną, co pozwoli w szybki i łatwy sposób zwiększyć kaloryczność jadłospisu.

Zwiększenie spożycia powyższych grup produktów w wymienionych powyżej ilościach będzie skutecznie zwiększało kaloryczność jadłospisu i pozwoli Ci spokojnie i sukcesywnie zwiększyć wagę ciała.

Pozdrawiamy i życzymy skutecznego wzrostu wagi!
plus poprawka na to, że jesteś chłopakiem czyli więcej jeszcze musisz jeść
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ