TABELA PRĘDKOŚCI PROGOWYCH
- Marcingg11
- Wyga
W Przktycznym poradniku dla biegaczy na stronie 177 znajduje się tabela określająca prędkości : progową, przy VOmax oraz prędkość biegu ekonomicznego na podstawie wyniku biegu na 10 km.
Na ile można w to wierzyć?
Bo jeśli można to łatwo ułożyć plan treningowy:)
Proszę o odpowiedz kompetentną osobę.
POZDRAWIAM.
Na ile można w to wierzyć?
Bo jeśli można to łatwo ułożyć plan treningowy:)
Proszę o odpowiedz kompetentną osobę.
POZDRAWIAM.
MarcinG
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
He he, Marcinqq11
Tym dopiskiem "Proszę o odpowiedz kompetentną osobę" onieśmieliłes wszystkich fachowców.
Wypada czekać.
Zobaczymy więc kto będzie tym pierwszym kompetentnym.
Tym dopiskiem "Proszę o odpowiedz kompetentną osobę" onieśmieliłes wszystkich fachowców.
Wypada czekać.
Zobaczymy więc kto będzie tym pierwszym kompetentnym.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nie chcę odpowiadać jako ten pierwszy (niekoniecznie kompetentny) ale pewne terminy są nieprecyzyjnie sformułowane aby można było udzielić odpowiedzi.
1. Co autor rozumie za prędkość progową? O jaki próg tutaj chodzi 2, 3, 4 mmolowy, mleczanowy czy beztlenowy?
2. Co to jest bieg ekonomiczny?
R.
1. Co autor rozumie za prędkość progową? O jaki próg tutaj chodzi 2, 3, 4 mmolowy, mleczanowy czy beztlenowy?
2. Co to jest bieg ekonomiczny?
R.
- Marcingg11
- Wyga
No tak, tak to jest ze specjalistami - jedno pytanie- sto dodatkowych )) Niestety jestem laikiem w tych sprawach:(
Jeżeli chodzi o próg to jest określony jako "próg LT", jeżeli chodzi o prędkość biegu ekonomicznego to jest to........ może zacznę od początku:)
Autor zaleca w trakcie tygodnia:
-jeden trening pod progiem LT
-jeden trening na prędkości VOmax
-jeden bieg LSD
pozostałe biegi z prędkością biegu ekonomicznego.
W moim przypadku (najświeższy wynik na 10km-43 min) sytuacja wygląda następująco:
Prędkość na LT - 4:29min/km
Prędkość na VOmax - 3:59min/km
Prędkość biegu ekonomicznego - 5:29min/km
Proszę o wyjaśnienia.
Jak długi ma być ten bieg na LT i na VOmax?
Jeżeli chodzi o próg to jest określony jako "próg LT", jeżeli chodzi o prędkość biegu ekonomicznego to jest to........ może zacznę od początku:)
Autor zaleca w trakcie tygodnia:
-jeden trening pod progiem LT
-jeden trening na prędkości VOmax
-jeden bieg LSD
pozostałe biegi z prędkością biegu ekonomicznego.
W moim przypadku (najświeższy wynik na 10km-43 min) sytuacja wygląda następująco:
Prędkość na LT - 4:29min/km
Prędkość na VOmax - 3:59min/km
Prędkość biegu ekonomicznego - 5:29min/km
Proszę o wyjaśnienia.
Jak długi ma być ten bieg na LT i na VOmax?
MarcinG
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
przez LT oznacza sie zasadniczo prog mleczanowy, a w przypadku predkosci na VO2max chodzi prawdopodobnie o wysilek maksymalny. Zatem, jesli chodzi o to ile biegac, to te predkosci stosowane sa przewaznie w treningach interwalowych i szybkosciowych. Przez bieg ekonomiczny autorzy rozumieja predkosc na dlugich wybieganiach.
- Marcingg11
- Wyga
Dziekuję za wyjaśnienia i proszę o jeszcze:)
Czy w okresie budowania bazy biegowej warto biegać na VOmax? Czy może robić dwa treningi w tygodniu pod progiem mleczanowym?
No i jeszcze istotna sprawa: pod progiem- wiadomo, na VOmax -wiadomo, wybiegania -wiadomo. Na jakiej prędkości natomiast biegać między tymi treningami?
Moje aktualne tętno 85%HRmax= 163
Dzięki z góry.
A może ktoś jest zainteresowany tą tabelką z książki?
Poczekajmy na opinię fachowców, bo już zaczęli:)
Czy w okresie budowania bazy biegowej warto biegać na VOmax? Czy może robić dwa treningi w tygodniu pod progiem mleczanowym?
No i jeszcze istotna sprawa: pod progiem- wiadomo, na VOmax -wiadomo, wybiegania -wiadomo. Na jakiej prędkości natomiast biegać między tymi treningami?
Moje aktualne tętno 85%HRmax= 163
Dzięki z góry.
A może ktoś jest zainteresowany tą tabelką z książki?
Poczekajmy na opinię fachowców, bo już zaczęli:)
MarcinG
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
Nie wiem do konca co rozumiesz pod pojeciem baza biegowa, dla mnie to jest tak: podstawowa baza dla biegacza sa kilometry, na poczatku nie ma co sie bawic w interwaly. Dlugie wybiegania maja za zadanie przygotowac aparat ruchu do takiego wysilku, chodzi tu o sciegna, stawy, miesnie. Moje zdanie jest takie: na poczatek biegi z predkosciami "ekonomicznymi", potem dopiero zabawa predkosciowa.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Marcingg11,
sprawdź założenia w następujący sposób:
pobiegnij 3 km z prędkością 4:29 i sprawdź czy podczas trzeciego km będziesz miał 163 sk/min lub
pobiegnij 3 km do 163 sk/min i sprawdź czy trzeci kilometr będzie w czasie 4:29.
Pobiegnij 6 minut na maksa i wylicz prędkość na km,
lub pobiegnij 1500 i wylicz prędkość na km (sprawdź przy okazji tętno maksymalne)
Pobiegnij 20' do 125 sk/min i zobacz czy to będzie 5:29 (ew. spróbuj do 134 sk/min jeżeli jesteś typem wytrzymałościowym)
Sprawdziany rób na stadionie.
Oczywiście podziel się z nami się wynikami.
R.
sprawdź założenia w następujący sposób:
pobiegnij 3 km z prędkością 4:29 i sprawdź czy podczas trzeciego km będziesz miał 163 sk/min lub
pobiegnij 3 km do 163 sk/min i sprawdź czy trzeci kilometr będzie w czasie 4:29.
Pobiegnij 6 minut na maksa i wylicz prędkość na km,
lub pobiegnij 1500 i wylicz prędkość na km (sprawdź przy okazji tętno maksymalne)
Pobiegnij 20' do 125 sk/min i zobacz czy to będzie 5:29 (ew. spróbuj do 134 sk/min jeżeli jesteś typem wytrzymałościowym)
Sprawdziany rób na stadionie.
Oczywiście podziel się z nami się wynikami.
R.
- Marcingg11
- Wyga
No dzisiaj spróbuję Moze nie to 1500, ale te 3km i 20 minut na pewno.
Jutro wyniki.
Sam jestem ciekawy czy taka tabelka to pożyteczna rzecz ?
Jutro wyniki.
Sam jestem ciekawy czy taka tabelka to pożyteczna rzecz ?
MarcinG
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A ta magiczna tabelka - to możesz ją tu umieścić żeby była widoczna (jako .jpg na przykład) albo przysłać mi przez e-mail?
- Marcingg11
- Wyga
Niestety nie mam teraz dostepu do skanera, ale sie postaram Napisz tymczasem czas na 10km to podam Ci wartości przeliczone: próg LT, Vomax i RE (bieganie ekonomiczne)- wszystko w min/km.
MarcinG
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:49
- Życiówka w maratonie: 2:59:44
Można jeszcze łatwiej za pomocą kalkulatora on-line:Quote: from Marcingg11 on 1:12 pm on Nov. 13, 2002
Napisz tymczasem czas na 10km to podam Ci wartości przeliczone: próg LT, Vomax i RE (bieganie ekonomiczne)- wszystko w min/km.
http://www.runnersworld.com/home/0,1300 ... 00,00.html
[url=http://www.biegajznami.pl/GT]forum Grupy Trójmiasto[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Strona GT[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=13&Itemid=21]GT Challenge 2007[/url]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A no tak, ten kalkulator bardzo polecam.
To jest przykład jego obliczeń na podstawie jedynego wyścigu jaki w życiu odbyłem, czyli Maratonu w Berlinie 2002.
(Edited by FREDZIO at 4:08 pm on Nov. 13, 2002)
To jest przykład jego obliczeń na podstawie jedynego wyścigu jaki w życiu odbyłem, czyli Maratonu w Berlinie 2002.
(Edited by FREDZIO at 4:08 pm on Nov. 13, 2002)
- Zico
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:15
- Kontakt:
Na poczatek witam wszystkich forumowiczow i zycze wszystkiego dobrego w nowym roku 2003.
Wyreczam kolege i wstawiam (daje linka) poszukiwana tabelke.
http://www.speedskating.republika.pl/tabelka.jpg
Pozdrawiam,
Zico
Wyreczam kolege i wstawiam (daje linka) poszukiwana tabelke.
http://www.speedskating.republika.pl/tabelka.jpg
Pozdrawiam,
Zico
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
Jakub Ciesielski