HR poraz n-ty
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Mamy pytanie odnosnie HR. Zwykle biegam z ustawionnym HR alarm na 175 bpm. Biegam dystanse narazie od 3 do 6,5 km. Zwykle predkosc przy utrzymaniu tego HR to jest jakies 9km/h. Dzis postanowilem wylaczyc alarm i pobic swoj rekord na 3km bieglem caly dystan ze srednia predkoscia 11km/h. Jednakze moj sredni HR to byl 178 bpm i maksymalny az 193 bpm.
Pytania i watpliwosci:
193 bpm to znacznie zaduzy HR przynajmniej tak mi sie wydaje. Ale czy w jakis treningach np interwalowych ten HR nie wzrasta tez do podobnych wartosci i nic nikomu sie nie dzieje. Czy jest to bezpieczne i czy mozna w ten sposob bic swoje czasy?
Przeciez sportowcy bijacy jakies tam rekordy pewnie maja rowniez bardzo wysoki HR. Jak to dziala i jak to sie powinno robic by moc coraz wiecej i szybciej a bylo to bezpieczne?????
Mamy pytanie odnosnie HR. Zwykle biegam z ustawionnym HR alarm na 175 bpm. Biegam dystanse narazie od 3 do 6,5 km. Zwykle predkosc przy utrzymaniu tego HR to jest jakies 9km/h. Dzis postanowilem wylaczyc alarm i pobic swoj rekord na 3km bieglem caly dystan ze srednia predkoscia 11km/h. Jednakze moj sredni HR to byl 178 bpm i maksymalny az 193 bpm.
Pytania i watpliwosci:
193 bpm to znacznie zaduzy HR przynajmniej tak mi sie wydaje. Ale czy w jakis treningach np interwalowych ten HR nie wzrasta tez do podobnych wartosci i nic nikomu sie nie dzieje. Czy jest to bezpieczne i czy mozna w ten sposob bic swoje czasy?
Przeciez sportowcy bijacy jakies tam rekordy pewnie maja rowniez bardzo wysoki HR. Jak to dziala i jak to sie powinno robic by moc coraz wiecej i szybciej a bylo to bezpieczne?????
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zawsze jest bezpiecznie (zakładając, że jesteś zdrowy).
Nic nadzwyczajnego w Twoim tętnie (czy jak to nazywasz HR) nie ma.
Tutaj jest przykład jakiegoś treningu który bazuje na HR (a własciwie na %HRmax) i jak widzisz zmienia się:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=315
Nic nadzwyczajnego w Twoim tętnie (czy jak to nazywasz HR) nie ma.
Tutaj jest przykład jakiegoś treningu który bazuje na HR (a własciwie na %HRmax) i jak widzisz zmienia się:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=315
-
- Rozgrzewający Się
Okej dzieki.
Ale jak obliczyc tetno maksymalne?
I przypuscmy jesli moje tetno maksymalne to bedzie 198bpm to czy moge biegac z takim tetnem i jest to bezpieczne? (oczywiscie jesli dam rade).
Czy przy maksymalnym tetnie 198bpm moge biegac z tetnem 210bpm czy to jest wogole mozliwe?
Czy jesli moje maksymalne to 198bpm to czy powinno sie zachowac jakas granice i nie przekraczac naprzyklad 195bpm?
Pytam o to wszystko, bo gdzies kiedys dorwalem artykul w ktorym bylo: "ze dla bezpieczenstawa twojego serca powinienes biegac z tetnem ktore obliczasz 180bpm - swoj wiek."
Jesli w moim tetnie nie ma nic nadzwyczjanego jak traktowac takie typu "artykuly"?
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz!
Ale jak obliczyc tetno maksymalne?
I przypuscmy jesli moje tetno maksymalne to bedzie 198bpm to czy moge biegac z takim tetnem i jest to bezpieczne? (oczywiscie jesli dam rade).
Czy przy maksymalnym tetnie 198bpm moge biegac z tetnem 210bpm czy to jest wogole mozliwe?
Czy jesli moje maksymalne to 198bpm to czy powinno sie zachowac jakas granice i nie przekraczac naprzyklad 195bpm?
Pytam o to wszystko, bo gdzies kiedys dorwalem artykul w ktorym bylo: "ze dla bezpieczenstawa twojego serca powinienes biegac z tetnem ktore obliczasz 180bpm - swoj wiek."
Jesli w moim tetnie nie ma nic nadzwyczjanego jak traktowac takie typu "artykuly"?
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz!
- PiotrekMarysin
- Zaprawiony W Bojach
To pytanie nie jest wcale takie bez sensu, jak mogło by się wydawać w pierwszej chwili.
Pojęcie HRmax, którego używamy, nie określa fizjologicznej właściwości serca - jego rzeczywistej maksymalnej szybkości bicia, a jest przybliżeniem tej wartości dla konkretnej dyscypliny sportu (praktycznie każda dyscyplina będzie charakteryzowała się inną wartością).
Oznacza to że można osiągnąć więcej, ale niewiele i to w skrajnych przypadkach, np podczas finiszu mocnego biegu.
W żadnym jednak przypadku nie należy trenować z wartościami zbliżonymi do HRmax.
Pojęcie HRmax, którego używamy, nie określa fizjologicznej właściwości serca - jego rzeczywistej maksymalnej szybkości bicia, a jest przybliżeniem tej wartości dla konkretnej dyscypliny sportu (praktycznie każda dyscyplina będzie charakteryzowała się inną wartością).
Oznacza to że można osiągnąć więcej, ale niewiele i to w skrajnych przypadkach, np podczas finiszu mocnego biegu.
W żadnym jednak przypadku nie należy trenować z wartościami zbliżonymi do HRmax.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
-
- Stary Wyga
Bezpieczne to jest (zakładając brak problemów kardiologicznych). Długo przy HRmax nie pociągniesz i po prostu będziesz musiał zwolnić. Jeżeli będziesz biegł przy HR 210, to znaczy że twój max jest co najmniej 210.I przypuscmy jesli moje tetno maksymalne to bedzie 198bpm to czy moge biegac z takim tetnem i jest to bezpieczne? (oczywiscie jesli dam rade).
Większość treningu przeprowadza się w pierwszym zakresie przy HR < 75% HRmax. Im szybszy trening tym mniej go w ogólnym kilometrażu. 100% generalnie nie osiąga się podczas treningów - zazwyczaj nawet najszybsze treningi robione są do 95%.Czy jesli moje maksymalne to 198bpm to czy powinno sie zachowac jakas granice i nie przekraczac naprzyklad 195bpm?
To są artykuły z popularnej prasy, nie ma sensu przykładać zbyt dużej wagi do nich. Poza tym dla człowieka z nadwagą, po 20 latach na kanapie przed telewizorem i potencjalnymi problemami z krążeniem praca na 90% mogłaby się okazać zabójcza (nawet w sensie dosłownym). Dlatego lepiej zaczynać spokojnie i zacząć biegać szybciej po okresie adaptacji do wysiłku.Pytam o to wszystko, bo gdzies kiedys dorwalem artykul w ktorym bylo: "ze dla bezpieczenstawa twojego serca powinienes biegac z tetnem ktore obliczasz 180bpm - swoj wiek."
-
- Rozgrzewający Się
Te pytanie wzielo sie stad ze jakis czas temu mialem robione wysilkowe badanie serca. Mialem chodzic pozniej biegac po bierzni az do osiagniecia maksymalnego tetna dla mojego wieku i pluci. W momenicie, w ktorym osiagnalem tetno maksymalne badanie zostalo przerwane. Pomimo ze lekarz przerwal badanie wiem ze moglbym jeszcze troche pobiec, a nawet szybciej pobiec. Wtedy wywnioskowalem z tego badania ze tetno maksymalne to tetno bezpieczne dla mnie i lepiej go nie przekraczac.bansen pisze:Jesteś pewien, że wiesz, co oznacza słowo "maksymalne"?tylko pisze: Czy przy maksymalnym tetnie 198bpm moge biegac z tetnem 210bpm czy to jest wogole mozliwe?
Teraz wy tu piszecie ze moje tetno maksymalne to takie jakie moge maksymalnie osiagnac. Odnoszac sie do tego powinienem powiedzmy raz biec tak na maksa jak dlugos sie da zeby okreslic swoje tetno maksymalne(HRmax), a potem zaczac stosowac w treningach np 60 75%HRmax? Chyba nie o to chodzi, ale jesli tak to mnie porawcie.
Dodatkowo jezeli mowicie ze zawsze jest bezpieczne, ale dodajecie ze nie powinno sie trenowac w granicach swojego tetna maksymalnego. Troche to jest zaprzeczanie samemu sobie.
Na koniec jak obliczyc swoje tetno maksymalne i czy ma to wogole sens, podejrzewam jednak ze ma skoro sa robione treningi porocent HR.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi
- PiotrekMarysin
- Zaprawiony W Bojach
Wyszukaj na forum jak się robi test na HRmax.
Zastanów się nad nim i wymyśl trening jaki mógłbyś zrobić biegnąc na tętnie HRmax i napisz tutaj.
Podpowiem Ci, że tego się nie da zrobić.
Zastanów się nad nim i wymyśl trening jaki mógłbyś zrobić biegnąc na tętnie HRmax i napisz tutaj.
Podpowiem Ci, że tego się nie da zrobić.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
-
- Rozgrzewający Się
dzieki
znalazlem to:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ax#p123270
test zrobie napewno
Teraz moj maly wniosek z waszych wypowiedzi to: moj HRmax to jest maksymalne tetno jakie moge osiagnac. Nie istotne jest to ze regula dla mojego wieku i plci jest "to i to", jezeli to przekrocze to znaczy ze mam wyzsze HRmax niz moji rownolatkowie tej samej pluci i nic wiecej to nie oznacza.
Drugi wniosek to jest to ze obojetnie ile bym HR nie mial podczas biegu to jest zawsze ponizej mojego HRmax (w jakichs ekstremalnych wypadkach rowno z HRmax) i jesli nie mam problemow kardiologicznych to zawsze jest to bezpieczne.
Jesli moje wnioski sa poprawne to dziekuje wczyerpalismy temat jak dla mnie, natomiast jesli nie to poprawcie mnie.
Jeszcze raz dzieki za wszystkie odpowidzi, czas zaczyc pytac o obowie
pozdrawiam
znalazlem to:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ax#p123270
test zrobie napewno
Teraz moj maly wniosek z waszych wypowiedzi to: moj HRmax to jest maksymalne tetno jakie moge osiagnac. Nie istotne jest to ze regula dla mojego wieku i plci jest "to i to", jezeli to przekrocze to znaczy ze mam wyzsze HRmax niz moji rownolatkowie tej samej pluci i nic wiecej to nie oznacza.
Drugi wniosek to jest to ze obojetnie ile bym HR nie mial podczas biegu to jest zawsze ponizej mojego HRmax (w jakichs ekstremalnych wypadkach rowno z HRmax) i jesli nie mam problemow kardiologicznych to zawsze jest to bezpieczne.
Jesli moje wnioski sa poprawne to dziekuje wczyerpalismy temat jak dla mnie, natomiast jesli nie to poprawcie mnie.
Jeszcze raz dzieki za wszystkie odpowidzi, czas zaczyc pytac o obowie