szybkość

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, jak już kiedyś pisałem, postanowiłem przebiegnąć niedługo 10km (cel: <36')
no i treningi przebiegają w miarę ok. ale pojawił się problem: mam wrażenie, że spadła mi szybkość, tzn. nazwijmy to, że cięzko czasami mi się robi przebieżki itp, nie jestem w stanie biec w miarę szybko. Czy długie biegi mają na to jakiś wpływ, bo słyszałem, że BD często może być przyczyną, że nie mamy już takiej szybkośći
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wytrzymałość i szybkość to dwie przeciwstawne cechy. Dlatego trzeba robić trochę tego o i trochę tego.
Ale ponieważ 10k to przede wszystkim wytrzymałość - trzeba się skupiać na tym.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a to 10km to powiedzmy traktuje tak "dla frajdy", żeby sobie przebiegnąć. Jako tako dychy na zawodach nigdy nie biegałem, jedynie to w czasie rozbiegań - (max. dystans jaki przebiegłem to ok. 15km), zobaczymy jak wyjdzie na zawodach.
A wracając do tematu - piszę o tym, bo ja normalnie biegam 1500m i dlatego trochę się zacząłem obawiać czy robienie przez miesiąc takiego treningu raczej pod dychę nie odbije się jakoś negatywnie na tym 1500?
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Byc może jesteś przemęczony, masz zbyt słabe, mało rozciągnięte mięśnie, brak ci witamin lub jakiś składników odżywczych.
A spadek prędkości zauważyłeś mierząc czas na danym odcinku, czy to jest po prostu twoje odczucie.
Obrazek
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jest to moje odczucie, a z tym zmęczeniem to może też racja, bo często te przebieżki robię na zakończenie treningu,
np. 40' rozbieganie, 10X200m biegi pod górkę z przerwą 3' i przebieżki,
ale z tym różnie jest, bo raz np. zrobiłem BD 75', chyba z narastającą prędkością, w każdym razie były mocniejsze odcinki,
paradoks był taki, że na końcu byłem strasznie zmęczony i uważałem, że jest niemożliwe żebym zrobił jakikolwiek szybszy bieg, a tu się nagle okazju że po krótkim rozciąganiu było lekko i fajnie
kacperek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:02:03

Nieprzeczytany post

Jest taka jedna z podstawowych zasad treningu, że siłę i szybkość robi się na wypoczętych mięśniach. 40 minut rozbiegania to trochę za długa rozgrzewka, żeby trening szybkościowy był efektywny.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ