Amortyzacja butów biegowych w znaczeniu ekonomicznym...

dedrael
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich miłośników biegania,

moje pytanie dotyczy tego, czy buty biegowe tracą wraz przebiegniętymi kilometrami (setkami kilometrów...) swoje właściwości (amortyzacja, trzymanie stopy itp) i czy odbija się to na komforcie (i zdrowiu) w czasie biegu. Otóż od pewnego czasu zauważyłem, że biega się mi coraz ciężej, czasem dają o sobie znać kolana, staw skokowy itp. Obecnie biegam w Adidas Glide (od kwietnia 2010), na liczniku mają ok 1500 km. (Z zewnątrz nie są mocno zurzyte, niepokoi mnie za to fakt, że do guma zdarła się na pięcie do wewnątrz - co widać na zdj). Chcę zainwestować w sprzęt pomiarowy (do tej pory miałem na oku Sigmę 25.10, ale czemu by nie od razu FR305...), ale najpierw wypadałoby zadbać o to, co do biegania naprawdę niezbędne. Bardzo proszę bardziej doświadczonych biegaczy o radę, z góry dzięki i pozdrawiam!

http://imageshack.us/photo/my-images/220/dsc09930d.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/89/dsc09928g.jpg/
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pianka z której zrobiona jest główna część podeszwy butów - ugniata się. I po jakimś czasie traci swoje amortyzujące właściwości. Paula Radcliffe (rekordzistka świata w maratonie, mająca kontrakt z Nike) zmienia swoje buty co 400 km - właśnie ze względu na zdrowie.
dedrael
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuje, zdaje się że zatem, że zmienię priorytet zakupów, zdrowie ważniejsze... Dlatego też mam dwa małe pytańka: mam neutralną pronację (wg badań asics id foot), czy może ona ulec zmianie w czasie jeśli biegało się w butach zalecanych właśnie do mojej stopy? Innymi słowy, czy odcisk stopy przez całe życie mamy taki sam... i pytanie drugie: czy przecieranie się butów na "zapiętkach" jest uwarunkowane tylko tym, jak silnie wiążemy obuwie, czy są marki, które mają, rzekłbym, naturalną skłonność do tego typu defektu (po 800 km przetarły mi się tak asicsy, buty adidasa po 2x dłuższym dystansie bez śladów przetarć).
Teraz pozostaje mi przeszukać forum pod kątem wyboru najlepszego modelu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

1- Tak szybko nie może ulec zmianie
2 - nie ma takich zasad - że jakaś firma ma jakąś część buta zdecydowanie trwalszą - to jest efekt relacji - but - Twoja - stopa, czyli że akurat w tym modelu Asicsa pięta trze mocniej a w tym modelu Adidasa słabiej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ