Na wstępie szybka specyfikacja poszukiwanych przeze mnie butów: stopa neutralna z supinacją, biegacz ciężki (80 kg), do biegania po twardych nawierzchniach, dystanse długie. Do takiego biegania butów znalazłem sporo, ale jak zacząłem o nich czytać to większość stawia na amortyzację w pięcie, a ja biegam od śródstopia. No i w związku z tym mój wybór padł na Asics Gel Nimbus 13.
No i pytania:
1. Czy ktoś biega lub biegał w takich butach? Jakie są wasze odczucia, czy but jest godny polecenia, bo cena niestety mnie odstrasza?
2. Czy znacie jakieś inne buty z dobrą amortyzacją w śródstopiu?
Buty z dobrą amortyzacją śródstopia
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej,
na poczatku biegalem w Asicsach, ale wtedy latalem tez na piecie. Potem im szybciej biegalem, tym bardziej naturalnie przestawialem sie na srodstopie. Waga i typem stopy odpowiadam tobie, obecnie biegam na zmiane w wysluzonych Brooks Ghost i nowych Mizuno Wave Rider 12. Oba modele daja swietne czucie podloza i zapewniaja dobra amortyzacje srodstopia. Ja nie narzekam.
Mierzylem kiedys Gel Nimbusy, ale w nich sie plynie taka maja wg mnie "przesadzona" amortyzacje, ja wole czuc podloze.
Pozdruffka!
na poczatku biegalem w Asicsach, ale wtedy latalem tez na piecie. Potem im szybciej biegalem, tym bardziej naturalnie przestawialem sie na srodstopie. Waga i typem stopy odpowiadam tobie, obecnie biegam na zmiane w wysluzonych Brooks Ghost i nowych Mizuno Wave Rider 12. Oba modele daja swietne czucie podloza i zapewniaja dobra amortyzacje srodstopia. Ja nie narzekam.
Mierzylem kiedys Gel Nimbusy, ale w nich sie plynie taka maja wg mnie "przesadzona" amortyzacje, ja wole czuc podloze.
Pozdruffka!
Never stop exploring!
-
- Zaprawiony W Bojach
Dobra amortyzacja śródstopia to mała amortyzacja śródstopia. Dodatkowo liczy się elastyczność i mała masa buta oraz jak najmniejsza różnica grubości podeszwy pomiędzy piętą i śródstopiem.owen pisze:2. Czy znacie jakieś inne buty z dobrą amortyzacją w śródstopiu?
Wszystkie buty mające w nazwie słowa Gel, Air, Zig itp. upośledzają poprawną technikę biegu (na śródstopiu). To samo dotyczy systemów zwanych "Motion control", "Stability", "Formotion", "Control" itp.
Trzeba przy tym pamiętać, żeby bieganie w takich minimalistycznych butach rozpoczynać od małych objętości.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
No ja teraz też właśnie w mizuno wave rider 12 biegam i jestem z nich bardzo zadowolony. Druga para to jakiś stary new balance, ale nawet nie pamiętam numeru modelu. Niestety już się rozpada i trzeba go wymienić.
Kangoor5, czy w takim razie jesteś w stanie zaproponować jakiś konkretny model według tego co napisałeś wcześniej?
Kangoor5, czy w takim razie jesteś w stanie zaproponować jakiś konkretny model według tego co napisałeś wcześniej?
-
- Zaprawiony W Bojach
Buty pasujące do mojego opisu to na przykład Inov-8 road-x lite 155, Adidas Adizero, jakieś inne startówki. Pytanie tylko, czy masz odpowiednio dobrą formę (technikę i rozwinięty aparat ruchu) by biegać w nich bez znaczącego zmniejszenia dystansu.
Jeśli nie, to możesz pomyśleć m. in. o którymś z tych modeli link 1, link 2.
Ewentualnie możesz sobie wyrzeźbić coś w domu.
Jeśli nie, to możesz pomyśleć m. in. o którymś z tych modeli link 1, link 2.
Ewentualnie możesz sobie wyrzeźbić coś w domu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale wydaje mi się, że to co Kangoor zaproponował, może być dla Ciebie Owen tylko jaką alternatywą dla krótszych treningów.
Ja ważę mniej od Ciebie, biegam od dosyć dawna amortyzując raczej śródstopiem, czasem dłuższe dystanse (ostatnio zdarzyło mi się 30 km) w butach właśnie z tej minimalistycznej linii i czuje ostatnio bóle w stopie sygnalizujące o ryzyku kontuzji.
Więc nie rzucałbym się na ten typ butów jako na Twoje główne buty, wg mnie Nimbusy są dużo bezpieczniejsze
Ja ważę mniej od Ciebie, biegam od dosyć dawna amortyzując raczej śródstopiem, czasem dłuższe dystanse (ostatnio zdarzyło mi się 30 km) w butach właśnie z tej minimalistycznej linii i czuje ostatnio bóle w stopie sygnalizujące o ryzyku kontuzji.
Więc nie rzucałbym się na ten typ butów jako na Twoje główne buty, wg mnie Nimbusy są dużo bezpieczniejsze