600m w 2.20 min, czas 5-7tyg

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Agnesa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Jak w tytule, muszę osiągnąć czas 2 min 20 sek na 600m mam na to 5-7 tyg. Chciałabym zaznaczyć, że gdzies tak od 2 lat nie biegam, ale wykonuje cwiczenia siłowe codziennie od paru lat. Wcześniej biegalam 5 razy dziennie.
Za bardzo nie wiem jaki trening mam sobie dobrac. Obecnie zaczynam trening spokojnym ciągłym biegiem przez 15min, następnie wykonuje cwiczenia na poprawe wytrzymałości (skipy, podbiegi itp.), i pozniej biegne znowu ok. 15min. Pojawia mi sie problem z oddychaniem gdy biegne dluzej. Jak nalezy oddychac? Czy moj trening jest dobry? Czesto jest tak ze mam sile biec dalej, ale nie potrafie ogarnac oddechu.
Moze mógłby mi ktos pomoc w doborze odpowiedniego treningu. Byłabym bardzo wdzieczna za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Po pierwsze - skipy i wieloskoki to ma być raczej siła niż wytrzymałość.
Musisz trochę różnicować swoje bieganie.
Przeczytaj sobie to: http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=2306&show=1
Agnesa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W takim razie moze polecisz jakies cwiczenia na wytrzymalosc? Tzn. ze samo bieganie ok. 30 min dwa razy dziennie nic mi nie da? a w jaki sposob mozna poprawic wydajnosc pluc?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bieganie jest na wytrzymałość a nie żadne ćwiczenia.
I "wydajność płuc" to jest generalnie do poprawienia w niewielkim stopniu. Masz poprawić ogólną wydolność organizmu przez trening wytrzymałościowy a nie koncentrować się na jakimś wycinkowym zwiększaniu "wydajności płuc". Co Ci po wydajności jeśli mięśnie masz "niewydajne" (generujące mało mocy) ?
W linku który wstawiłem masz cały plan działania, nic więcej Ci nie polecę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ