Spadła forma

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bergu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem dlaczego ale po zimie strasznie spadła mi forma. We wrzesniu na 10km miałem czas 40;30 a na 15km 1;02;30. A w tym roku wiosną mialem na 10km 45min a na 15km 1;07:00. Ale za to polepszyłem sie na dystans 1000m z 3;30 na 3;23.

Co mam zrobić żeby forma na długie dystanse wruciła ???? I jaki plan realizować ????
PKO
bati
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najpierw podaj jakieś dane: wiek, waga, wzrost, trening wykonywany. Pierwsze pytanie czy coś się zmieniło od jesieni do wiosny zwłaszcza w treningu.
bergu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

TAak był o wiele mniejszy kilometraż. Wiek 14lat waga 48k trening 35km tyg a od zimy do teraz 20km tyg.
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jesteś pewny że miałeś odpowiednio zmierzoną odległość. W wieku 13 lat biegłeś 10km w 40;30 a 15km 1;02;30 to byłby znakomity czas, zwłaszcza że twój na 1 km nie jest taki świetny.
Z tego co zauważyłem, to w tym roku biegłeś szybszym tempem na 15 km niż na 10 km, co już jest troche dziwne
Spróbuj zmierzyć dokładnie odległość
A i jeszcze jedno czy biegałeś po tej samej trasie co w tamtym roku?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 10:13 przez Tomacho77, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
bergu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to znaczy ten bieg na 10km to przełaj biegło sie po lesie i dlatego taki czas i jeszcze było ciepło ale tam było 10km a na 15km w tym roku to biegłem w Biegu Żaślubin w Kołobrzegu.
Dzis sobie pobiegłem start treningowy to zrobiłem 3;24 na 1km ale na nawierzchni asfaltowej i biegłem raz w tą stronę a raz w drugą dlatego miałem 2 zakręty 360 stopniowe więc na zakręcie traciłem duzo bo musiałem sie obkręcić i jeszcze nabrać szybkosci.
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz 14 lat to nie mogłeś startować w tym biegu, czytam właśnie regulamin i jak we wszystkich takich biegach podany jest minimalny wiek, ukończone 16 lat.
A z tego co pisałeś, to teraz biegasz 20 km tygodniowo to może być za mało na dłuższe dystanse, ale jeżeli odpowiednio intensywne to pomogło na 1km
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 10:14 przez Tomacho77, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bergu, tomach: postarajcie się jakoś po polsku to napisać, ze znakami przestankowymi, wasze posty to jakiś bełkot, nad którym trzeba się zastanawiać o co w nim chodzi! Mi się już nie chce.
bergu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale zapisali mnie na tym biegu sprawdz sobie wyniki moje miejsce to chyba 190.
Mi teraz chodzi bardziej zeby zejsc ponizej 3min na km tylko cos nie mogę. ;//
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W pewnym momencie zawsze jest spadek lub zastój formy. Spowodowane jest to naturalnym przemęczeniem wywołanym przez trening, wtedy trzeba spokojnie zejść z intensywności i wejść na objętość o niskiej intensywności. Ale jeśli ty masz 14 lat to może to być także spowodowane dojrzewaniem, rośniesz i twój organizm nie zachowuje się szablonowo. W twoim wieku poszedł bym do jakiegoś klubu, gdzie trener będzie cię widział na każdym treningu i będzie w stanie na bieżąco reagować. Jeśli nie masz takiej możliwości to spróbuj realizować jakiś plan przygotowawczy ale nie do maratonu czy nawet do 10 km tylko do krótszych dystansów w twoim wieku priorytetem jest rozwijanie właśnie tych cech motorycznych.

Na przykład:
http://bieganie.pl/?cat=19&id=2306&show=1
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
Więcej znajdziesz w dziale trening link w mojej stopce.

PAMIĘTAJ!! Każdy trening powinieneś zmodyfikować pod siebie tzn. na pewno zmniejszyć objętość czyli czas trwania poszczególnych treningów. Słuchaj także swojego organizmu jeśli jesteś zmęczony to nie wykonuj treningu na siłę.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
bergu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziekuję za informację. Należe do klubu ale amatorów gdzie nie ma trenera i dorosli podpowiadają jak biegać. Zrobie sobię ten plan pierwszy który pan podał.
bergu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ