Spadła forma
-
- Rozgrzewający Się
Nie wiem dlaczego ale po zimie strasznie spadła mi forma. We wrzesniu na 10km miałem czas 40;30 a na 15km 1;02;30. A w tym roku wiosną mialem na 10km 45min a na 15km 1;07:00. Ale za to polepszyłem sie na dystans 1000m z 3;30 na 3;23.
Co mam zrobić żeby forma na długie dystanse wruciła ???? I jaki plan realizować ????
Co mam zrobić żeby forma na długie dystanse wruciła ???? I jaki plan realizować ????
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jesteś pewny że miałeś odpowiednio zmierzoną odległość. W wieku 13 lat biegłeś 10km w 40;30 a 15km 1;02;30 to byłby znakomity czas, zwłaszcza że twój na 1 km nie jest taki świetny.
Z tego co zauważyłem, to w tym roku biegłeś szybszym tempem na 15 km niż na 10 km, co już jest troche dziwne
Spróbuj zmierzyć dokładnie odległość
A i jeszcze jedno czy biegałeś po tej samej trasie co w tamtym roku?
Z tego co zauważyłem, to w tym roku biegłeś szybszym tempem na 15 km niż na 10 km, co już jest troche dziwne
Spróbuj zmierzyć dokładnie odległość
A i jeszcze jedno czy biegałeś po tej samej trasie co w tamtym roku?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 10:13 przez Tomacho77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
No to znaczy ten bieg na 10km to przełaj biegło sie po lesie i dlatego taki czas i jeszcze było ciepło ale tam było 10km a na 15km w tym roku to biegłem w Biegu Żaślubin w Kołobrzegu.
Dzis sobie pobiegłem start treningowy to zrobiłem 3;24 na 1km ale na nawierzchni asfaltowej i biegłem raz w tą stronę a raz w drugą dlatego miałem 2 zakręty 360 stopniowe więc na zakręcie traciłem duzo bo musiałem sie obkręcić i jeszcze nabrać szybkosci.
Dzis sobie pobiegłem start treningowy to zrobiłem 3;24 na 1km ale na nawierzchni asfaltowej i biegłem raz w tą stronę a raz w drugą dlatego miałem 2 zakręty 360 stopniowe więc na zakręcie traciłem duzo bo musiałem sie obkręcić i jeszcze nabrać szybkosci.
-
- Dyskutant
Jeżeli masz 14 lat to nie mogłeś startować w tym biegu, czytam właśnie regulamin i jak we wszystkich takich biegach podany jest minimalny wiek, ukończone 16 lat.
A z tego co pisałeś, to teraz biegasz 20 km tygodniowo to może być za mało na dłuższe dystanse, ale jeżeli odpowiednio intensywne to pomogło na 1km
A z tego co pisałeś, to teraz biegasz 20 km tygodniowo to może być za mało na dłuższe dystanse, ale jeżeli odpowiednio intensywne to pomogło na 1km
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 10:14 przez Tomacho77, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
W pewnym momencie zawsze jest spadek lub zastój formy. Spowodowane jest to naturalnym przemęczeniem wywołanym przez trening, wtedy trzeba spokojnie zejść z intensywności i wejść na objętość o niskiej intensywności. Ale jeśli ty masz 14 lat to może to być także spowodowane dojrzewaniem, rośniesz i twój organizm nie zachowuje się szablonowo. W twoim wieku poszedł bym do jakiegoś klubu, gdzie trener będzie cię widział na każdym treningu i będzie w stanie na bieżąco reagować. Jeśli nie masz takiej możliwości to spróbuj realizować jakiś plan przygotowawczy ale nie do maratonu czy nawet do 10 km tylko do krótszych dystansów w twoim wieku priorytetem jest rozwijanie właśnie tych cech motorycznych.
Na przykład:
http://bieganie.pl/?cat=19&id=2306&show=1
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
Więcej znajdziesz w dziale trening link w mojej stopce.
PAMIĘTAJ!! Każdy trening powinieneś zmodyfikować pod siebie tzn. na pewno zmniejszyć objętość czyli czas trwania poszczególnych treningów. Słuchaj także swojego organizmu jeśli jesteś zmęczony to nie wykonuj treningu na siłę.
Na przykład:
http://bieganie.pl/?cat=19&id=2306&show=1
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
Więcej znajdziesz w dziale trening link w mojej stopce.
PAMIĘTAJ!! Każdy trening powinieneś zmodyfikować pod siebie tzn. na pewno zmniejszyć objętość czyli czas trwania poszczególnych treningów. Słuchaj także swojego organizmu jeśli jesteś zmęczony to nie wykonuj treningu na siłę.