Wolny bieg i duzy puls!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam! Zaczełem biegać, realizuje plan 10tyg. Problem w tym, że maszerujac mam puls kolo 75-82% biegnac dochodze do 95% mimo iz biegne dość wolno :> Kondycje mam fatalna, czy to dlatego tak sie dzieje? Mam 23 lata i waże 94kg. Pulsometr pokazal mi takze, ze spalilem około 1250 Kcal w czasie 70 min(domaszerowanie do parku, trening i powrót do domu), czy to możliwe? To dość sporo jak na tak krótki trening.
-
- Stary Wyga
Przeczytaj sobie to: http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004
na poczatku biegaj na tempo i na sampoczucie i tak z pol roku
Ja to robie juz rok a pulsometru uzywam tylko do monitorowania.
TYlut
na poczatku biegaj na tempo i na sampoczucie i tak z pol roku

TYlut
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
Liczenie HRmax ze wzoru powinno być karalne ustawowo, jeszcze nie spotkałem nikogo, komu by wyszło poprawnie... I cały trening idzie się paść (widzisz po sobie zresztą, że potem wychodzą totalnie bzdurne przedziały)piter88 pisze:Max puls wyznaczałem ze wzoru.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A ja się ostatnio "nawróciłem".bansen pisze: Liczenie HRmax ze wzoru powinno być karalne ustawowo, jeszcze nie spotkałem nikogo, komu by wyszło poprawnie... I cały trening idzie się paść (widzisz po sobie zresztą, że potem wychodzą totalnie bzdurne przedziały)

-
- Zaprawiony W Bojach
bansen pisze:Liczenie HRmax ze wzoru powinno być karalne ustawowo, jeszcze nie spotkałem nikogo, komu by wyszło poprawnie...
mnie wyszło dokładnie jak ze wzoru i to tego najprostszego, tj. 220-wiek; mierzone na dwóch pulsumetrach różnych firm w odstępie kilku tygodni;
zresztą wzory bywają rozmaite;
pzdr
gl
gl
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pytanie tylko CO Ci wyszło. Skąd wiesz co to jest?
- KasiaBiega
- Rozgrzewający Się
Hmm to mam podobny problem. Też mam prawie 23 lata, ważę około 63 kg, realizuję program 14-tygodniowy na 10 km dla początkujących i podczas mojego biegania tętno wynosiło niemalże cały czas 80-90% HRmax. Chociaż w sumie trudno nazwać to bieganiem, gdyż prawie, że szłam a tętno i tak pozostawało dosyć wysokie, dopiero po wzięciu wielu głębokich wdechach się obniżało.
HRmax wylicza mi pulsometr (Sigma 25.0 PC) z zaprogramowanego wzoru.
Czy w moim przypadku - gdy biegam od niedawna, bo gdzieś od miesiąca - po prostu tym się nie przejmować za bardzo?
HRmax wylicza mi pulsometr (Sigma 25.0 PC) z zaprogramowanego wzoru.
Czy w moim przypadku - gdy biegam od niedawna, bo gdzieś od miesiąca - po prostu tym się nie przejmować za bardzo?
Nie wiem, nie znam się, zabiegana jestem. 

-
- Zaprawiony W Bojach
Adam Klein pisze:Pytanie tylko CO Ci wyszło. Skąd wiesz co to jest?
uprasza się czytać ze zrozumieniem, napisałem: "mnie wyszło dokładnie jak ze wzoru i to tego najprostszego"; nic nie wspominałem o "poprawności", a czy to jest owo TO - to, doprawdy, nie wiem:)
zdefiniuj tętno maksymalne u biegacza, podaj jakiś test na określenie TEGO itp.;
skoki mocno powyżej 200 miewałem wielokrotnie;
pzdr
gl
gl
-
- Zaprawiony W Bojach
Kasia - nie przejmuj się, biegaj.
-
- Zaprawiony W Bojach
bansen pisze:Kolejny że skoro JEMU wyszło ze wzoru, to innym TEZ musi, nie rozumiejąc, że wystarczy JEDEN przypadek nie pasujący do teorii , żeby teorię obalić. To są podstawy logiki...
mój miły, ja napisałem tylko tyle, że MI się zgodziło z najprostszym wzorem (czyli Ty poznałeś właśnie przynajmniej jedną osobę, ktorej się zgodziło, a wcześniej nie znałeś żadnej:);
reszta Twojej "wypowiedzi" nie zasługuje nawet na komentarz;
na marginesie dodadam, że z wieloma innymi wzorami mi się nie zgadza:)
pzdr
gl
gl