Chudnę czy nie chudnę??!!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Yamona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie :) Nazywam się Karolina i to jest mój pierwszy post na tym forum. Mam małe i pewnie banalne pytanie, ale mnie troszkę męczy. Zastanawiam się jak to jest z tą utratą wagi. Biegam od 3 tygodni zgodnie z tym systemem: 10-TYGODNIOWY PLAN TRENINGOWY:
Tydzień 1 Biegnij 2 minuty, maszeruj 4 minuty. Powtórz 5 razy.
Tydzień 2 Biegnij 3 minuty, maszeruj 3 minuty. Powtórz 5 razy.
Tydzień 3 Biegnij 5 minut, maszeruj 2,5 minuty. Powtórz 4 razy.
Tydzień 4 Biegnij 7 minut, maszeruj 3 minuty. Powtórz 3 razy.
Tydzień 5 Biegnij 8 minut, maszeruj 2 minuty. Powtórz 3 razy.
Tydzień 6 Biegnij 9 minut, maszeruj 2 minuty. Powtórz 2 razy, a następnie biegnij 8 minut.
Tydzień 7 Biegnij 9 minut, maszeruj 1 minutę. Powtórz 3 razy.
Tydzień 8 Biegnij 13 minut, maszeruj 2 minuty. Powtórz 2 razy.
Tydzień 9 Biegnij 14 minut, maszeruj 1 minutę. Powtórz 2 razy.
Tydzień 10 Biegnij 30 minut i mam nieodparte wrażenie że zamiast chudnąć przybywa mi kilogramów zwłaszcza w pupie i bioderkach!!!! A tu najbardziej zależy mi na utracie centymetrów!! Gdyby ktoś miał ochotę i czas wytłumaczyć mi dlaczego tak jest i może powiedzieć po jakim czasie można spodziewać się pierwszych efektów będę wdzięczna :)
PKO
Judge.B.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A zmieniła się przy okazji Twoja dieta? Masz zwiększony apetyt, jesz więcej? Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby nie jedząc więcej i biegając tyć. Chyba że dochodzą czynniki hormonalne czy związane z jakąś chorobą.
Yamona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie zmieniłam sposobu odżywiania, ale tydzień przed rozpoczęciem treningów przestałam zupełnie palić :) Może jest związek? Zastanawiam się też nad jeszcze jedną kwestią, może straciłam coś w pasie i ramionach a uda i tyłek zostały jeszcze nie "ruszone" i stąd wrażenie przybierania na wadze?
Sh4k3it
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak przestalas palic to pewnie masz wiekszy apetyt, zwroc uwage na to czy nie jesz wiecej (jakies przekaski, podjadanie pomiedzy posilkami). Nieprzyzwyczajone miesnie moga na poczatku napuchnac i obwody chwilowo sie zwiekszaja, pozniej obrzek przejdzie jak juz miesnie przyzwyczaja sie do wysilku. Tak od razu sie nie chudnie, pewnie sie rozkreci dopiero po zakonczeniu planu, nie ma hop-siup ze zaczelas i juz Ci leca ciurkiem cm ;) Cierpliwosci a zobaczysz efekty, fajnie by bylo jeszcze wprowadzic zdrowa zbilansowana diete.
dobrzan
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:52

Nieprzeczytany post

Cierpliwości, efekty przyjdą na pewno. Z moich obserwacji wynika, że wyraźny spadek wagi nastąpił gdy zacząłem robić dłuższe wybiegania tj, po ok. 1hrs. Skup się na tym aby wydłużyć czas biegu bez przechodzenia w marsz, nawet w najniższym możliwym tempie - ale biegnij. No i poza tym to nie od biegania się chudnie, tylko od ujemnego bilansu ;)
Obrazek
kacperek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:02:03

Nieprzeczytany post

wszystko zależy od tego ile ważysz. jeśli jesteś szczupła, a chcesz być CHUDA, to może przybyło Ci tylko mięśni, a to zdrowo. jeśli nie, to j.w.
Yamona
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) W takim razie będę cierpliwie biegała i starała się odżywiać racjonalnie i możliwie jak najbardziej zdrowo :)
mysz0n
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h :/
Kontakt:

Nieprzeczytany post

od 4 lat zaczynałem biegać koło kwietnia, każdego roku i spadek wagi przychodził po 3-4 tygodniach. To jest właśnie najgorsze dla ludzi zaczynających biegać w celu zrzucenia kg. biegasz, męczysz się strasznie (jeśli wcześniej tego nie robiłaś) a waga stoi, ale jak zacznie spadać - będziesz zadowolona:] powodzenia (btw przez te 4 lata-biegania od kwietnia do października spadłem z 101kg do 81kg w tej chwili, więc to działa:])
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mysz0n pisze:od 4 lat zaczynałem biegać koło kwietnia, każdego roku i spadek wagi przychodził po 3-4 tygodniach. To jest właśnie najgorsze dla ludzi zaczynających biegać w celu zrzucenia kg. biegasz, męczysz się strasznie (jeśli wcześniej tego nie robiłaś) a waga stoi, ale jak zacznie spadać - będziesz zadowolona:] powodzenia (btw przez te 4 lata-biegania od kwietnia do października spadłem z 101kg do 81kg w tej chwili, więc to działa:])
To tzw. adaptacja ukł. do obecnej sytuacji. Organizm zaniedbany z "naszej strony", a ze strony ukł. wegetatywnego idealnego stanu metabolicznego, jest w stanie po przestawieniu pewnych rzeczy przytrzymywać aż 30 dni "homeostazę" bez zmian.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
mysz0n
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h :/
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@F@E: szczerze mówiąc nie zrozumiałem nic z tej wypowiedzi :)
ZosiaSamosia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To tzw. adaptacja ukł. do obecnej sytuacji. Organizm zaniedbany z "naszej strony", a ze strony ukł. wegetatywnego idealnego stanu metabolicznego, jest w stanie po przestawieniu pewnych rzeczy przytrzymywać aż 30 dni "homeostazę" bez zmian.
bla bla bla .... ktoś z tego cokolwiek zrozumiał ? :echech: doradzaj prosze w bardziej przystępnym języku, co? dzięki :hej:
Awatar użytkownika
wolfi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ZosiaSamosia pisze:
bla bla bla .... ktoś z tego cokolwiek zrozumiał ? :echech: doradzaj prosze w bardziej przystępnym języku, co? dzięki :hej:

musisz biegać, dużo biegać:)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Prociem Pan

Chodzi oto że nie biegając i jedząc jak normalny Kowalski mamy wszystkiego co trzeba a organizm nie przeciąża się znacznie, jako że wszystkim steruje układ wegetatywny dla niego to eldorado. W momencie uszczuplenia diety i znacznego wysiłku stwierdza że jest w fazie niebezpiecznej dla życia, i ma takie mechanizmy że może nawet 30 dni przytrzymać organizm na stałym poziomie wagowym :)

pozdro
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yamona pisze:Nie zmieniłam sposobu odżywiania, ale tydzień przed rozpoczęciem treningów przestałam zupełnie palić :) Może jest związek? Zastanawiam się też nad jeszcze jedną kwestią, może straciłam coś w pasie i ramionach a uda i tyłek zostały jeszcze nie "ruszone" i stąd wrażenie przybierania na wadze?

I masz odpowiedz na swoje pytanie koleżanko, nie wiem czy wiesz w jaki sposób palenie papierosów powoduje Nam palaczom przyjemność (jest to mocno powiązane z różnicami masy), plus do tego dochodzi przyzwyczajenie do tego że masz kilka razy dziennie coś w ustach i możesz się tym zająć. Jestem prawie pewien ze po rzuceniu palenia jesz więcej( bierzemy pod uwage sumaryczną ilość n a dobę nie na jeden posiłek) tylko tego po prostu nie zauważyłaś. Postaraj się odchudzić lekko obiad i kolację dodać litr wody do codziennej diety, postaraj wyzbyć się soli z posiłków a powinno być cacy ;)

Browser
gg 3305061
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Soli radził bym się nie wyzbywać tylko nie przesadzać...

pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ