Kodeks drogowy a biegacze?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

JRski pisze:Zacytowany art. 13, jak podano, dotyczy przejścia przez jezdnię poza obrębem przejścia dla pieszych. Natomiast art. 26 ust. 1 Prawa o ruchu drogowym mówi: Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu. Przy czym "znajdującemu się na przejściu" oznacza "nim wejdzie na jezdnię".
Przepisy te są ze sobą skorelowane i nie ma tu sprzeczności. pieszy ma pierwszeństwo na pasach, ale zgodnie z art 14 pieszy nie może nawet na przejściu ładować się pod nadjeżdżający samochód.

Mój post był natomiast odpowiedzią na herezje Santiago, jakby pieszy miał zawsze pierwszeństwo, nawet poza pasami. Stąd przytoczony art. 13 ust.2 i ust. 3.
PKO
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Biegacz zawsze gdzieś sobie pobiegnie. A co ma zrobić rolkarz? Ścieżka rowerowa nie, bo nie jest rowerem... Ulica nie, bo jest pieszym... Pozostaje chodnik, bo jest pieszym... Konia z rzędem temu kto pojedzie po chodniku :wrrwrr:
JRski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:
JRski pisze:Zacytowany art. 13, jak podano, dotyczy przejścia przez jezdnię poza obrębem przejścia dla pieszych. Natomiast art. 26 ust. 1 Prawa o ruchu drogowym mówi: Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu. Przy czym "znajdującemu się na przejściu" oznacza "nim wejdzie na jezdnię".
Przepisy te są ze sobą skorelowane i nie ma tu sprzeczności. pieszy ma pierwszeństwo na pasach, ale zgodnie z art 14 pieszy nie może nawet na przejściu ładować się pod nadjeżdżający samochód.

Mój post był natomiast odpowiedzią na herezje Santiago, jakby pieszy miał zawsze pierwszeństwo, nawet poza pasami. Stąd przytoczony art. 13 ust.2 i ust. 3.
Pełna zgoda. Mój post był jedynie uzupełnieniem Twojego, bo art. 26 w dyskusji jak dotąd się nie pojawił. Można jeszcze dodać, że granica między wtargnięciem na jezdnię, a nieustąpieniem pieszego jest mocno nieostra, a i same zasady niejednoznaczne. Np. kierowca nie powinien ustępować pieszemu, jeśli za nim, drugim pasem jedzie inny samochód.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wolf> jak widzę jak często rowerzyści korzystają z ścieżek i jak często i tak jadą chodnikiem, ulicą wzdłuż ścieżki to wydaje mi się, że to powinny być ścieżki 'sportowe' a nie rowerowe. Od września do kwietnia to tylko trawą zarasta.
JRski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
brujeria pisze:

po za pasami również ma pierwszeństwo i trzeba zachować szczególną ostrożność i jak trzeba to go przepuścić, np niewidomy przechodzi, czy bawiące się dzieci itp...
ale bez ładowania się na jezdnie
Jeśli art. 14 mówi, że "Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom", to znaczy że poza pasami nie ma pierwszeństwa i jest zobowiązany przepuścić jadące samochody. Kierowca ma obowiązek nie wjechać w pieszego, ale to są dwie różne sprawy.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio pisze:wolf> jak widzę jak często rowerzyści korzystają z ścieżek i jak często i tak jadą chodnikiem, ulicą wzdłuż ścieżki to wydaje mi się, że to powinny być ścieżki 'sportowe' a nie rowerowe. Od września do kwietnia to tylko trawą zarasta.
Na zdrowy rozsądek tak powinno być. Nie wszystko w tym państwie jest zgodne ze zdrowym rozsądkiem...
Polecam wątek na forum wrotkarskim. Absurd goni absurd...
http://www.forum.wrotkarstwo.pl/viewtop ... ilit=prawo
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak nic nie jedzie a mam do wyboru kostke albo jezdnie to wybieram to drugie. u mnie niestety kostke pakuja teraz wszedzie :ojoj: jak tylko cos nadjezdza to wskakuje na chodnik. biegam tez sporo po poboczu, wlasciwie po ciaglej linii, policja mijala mnie wielokrotnie i nikt sie jak dotad nie czepial. no ale biegne lewa strona wiec chyba nie b maja czego ...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ