Bieganie kobiet
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Gdzieś w Kanadzie (chyba w Vancouver) jest nawet maraton tylko dla Pań. Myślę, że mogłybyśmy przy okazji jakiegoś biegu - nie maratonu ale krótszego - zrobić tylko taki kobiecy bieg. Sporo więcej dziewczyn by przyszło niż na taki bieg gdzie przede wszystkim biegną faceci.
(Edited by Ania Mmm at 1:42 am on June 5, 2003)
(Edited by Ania Mmm at 1:42 am on June 5, 2003)
Jak biegać to w górach
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Ja taki bieg nawet organizowalem . Sympatycznie bylo .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
No mi ju¿ bieganie wesz³o w krew.
Gdy nie biegam przez kilka dni, czujê siê rozdra¿niona, zmêczona, bylejaka meduza. Godzinka biegu - a sp³ywa na mnie olimpijski spokój i przychylniejszym okiem spogl±dam na swoje odbicie w lustrze.
Zawody. Fakt - bieganie w wy³±cznie mêskim towarzystwie na zawodach jest dla kobiety dosyæ frustruj±cym prze¿yciem. Nie mówiê o profesjonalnych biegaczkach, bo te czêsto pokazuj± facetom plecy, ale o tych truchtaj±cych amatorkach, które biegaj± wolno i wyj±tkowo skusi³y siê, aby wystartowaæ w imprezie biegowej. Mêski t³um wyrywa do przodu, a panie zostaj± z ty³u same. Ma³o tego: nasze spo³eczeñstwo cechuje siê tak wysokim poziomem kultury, ¿e przechodnie, którzy obserwuj± taki bieg, s± sk³onni g³o¶no wy¶miaæ tak± kobietê biegn±c± w ogonie. Do¶wiadczy³am tego na w³asnej skórze, nie jeden raz.
Przyznam siê, ¿e nie lubiê byæ z³o¶liwie wy¶miewana, do mojego biegania podchodzê dosyæ powa¿nie, i dlatego ostatnio z mniejszym entuzjazmem odnoszê siê do brania udzia³u w zawodach.
Ale gdyby zorganizowano bieg tylko dla kobiet, to zapisa³abym siê natychmiast i bez zastanowienia.
Gdy nie biegam przez kilka dni, czujê siê rozdra¿niona, zmêczona, bylejaka meduza. Godzinka biegu - a sp³ywa na mnie olimpijski spokój i przychylniejszym okiem spogl±dam na swoje odbicie w lustrze.
Zawody. Fakt - bieganie w wy³±cznie mêskim towarzystwie na zawodach jest dla kobiety dosyæ frustruj±cym prze¿yciem. Nie mówiê o profesjonalnych biegaczkach, bo te czêsto pokazuj± facetom plecy, ale o tych truchtaj±cych amatorkach, które biegaj± wolno i wyj±tkowo skusi³y siê, aby wystartowaæ w imprezie biegowej. Mêski t³um wyrywa do przodu, a panie zostaj± z ty³u same. Ma³o tego: nasze spo³eczeñstwo cechuje siê tak wysokim poziomem kultury, ¿e przechodnie, którzy obserwuj± taki bieg, s± sk³onni g³o¶no wy¶miaæ tak± kobietê biegn±c± w ogonie. Do¶wiadczy³am tego na w³asnej skórze, nie jeden raz.
Przyznam siê, ¿e nie lubiê byæ z³o¶liwie wy¶miewana, do mojego biegania podchodzê dosyæ powa¿nie, i dlatego ostatnio z mniejszym entuzjazmem odnoszê siê do brania udzia³u w zawodach.
Ale gdyby zorganizowano bieg tylko dla kobiet, to zapisa³abym siê natychmiast i bez zastanowienia.
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
A może inaczej: jak organizować zawody żeby one były atrakcyjne nie tylko dla biegających panów, ale także dla pań? Żeby nie trzeba było się przymuszać, przełamywać, ale z chęcią myśleć o nich niezależnie od osiąganych wyników?
Raz do roku jest taki bieg Eris, gdzie widać sporo wyzszy procent płci pięknej, ale to się da łatwo wytłumaczyć. Co prawda już też słyszałem takie komentarze: "po co ja mam biegać w tym biegu, przeciez ten krem to ja mogę sobie w sklepie kupić". Na pewno sporo zależy od atmosfery... Mam np. wrażenie, że w biegach Pucharu MW atmosfera sportowa jest nieco luźniejsza, a klasyfikacja kobiet oddzielona od męskiej...
Raz do roku jest taki bieg Eris, gdzie widać sporo wyzszy procent płci pięknej, ale to się da łatwo wytłumaczyć. Co prawda już też słyszałem takie komentarze: "po co ja mam biegać w tym biegu, przeciez ten krem to ja mogę sobie w sklepie kupić". Na pewno sporo zależy od atmosfery... Mam np. wrażenie, że w biegach Pucharu MW atmosfera sportowa jest nieco luźniejsza, a klasyfikacja kobiet oddzielona od męskiej...
- frog
- Rozgrzewający Się
ja na razie "siedzę" jeszcze w treningu 10-tygodniowym, ale po jego skończeniu zamierzam wydlużać dystanse (mam nadzieję, że forumowicze pomoga mi w ułożeniu jakiegos sensownego treningu) a potem wystartować (tak na początek) w 1/10 maratonu, potem w biegu między mostami (oba we Wrocławiu). potem się zobaczy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Za Odra jest organizowana cala masa biegow tylko i wylacznie dla kobiet. Niedawno w jednym z nich, berlinskim 10-km biegu AVON brala udzial nasza kolezanka Karola. Swe przezycia umiescila (bodajze) w watku Szczecinskiej Grupy Biegowej. Wydaje mi sie, ze cos bylo o nim wspomniane rowniez w watku o Kelly Family. Jezeli kolezanki forumowiczki sa zainteresowane moge umiescic kalendarz wazniejszych niemieckich biegow kobiecych.
Najslynniejszym w swiecie biegiem kobiecym jest chyba kobiecy maraton w Tokio.
kledzik
Najslynniejszym w swiecie biegiem kobiecym jest chyba kobiecy maraton w Tokio.
kledzik
- ulinooo
- Dyskutant
Oczywiscie oczywiscie kalendarz by sie przydal.
Ja mam co do biegania w zawodach w przewadze meskich mile dosc doswiadczenie (polmaraton Wroclaw).
Mysle ze kobiety rzadziej startuja bo nie maja w sobie az tak wielkiej potrzeby sprawdzenia sie poprzez porownywanie ( choc moze bylo by inaczej gdyby mozna bylo porownywac sie z innymi babkami).
Nie ukrywam ze mi najwieksza frajde sprawialo wlasnie mijanie kobiet "ach zdarzyc przed meta lyknac jeszcze ta w zielonym"
No i przyznam - pomijajac roznice w wysokosci nagrod ze przykro mi bylo ze w polmaratonie nagrody dostawalo pierwszych 10 mezczyzn i pierwszych 6 kobiet. I tak bym sie nie zalapala - ale przykro.
Ja mam co do biegania w zawodach w przewadze meskich mile dosc doswiadczenie (polmaraton Wroclaw).
Mysle ze kobiety rzadziej startuja bo nie maja w sobie az tak wielkiej potrzeby sprawdzenia sie poprzez porownywanie ( choc moze bylo by inaczej gdyby mozna bylo porownywac sie z innymi babkami).
Nie ukrywam ze mi najwieksza frajde sprawialo wlasnie mijanie kobiet "ach zdarzyc przed meta lyknac jeszcze ta w zielonym"
No i przyznam - pomijajac roznice w wysokosci nagrod ze przykro mi bylo ze w polmaratonie nagrody dostawalo pierwszych 10 mezczyzn i pierwszych 6 kobiet. I tak bym sie nie zalapala - ale przykro.
-
- Zaprawiony W Bojach
Podaje tylko date, dystans i miejsce. Jezeli bylybyscie zainteresowane dodam takze maile i telefony. Oczywiscie sluze pomoca gdybyscie chcialy zdecydowac sie na ktorys z biegow i wystapilyby problemy jezykowe. Jezeli nie zaznaczylem inaczej, to bieg ma miejsce w Niemczech:Quote: from joycat on 4:08 pm on June 5, 2003
Ja bardzo poproszę o taki kalendarz, Kledziku.
Bardzo bym chciała pobiec wyłącznie w damskim gronie.
15.06 Bern Szwajcaria (jeden z najwiekszych biegow kobiecych 13000 uczestniczek w ubieglym roku)
5 km
15.06 Bayreuth (sliczne bawarskie miasteczko, rodzinne miasto Wagnera)
6 km
15.06 Wieden Austria (rowniez jeden z najwiekszych biegow)
5 i 10 km
21.06 Hamburg
5 i 10 km
21.06 DĂźnnwald
10 km
23.06 Berlin-Buch
5 i 10,55 km
28.06 Knittelfeld Austria
4 i 8,8 km
4.07 Bergisch Gladbach (krajobrazy zapierajace dech)
? dystans
6.7 Lichtenau
4 i 8,3 km
18.07 Kolonia
? dystans
20.07 ZĂźrich Szwajcaria
5 i 10 km
20.07 Silvaplana Szwajcaria
6,6 km
26.07 Vogt
6 km
01.08 Hamburg
7,5 km
8.08 Ovenhausen
5 i 9,5 km
17.08 Bremen
5 i 10 km
23.08 Ottendorf
5,5 i 11,1 km
24.08 Hannover
6,1
13.09 Berlin
5 i 10 km
14.09 Erfurt
4 i 10 km
14.09 Ludwigshafen
5 km
14.09 Klagenfurt Austria
4 i 6 km
20.09 Gundelfingen
5,4 i 10 km
21.09 Bottrop
? dystans
21.09 Graz Austria
5,5 i 7,9 km
24.09 Heidenrod-Neuroth
6,5 km
28.09 Bochum
? dystans
kledzik
- Ojla
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:43:37
- Kontakt:
A u nas ..... chyba bryndza. Musimy o tym pogadać.
Jola
Jola
Pozdrawiam, Jola
- Karola
- Zaprawiony W Bojach
Ze względu na bliskość Berlina myślałam kiedyś o innych biegach damskich tam organizowanych i raczej przegrałam. Tak się składa że są w tym samym czasie jakieś imprezy (biegi, triathlony...) i ja kichająca zostaję fotografem sportowym (ale bardzo to lubię )
Warto spróbować wystartować w takim biegu i zaznaczam że to wciąga. Po upalnym (28 st.), ciasnym (zmieniono trasę i tłum wciśnięto w wąskie parkowe alejki) tegorocznym biegu (mój piąty start tam) obiecywałam sobie że to ostatni start tam. W poniedziałek zaczęłam się łamać i pewnie pobiegnę (szósty raz, a jak szósty to może warto dociągnąć do dziesięciu...itd.).
AVON w Polsce otworzył niedawno jakąś fabrykę kosmetyków, więc może jak tak dalej pójdzie to zostanie sponsorem jakiegoś biegu u nas. W Europie takie biegi są chyba jeszcze w Mediolanie i Budapeszcie.
Warto spróbować wystartować w takim biegu i zaznaczam że to wciąga. Po upalnym (28 st.), ciasnym (zmieniono trasę i tłum wciśnięto w wąskie parkowe alejki) tegorocznym biegu (mój piąty start tam) obiecywałam sobie że to ostatni start tam. W poniedziałek zaczęłam się łamać i pewnie pobiegnę (szósty raz, a jak szósty to może warto dociągnąć do dziesięciu...itd.).
AVON w Polsce otworzył niedawno jakąś fabrykę kosmetyków, więc może jak tak dalej pójdzie to zostanie sponsorem jakiegoś biegu u nas. W Europie takie biegi są chyba jeszcze w Mediolanie i Budapeszcie.
- willneverwalkagain
- Wyga
A ktos sie moze wybiera w sierpniu na ten bieg Berliner Nacht czy cos takiego?
GG 380 33 23
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
wow fajnie by bylo pobiec z samymi kobitkami!!!
znalazlam linka do Kolonii
http://www.helmuturbach.de/sommerabend.html
odleglosc 5 i 10 km.
Ostatnio mnie nie bylo troche na sieci a mam fajny material !!! musze tylko napisac!! zdradze tylko ze bedzie z biegu na 20km, tlum mieszany;)
znalazlam linka do Kolonii
http://www.helmuturbach.de/sommerabend.html
odleglosc 5 i 10 km.
Ostatnio mnie nie bylo troche na sieci a mam fajny material !!! musze tylko napisac!! zdradze tylko ze bedzie z biegu na 20km, tlum mieszany;)
-
- Zaprawiony W Bojach
Ty caryca chyba do Kolonii nie masz za daleko? Tez bym chetnie pobiegl gdybym wiedzial, ze tam bedziesz. Niestety plec mi nie pozwala... Nie wykluczone jednak, ze znajde sie wsrod kibicow.
kledzik
kledzik