na jakim tłuszczu smażyć?
-
kamilj
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34:40
- Życiówka w maratonie: brak
od pewnego czasu mówi się dużo nt dobrych i złych tłuszczów, kwasów nisko, wysokonasyconych, omega 3, 6 ite, itd. myślałem, że oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem, a tu ktoś mi mówi, że do smażenia w ogóle jej nie powinno się używać. w związku z czym mam pytanie, który tłuszcz najlepiej smażyć, żeby nie dostać raka i w ogóle być wiecznie pięknym i młodym?
czekam na odpowiedź, bo obiecałem mojej kobiecie zrobić dziś naleśniki 
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

do naleśników nigdy nie stosuję tłuszczu, żadnego, na patelni teflonowej nie ma prawa nic przywrzeć.
do tego takie naleśniki są smaczniejsze
pozdrawiam z kuchni.
do tego takie naleśniki są smaczniejsze
pozdrawiam z kuchni.
-
Kangoor5
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
Oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem ale do smażenia w ogóle nie powinno się jej używać 
Do smażenia najlepszy jest rafinowany olej rzepakowy. Z tego względu, że w wysokiej temperaturze nie rozkłada się on na związki szkodliwe dla organizmu (a właściwie to się rozkłada, ale w temperaturze najwyższej ze wszystkich olejów). Najzdrowsze oleje (jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6) spożywa się na zimno, a niektóre nawet przechowuje się w lodówce.
Do smażenia najlepszy jest rafinowany olej rzepakowy. Z tego względu, że w wysokiej temperaturze nie rozkłada się on na związki szkodliwe dla organizmu (a właściwie to się rozkłada, ale w temperaturze najwyższej ze wszystkich olejów). Najzdrowsze oleje (jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6) spożywa się na zimno, a niektóre nawet przechowuje się w lodówce.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
kamilj
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34:40
to jest przydatna informacja o tym wyrafinowanym oleju. w takim razie zaraz biegnę do sklepu. aha, każdy rzepakowy jest rafinowany, czy trzeba jakoś go specjalnie szukać? edit: już sprawdziłem, rafinowany to ten najtańszy.Kangoor5 pisze:Oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem ale do smażenia w ogóle nie powinno się jej używać
taki (o)mega zdrowy mam już w lodówce, niedawno zakupiłem i wpierdzielam w dużych ilościach. co nie znaczy, że zrezygnuję z naleśników, kurczaka curry i jajecznicy
- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach

Po prostu polski rzepakowy olej. Wg specjalistow od zywienia dla nas Polakow najlepszy i przedwszystkim o wiele tanszy od oliwy. Nie przesadz z olejem, bo Ci wyjda za tluste 
Smacznego
Ps mi sie ostatnio nalesniki nie udaly
(zwalilam na patelnie, bo nie jest patelnia do nalesnikow, ale chyba do konca ciasto mi nie wyszlo takie, jak powinno byc), ale sprobuje jeszcze raz
Smacznego
Ps mi sie ostatnio nalesniki nie udaly
- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach

Mi ciasto wyszło za gęste, za dużo mąki dałam, ale wtedy to wogóle miałam zły dzień-wiedziałam, że nie pójdę biegać, odnowiła się kontuzja a jak jestem wściekła, to nic mi w kuchni nie wychodzi :D
- F@E
- Zaprawiony W Bojach

Palmowy, ryżowy, kokosowy te są najlepsze bo mają największą tmp. dymienia. Ja osobiście używam kokosowego.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach

- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach

- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach

Spróbuj. Są przepyszne z cukrem pudremSantiago pisze:a propos naleśników, czy one są naprawdę zdrowe ? nie są przypadkiem ciężko strawne czy coś podobnego ?
-
jass1978
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 37:42
Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach

Toć to profanacja smalcujass1978 pisze:Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
życie to pewna śmierć....tak w ogólejass1978 pisze:Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.