<<Co sądzicie o butach Asics GT-2150?>>
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie, jestem poczatkujacy dzis miałem swoj 2 trening planu 10tyg w tym obówiu i mam pecherze na piecie po wewnetrznej stronie nie na dole piety tylko u dolu z boku o długosci 4cm i szerekosci 0,5cm co teraz? Przebic, czy zostawic? Skura sie przyzwyczai, czy mam cos działac w tym kierunku, zeby to wyleczyc? Nie chce znow rezygnowac z aktywnosci fizycznej(jak nie angina to kolano to zapalenie ucha, itd)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Ja przebijam jednorazową igłą i przecieram spirytusem, bo jeśli w pęcherzu jest płyn to nie ma szans biegać. Ale i tak z dwa dni trzeba dać stopie żeby doszła do siebie. Potem jeszcze z dwa razy zrobi się pęcherz, a następnie to miejsce stwardnieje i już będzie pełny komfort. 

- Vasics
- Wyga
Ja mam akurat gt-2150 i miałem podobny problem do Twojego. Pomogło przycięcie wkładki w okolicach pęcherza. Najpierw przyciąłem troszeczkę 3-4 mm ale nie pomogło, więc jeszcze poszły ze 3 mm i od razu zanotowałem zmianę na plus. Oczywiście poza zwykłym ucięciem, jeszcze ją tam trochę wyprofilowałem żeby płynnie łączyła się z resztą buta.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dobrze kombinujecie z tą wkładką. Kolega ma Asicsy GT21xx (40 albo 50) i też ma te odciski. Po dokładniejszych oględzinach stwierdziliśmy, że problemem jest zbyt cienka i źle wyprofilowana wkładka. Nie ma tu znaczenia, jak ktoś napisał, czy but dobrze wspiera stopę czy źle. Po prostu wkładka nie chroni przed ocieraniem stopy o elementy wykończenia buta od wewnątrz, szczególnie o miejsce połączenia miękkiej cholewki z twardym materiałem podeszwy. Taki już urok tego modelu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- Juso
- Dyskutant
... a ja ... mając taki sam problem zrobiłam tak ... kupiłam w czwartek w leadu wkładki żelowe... i wymieniłam je w tych asicsach... dziś 15 km ... i nic... biegało się super... więc myślę że to faktycznia ta wkładka jest wszystkiemu winna ...
- Vasics
- Wyga
piter88 - Szkoda się męczyć - zrób ten tuning (naprawdę kosmetyczny) i odczujesz różnicę: biega się normalnie :D.
Też mi się wydaje, że raczej nie traci się na trzymaniu nogi przez cholewkę czy innych elementach stabilizujących, po prostu ta wywinięta część przycierała (przyszczypiała?) bok pięty. Co ciekawe miałem tak tylko w lewym bucie
Też mi się wydaje, że raczej nie traci się na trzymaniu nogi przez cholewkę czy innych elementach stabilizujących, po prostu ta wywinięta część przycierała (przyszczypiała?) bok pięty. Co ciekawe miałem tak tylko w lewym bucie

- Vasics
- Wyga
Juso - miałem ten sam pomysł...
ale:
-te wkładki lidlowe, są odczuwalnie cięższe niż asicsowe,
-oryginalne mi sie też podobały
-nie jestem pewien czy potrzebowałem jeszcze dodatkowego amortyzującego żelu
pewnie gdyby nie zadziałało to przycinanie to bym zrobił jak jak Ty
ale:
-te wkładki lidlowe, są odczuwalnie cięższe niż asicsowe,
-oryginalne mi sie też podobały
-nie jestem pewien czy potrzebowałem jeszcze dodatkowego amortyzującego żelu
pewnie gdyby nie zadziałało to przycinanie to bym zrobił jak jak Ty

- Juso
- Dyskutant
no ja je tam wmontowałam na próbę żeby zobaczyć czy to wina wkładki... zresztą dopiero przed chwilką znalazłam ten wątek... teraz to ja też poeksperymentuję z oryginalnymi wkładkami... też mi żal jak tak sobie leżą z boku bezużytecznie;)
boje się tylko żebym ich nie zepsuła raz na zawsze... jak je przytnę za bardzo np, albo krzywo...
boje się tylko żebym ich nie zepsuła raz na zawsze... jak je przytnę za bardzo np, albo krzywo...
- turbojajko
- Stary Wyga
Ja mam ten sam problem z moimi adi supernova s4 i doszedlem do tego samego wnioski,ze wkladeczke trzeba troche "ztunningowac" .Na razie wlozenie wkladki 3mm pomoglo. Ori wkladki maja 6mm i wole takie bo to w sumie wiecej amortyzacji.
- Vasics
- Wyga
Juso
Dlatego właśnie proponuję metodę małych kroczków: najpierw troszkę, mały trening, jak nadal ociera to znowu troszkę itd. aż do skutku. Ja dwa razy przycinałem
aha jeszcze użyte narzędzia: ostre nożyczki.
Nie ma co się bać i tak by oryginalne wkładki leżały na półce, a tak to można śmigać naprawdę bez problemu
Turbo
ciąć
tylko z głową...
Dlatego właśnie proponuję metodę małych kroczków: najpierw troszkę, mały trening, jak nadal ociera to znowu troszkę itd. aż do skutku. Ja dwa razy przycinałem
aha jeszcze użyte narzędzia: ostre nożyczki.
Nie ma co się bać i tak by oryginalne wkładki leżały na półce, a tak to można śmigać naprawdę bez problemu

Turbo
ciąć

- turbojajko
- Stary Wyga
No ciac z glowaVasics pisze:Turbo
ciąćtylko z głową...

Zastanawia mnie technika "profilowania". Rozumiem ,ze podcianales delikatnie ,aby utworzyc cos na ksztalt luku ...

Ech... ciezko mi cos sie wyslowic ...
Moze po prostu daj jakies fotostory, albo instrukcje

PS.
U mnie dzis 35 C , klima padla, woda sie konczy... nie potrafie juz jasno myslec ..

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Ludzie, zostawcie wkładkę w spokoju. Nic to nie da. Jeśli całym ciężarem ciała napieracie na wewnętrzną część stopy a ta z kolei na twardą jak decha piankę duomax, to musieliebyście mieć jakąś giga-żelowo-puchową wkładkę, żeby wam to miejsce zamortyzowała. Noga musi się przyzwyczaić albo należałby zainwestowąć w jakieś wkładki żelowe typu ironman. Ale wtedy but może zrobić się za mały.