KALENJI Ekiden 50

ryzyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

http://www.decathlon.com.pl/PL/ekiden-50-58827858/

Czy ktoś biegał w tych bądź innych butach tej firmy? Pytam, ponieważ są chwalone chociażby na forum Men's Health, a w porównaniu do Nike'ów czy Adidas'ów są bardzo tanie.
PKO
Awatar użytkownika
noyle
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty jak buty. Jak pasują na nogę i w miarę wygodnie to bierz.
Obrazek
kacperek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:02:03

Nieprzeczytany post

Tańszych nie znajdziesz...
ZosiaSamosia
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja biegam w najtańszych z Kalenji w wersji terenowej i jest w porządku.
ochus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,58

Nieprzeczytany post

Również biegam w Kalenji Eikden (75) i jest w porządku.
Jak je zedrę to przymierzę lepsze.Narazie nie widzę potrzeby.
skalpel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Także miałem jakiś najtańszy model Kalenji i stosunek ceny/jakość rewelacyjny :)
Dante15
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja dopiero rozpoczynam przygodę z bieganiem, tak więc jestem początkującym. A lepszych butów dla początkującego chyba nie ma. Rewelacyjna cena, a bieganie w nich to normalnie coś cudownego. Myślę że na sam początek są odpowiednie.
Polecam! :)
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

JA WCZORAJ TAKIE BUTY KUPIŁEM

http://www.decathlon.com.pl/PL/eliofeet ... 159897501/

na nodze leżą bajecznie, mierzyłem z 20 par do 70 do 500zł i naprawde stosunek jakości do ceny mega
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Na początek witam wszystkich(mój pierwszy post) :)

Bardzo fajnie, że ktoś założył temat o butach Kalenji, ponieważ sam się zastanawiałem nad kupnem tych butów.
Zaczynam biegać od wtorku(05.07.11) aby uzupełnić swój rozkład sportowy w tygodniu i w przyszłym tyg. myślę, że owe buty postaram się zakupić.

O przeżyciach napiszę jak je założę i pierwszy raz w nich pobiegnę.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Buty dzisiaj rano kupiłem i od razu postanowiłem wybrać się na trening :)
Są ok. Rewelacji nie ma, ale biega mi się zdecydowanie lepiej niż na poprzednich płaskich butach miejskich. :)
Zakup udany :taktak:
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47

Nieprzeczytany post

buty te kupiłem w zeszłym roku przed pielgrzymką . pierwszy raz ubrałem je na pielgrzymkę i po pierwszym dniu - 30 km marszu byłem na prawdę w szoku , buty super wygodne , noga oddycha , zero odparzeń pęcherzów przetarć , przeszedłem w nich całą pielgrzymkę i zastąpiłem tymi butami moje wcześniejsze asicsy z przeznaczeniem na hale w których biegałem. Od tamtego czasu biegałem tylko w tych Ekidenach po asfalcie i w terenie , były naprawdę rewelacyjne , kupiłem drugą parę do pracy ponieważ dużo chodzę. Buty są wytrzymałe , nie zauważyłem żadnych uszkodzeń a biegałem po kamienistych szutrowych odcinkach . Dodam że prałem je chyba z 10 razy w pralce i za każdym razme po wyjęciu wyglądają jak nowe i nic sie z nimi nie dzieje ; )

Polecam te buty tylko osobom które zaczynają przygode z bieganiem oraz osobom które biegają rekreacyjnie bez uczestnictwa w biegach ulicznych. Dokładnie 3 tygodnie temu pierwszy raz pobiegłem w biegu na 10 km 100% asfalt w tym oto obuwiu i przeciążyłem kolana do takiego stopnia że odpuściłem sobie bieganie na 3 tygodnie ;) Przez ten czas kupiłem sobie nowe buty na asfalt (Asics Gel Nimbus 12) i w tych bede biegał na twardym a Ekideny zostawiam na krótsze , rekreacyjne biegi na miękkim podłożu. Przyznam że między Ekidenami a Asicsami w wygodzie nie odczuwam żadnej różnicy , jak dla mnie oby dwa te modele są super wygodne.

Reasumując , jest to bezkonkurencyjnie najlepszy but w tej kategorii cenowej. Zauważyłem jednak że mają zawyżoną numeracje tzn w przypadku gdy w Asicsach rozmiar 28,5 cm mam 1,2 cm luzu to Ekideny 29 cm są na styk ;). W razie zakupu zalecam udać sie do DECATHLONU i przymierzyć , dodam że są tam tańsze niż na allegro ;) + nie płacisz za koszt przesyłki

pozdrawiam
"Doskonałość nie ma adresu"
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamKobi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:06

Nieprzeczytany post

Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem butów Ekiden 50. Jak już ktoś wyżej napisał w zestawieniu cena/jakość wygrywa - potwierdzam!
Osobiście jednak uważam, że średnio nadają się na długie wybiegania po asfalcie. Używam ich tylko podczas treningów w terenie. Jak się zużyją to nie będzie szkoda wyrzucić ;)
Obrazek
10km - 44:06 min
21.097km - 1:43:47 min

"Staram się poświęcać jeden dzień w miesiącu na bieganie"
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Polecam siostrzany wątek. Można potraktować jako ciekawostkę ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
G_Master
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Jestem zainteresowany kupnem butow kalenji ekiden lub kalenji kapteren. Biegam glownie po lasach i bardzo rzadko zdarza mi sie biegac po utwardzanych drogach. Jestem poczatkujacy i nie chce wydawac duzej sumy na pierwsze buty biegowe.
Moze ktos okreslic jak sie ma rozmiar butow kalenji do zwyklych butow do chodzenia? To znaczy jesli buty do chodzenia np. nike czy tak samo reebok kupuje z wkladka 27,5 cm to jaki rozmiar butow kalenji powinienem kupic. W mojej okolicy nie ma zadnych sklepow z obuwiem do biegania i jedyna mozliwosc to internet.
Prosze o pomoc

P.S. Nigdzie nie moge znalezc nic na temat wagi zawodnika jaka te buty moga wytzrymac. Czy mozee ktos z wlasnego doswiadczenia cos napisac?
Awatar użytkownika
AdamKobi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:06

Nieprzeczytany post

Niby na butach nie powinno się oszczędzać i są podstawą ale jeśli nie masz na to akurat teraz funduszu no to kup te, na które masz kasę. Jeśli chodzi o ekiden 50 to sam biegam w nich tylko po lesie i są ok. Mam wkładkę 29 cm i w asicsach też 29 cm także jeśli chodzi o porównanie do tej firmy to wkładki się zgadzają.
Ja przy wzroście 187 cm mam 80 kg i wytrzymują spokojnie ;)
powodzenia!
Obrazek
10km - 44:06 min
21.097km - 1:43:47 min

"Staram się poświęcać jeden dzień w miesiącu na bieganie"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ