Buty do biegania w terenie do 250 złotych dla osoby 90kg+

G_Master
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!!!
Jestem tu nowy wiec witam wszystkich. Zaczolem biegac niedawno ale powoli zaczynaja mi dokuczac bole kolana i czasami achillesa. Dlatego chcialem zaopatrzyc sie w jakies buty do biegania z amortyzacja. Mam stope neutralna, waze 97 kilogramow i moge wydac maksymalnie 250 zlotych.
Co moge dostac za takie pieniadze?

P.S. Biegam po lesie.
PKO
ueshiba1980
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skoro dopiero co zaczoles biegac, dokuczaja ci bole kolan i achillesa, to moze lepiej zaczac od roweru, zawsze to bezpieczniejsza odskocznia i mozliwosc zrzucenia zbednego "balastu". Jak juz troche pojezdzic, wzmocnisz nogi i zrzucic kg, to wtedy mozesz przerzucic sie na bieganie, ktore o wiele bardziej obciaza stawy, niz jazda na rowerze.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

tu jest dosyć duży wybór tańszych butów
http://www.biegshop.pl/buty-do-biegania ... /?pageno=3
G_Master
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jednak zostane przy bieganiu. Bol nie jest zbyt silny i glownie chodzi o to ze czasami po treningu boli mnie ktorys achilles. Biegam w zwyklych trampkach z plaska podeszwa wiec mysle ze moze to byc przyczyna mojego problemu.
~mimik dzieki za link przejrze go. Ale moze ktos poleca jakis konkretny model?
ueshiba1980
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Grzesiek2010
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zwykłe trampki do biegania to bardzo zły pomysł, do biegania po lesie według mnie najlepsze będą buty New Balance MT573BO, dzięki mocno zaznaczonym bieżnikiem będziesz miał wysoką przyczepność w biegach terenowych.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Żeby odpowiednio dobrać model butów do biegania. Absolutne minimum to wodny odcisk stopy oraz zdjęcia achillesów. Ale i tak nie ma 100% pewności.

Jeżeli jesteś neutralny/supinujesz:
- Asics Gel Nimbus
- Nike Air Pegasus
- Nike Lunarglide 2
- Mizuno Wave Fortis

Jeżeli jesteś pronatorem:
- Asics Gel Kayano
- Nike Structure Triax
- Nike Lunarglide 2

Specjalnie napisałem w dwóch kategoriach Lunarglide ponieważ jest to but wykorzystujący system Dynamic Support, który pomaga pronatorom/nie przeszkadza neutralowi.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

G_Master pisze:Jednak zostane przy bieganiu. Bol nie jest zbyt silny i glownie chodzi o to ze czasami po treningu boli mnie ktorys achilles. Biegam w zwyklych trampkach z plaska podeszwa wiec mysle ze moze to byc przyczyna mojego problemu.
~mimik dzieki za link przejrze go. Ale moze ktos poleca jakis konkretny model?
jeśli czasami bolą Cię achillesy, to bez paniki - trzeba sobie robić dni odpoczynku; gorzej z bólem kolan; jeśli ten "las" ma miękkie podłoże, to bez przesady z poszukiwaniem jakiejś kosmicznej amortyzacji w butach - tego typu modele mają wyższy profil, więc łatwiej w nich wykręcić kostkę na nierównym podłóżu; do 250 zł bez problemu można kupić coś z głębszym bieżnikiem; trudno mi polecać coś konkretnego bo jest tego taka masa, że trzeba by się z 10x sklonować, żeby wszystko wypróbować;
kieruj się własnym odczuciem wygody (buty trzeba mierzyć i porównywać) no i dostępnością;)
BTW: te 90kg to przy jakim wzroście?
pzdr
gl
arfar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hej,
zaczynałem tak jak ty w trampkach. ważyłem też ponad 90kg. na początku więcej było chodzenia niż biegania więc dawały radę (trampki). kłopot pojawił się przy wyborze pierwszych butów. tyle modeli, taka rozpiętość cen. wybrałem adidasy duramo wl11 w decathlonie za 200zł. i powiem że komfort jest niewiarygodnie lepszy. ale mój kumpel od biegania kupił kalenji za 80zl i mówi tao samo. biegamy razem srednio 6 do 10 km i nie ma problemów.
przy wybieraniu zwróciłem głównie uwagę na wygodę. i to wszystko
napisz co wybrałeś i podziel się opinią.
biegam, bo lubię
G_Master
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

~gl Przy wzroscie 175 cm tak wiec jest nadwaga.
Co do wyboru to wlasnie mam taki problem ze w okolicy raczej nie ma zadnego specjalistycznego sklepu. Chyba ze w Lomzy ale nic mi takiego nie wiadomo. Czy ktos z was probowal zakupów przez internet? Zapewne trudno dobrac idealny but?
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

Towar zawsze możesz zwrócić do 10 dni. Jeśli wybierasz but zmierz długość stopy (jednej i drugiej) i kupuj wg długości wkładki, to pewniejsza metoda niż zabawa w numerację. Pamiętaj, wypadałoby mieć z pół centymetra rezerwy.
Jeśli już zdecydujesz się na któryś z butów, sprawdz (na forach, blogach) opinię na temat profilu stopy. Jeśli ciebie boli achilles unikałbym butów, które mają zbyt wąski i sztywny zapiętek..
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

G_Master pisze: Czy ktos z was probowal zakupów przez internet? Zapewne trudno dobrac idealny but?

no cóż, trochę zależy od szczęścia, ale najwyżej będziesz gościł na poczcie;)
szukaj butów, których _producent_ podaje rozmiar w numeracji metrycznej (długość stopy w centymetrach) - "metody" pomiaru nie są skomplikowane, poradniki są w necie np. na witrynach sklepów internetowych;
pomiary długości wkładki niosą możliwość błędu:
przykładowo asics dla rozmiaru wg producenta cm27/us9/euro42,5 ma pomierzoną długość wkładki ...~28,2cm;

mizuno 27/us9/uk8/euro42 wkładka również ~27,9;

oba modele pasują na mnie idealnie (stopa mierzona między ekierkami =27cm)

akurat wczoraj kupowałem "per procura" buty w realnym sklepie porównując przyniesione z domu wkładki z tymi wyjętymi z kupowanych butów ... i kupiłem podobno za duże o 1/2 nr,
a obawiałem się, że mogą być raczej za małe:), choć ostatecznie dopasowanie wyjaśni się po wizycie już osobistej w sklepie; porównywałem jednak wkładki butów różnych wytwórców;
pzdr
gl
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czuję się w obowiązku zareagować w związku z kryptoreklamą użytkowanika Grzesiek 2010, którego (prawie) wszystkie posty są reklamą new balance. tego rodzaju praktyki dyskredytują firmę, a prowadzone w tak oczywisty sposób prostackiej formie dodatkowo obrzydzają (mnie osobiście) tego producenta.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
G_Master
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

WItam!
A co Powiecie na temat butów Kalenji? Są dosyc tanie i maja dobre opinie na internecie. Interesowalyby mnie modele kalenji ekiden 50 i 75. Takie jak te ponizej.
http://allegro.pl/kalenji-model-ekiden- ... 82763.html - ekiden 75
http://allegro.pl/meskie-buty-do-biegan ... 31970.html - ekiden 50
Czy sa odpowiednie dla mojej kategorii wagowej?

P.S.
A moze lepsze beda kalenji kapteren jak te z linka ponizej
http://allegro.pl/kalenji-buty-do-biega ... 66845.html
Awatar użytkownika
Jard
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sądzę, że warto zainteresować się Jomami. Hiszpańska firma oferuje kilka modeli dla cięższych biegaczy. Kolega używał modeli Carrera i Hispalis, przebiegając setki kilometrów bez narzekań. Dobry współczynnik jakości do ceny.

http://allegro.pl/listing.php/user?cate ... 315090&p=2

Z moich doświadczeń wynika, że zwykle but biegowy (sportowy) powinien być przynajmniej numer większy niż codzienny.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ