tetno 209/minute,,szok!!!

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

wczoraj poszedlem na trening i duzo kilometrow nie biegalem ok 4-5,pozniej robilem sile biegowa.
Czyli podbiegi skipy zorientowalem sie ,ze moj garmin305 szaleje jak to zawsze na koncu podbiegu
W kompie zauwazylem wyniki tetna w granicach 189 pozniej 198 pozniej 209 natrzcim wlasnie podbiegu bylo najwieksze tetno ,najwiekszy wynik jaki mialem tetna na zawodach to bylo 189/minute a bieglem na 10km

Analizowalem dlaczego tak bylo wnioski mam takie bylem dobrze wypoczety wczesniej dzien przerwy w bieganiu.
Przed zrobieniem sily biegowej bardzo spokojny bieg wrecz trucht .
Samopoczucie mialem naprawde super wrecz musialem sie stopowac by nie przyspieszac wczesniej 2 dni byl trening w ktorym biegalem biegi na tempie progowym ,tez wiem ze czasem jak dam ostro czadu to za kilka 2-3 dni mam moc

Pytanie mam takie czy to mozliwe sam jestem w szoku wiem ,ze czasem sa anomalia ale to sie powtarzalo po 4 podbiegu juz tego nie osiagalem,,pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zapomnialem dodac ,ze wczoraj padal deszcz i bylo 15 stopni C a wiec to co lubie :spoczko:
Czy to mozliwe bo musialbym pozmieniac zakresy :lalala:
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pewnie mozliwe, ale moze to blad urzadzenia? Jednak 189 a 209 to wielki przeskok - kiedy to bylo?
Ja mam pulsometr Polara i on na przyklad swiruje mi, kiedy mam na sobie termoaktywna bluzke albo lekka kurtke biegowa. Potrafi mi wtedy pokazywac, ze biegne na 00% tetna, a chwile pozniej na 102% hrmax.. ;)
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To chyba nie jest wina sprzętu. Ja też zauważyłem takie dziwne, wręcz zawałowe skoki tętna. Jest tak, że po jakimś, jakieś 1-2 km biegu nagle garmin szaleje, nie może się ustabilizować lub to z bliżej nieokreślonych przyczyn ja nie mogę :hahaha: Po chwili wszystko mija. Może być też tak, że przebiegasz pod linią wysokiego napięcia i to zaburza odczyt urządzenia. Jest na tyle chwilowe, że nie wpływa na całość parametrów treningu.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:Ja mam pulsometr Polara i on na przyklad swiruje mi, kiedy mam na sobie termoaktywna bluzke albo lekka kurtke biegowa. Potrafi mi wtedy pokazywac, ze biegne na 00% tetna, a chwile pozniej na 102% hrmax.. ;)
Prawdopodobnie psuje się opaska. Sprawdź, czy bateria w Wearlinku się nie wyczerpuje. Jeśli nie a masz go jeszcze na gwarancji to spróbuj zareklamować.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 32:22

Nieprzeczytany post

A ja tam winy w sprzęcie bym nie szukał, mnie także przy treningu siły puls czasem dochodzi do ponad 200uderzeń, albo jak robię szybkość przykładowo mocne 8x200m +2x150m to też serce rozkręca się do 200+.
Gdzie przy treningach dłuższych np 6x1000m nie przekraczam raczej 180 uderzeń.
10km- 32:22
21.097km- 1:12:03
https://www.strava.com/athletes/mbujala
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: Prawdopodobnie psuje się opaska. Sprawdź, czy bateria w Wearlinku się nie wyczerpuje. Jeśli nie a masz go jeszcze na gwarancji to spróbuj zareklamować.
Hmm, niektorzy twierdza, ze to niestety powszechne, ze pulsometr wariuje przy koszulkach Brubecka - one sie bardzo elektryzuja.
wolf1971 pisze:To chyba nie jest wina sprzętu. Ja też zauważyłem takie dziwne, wręcz zawałowe skoki tętna. Jest tak, że po jakimś, jakieś 1-2 km biegu nagle garmin szaleje, nie może się ustabilizować lub to z bliżej nieokreślonych przyczyn ja nie mogę :hahaha: Po chwili wszystko mija. Może być też tak, że przebiegasz pod linią wysokiego napięcia i to zaburza odczyt urządzenia. Jest na tyle chwilowe, że nie wpływa na całość parametrów treningu.
Jesli podejrzewasz, ze to Twoja 'awaria', to polecalabym to sprawdzic. Taka arytmia jest przeciez bardzo niebezpieczna. Wydaje mi sie jednak, ze jest duze prawdopodobienstwo, ze to jednak nadajnik..
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie sprzet raczej ok bo jest wszystko ok tylko myslalem ,raczej czy moj organizm jest w stanie osiagnac taki wysoki poziom tetna ale i ja dobrze sie czuje i garmin ok ,pozdrawiam
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kilka moich pytań.

1. czas z tego biegu na 1o km średnie tętno z tego biegu i max. tętno z tego biegu.
2. wrzuć plik z garmina przeslij to go sobie obejrzę na sporttrakcu.
3. sprawdz stan baterii tak wopasce jak i zegarku.

Tompoz
Tompoz
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:
Kangoor5 pisze: Prawdopodobnie psuje się opaska. Sprawdź, czy bateria w Wearlinku się nie wyczerpuje. Jeśli nie a masz go jeszcze na gwarancji to spróbuj zareklamować.
Hmm, niektorzy twierdza, ze to niestety powszechne, ze pulsometr wariuje przy koszulkach Brubecka - one sie bardzo elektryzuja.
No, chyba że tak jest i przy innych koszulkach nie robi problemu, to wtedy sprzęt powinien być w porządku.
Ja miałem skokowe różnice wskazań o ponad 30 bps (nie przy Brubecku) i Polar wymienił opaskę na nową.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

maksymalne tętno jakie osiągniesz na podbiegach powinno być wyższe niż klasycznie mierzone HRmax, pracują trochę inne grupy mięśni i tętno jest wyższe, różnica 189-209 rzeczywiście jest bardzo duża, (tak mi to kiedyś Michał Jarosz (MichaJ) tłumaczył)

kiedy biegałem z pulsometrem to miałem najwyższe tętno 191 bmp, a podczas treningu podbiegów było 199 bmp, różnica znacznie mniejsza
Krzysiek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:maksymalne tętno jakie osiągniesz na podbiegach powinno być wyższe niż klasycznie mierzone HRmax, pracują trochę inne grupy mięśni i tętno jest wyższe, różnica 189-209 rzeczywiście jest bardzo duża, (tak mi to kiedyś Michał Jarosz (MichaJ) tłumaczył)

kiedy biegałem z pulsometrem to miałem najwyższe tętno 191 bmp, a podczas treningu podbiegów było 199 bmp, różnica znacznie mniejsza
też tak moze być np. w kolarstwie kolarze etapowi np. Contador mają wyznaczone 2 rodzaje progów np. próg beztlenowy płaski np. potrzebny na czasówkacj do sterownaia i prog beztlenowy wspinaczkowy dos terowania treningiem podczas podzjadów 10-20 km ktorych czas pokonania trwa po 30-40 minuy.

Ale rzeczywiście róznica nie jest aż tak duzą

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:
pierwsze słyszę. jeszcze mi pulsometr nie zwariował w koszulce brubecka a praktycznie przy 90% aktywności mam chociażby top :hejhej:

pomijając kwestię baterii, pytanie czy właściwie masz wyznaczony HRmax i jak mocno przykładasz się do podbiegów, bo i z doświadczenia wiem, że rekordy można tu bić :bleble:
rufuz

Nieprzeczytany post

A baterie sa OK ? Moze baterie sa na wyczerpaniu.
Ja kiedy miałem Polara to odczyty zaczely swirowac kiedy bieglem obok kabli wysokiego napiecia.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

baterie sa ok zegarek tez ,poczekam na normalna pogode ,,to jest mi potrzebne tylko do oznaczenia stref tetna
do tego chodzilo mi o to czy jest to mozliwe i tyle pozdrawiam :spoczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ