Ból łydki i kolana

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Yasinisi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie.

To mój pierwszy post na tym forum, niestety od razu związany z kontuzją..

Otóż biegam sobie rekreacyjnie od mniej więcej roku (z przerwą 2,5 miesięczną listopad-styczeń po skręceniu kostki).
Aktualnie 3-4 razy w tygodniu po 50 min biegu non stop w wolnym tempie (dystans ok 7 km), do tego marsz 1,7 km przed i po treningu a przed samym biegiem jak i po jeszcze krótki stretching.
Do tego dodatkowo różne ćwiczenia w zależności od czasu i nastroju: siłowo ze sztangą, ABS, ABT, TBS, Thai Bo, yoga itd.
Generalnie ćwiczę ok 5-6 dni w tygodniu z różną intensywnością..

Ok 3 tygodnie temu podczas biegania zaczęłam odczuwać delikatny dyskomfort wewnątrz lewej łydki (po bokach-to chyba mięsień brzuchaty??) Nie był to ból czy zakwasy więc biegałam dalej.. Kilka dni temu jednak mięsień zaczął pobolewać mocniej co uniemożliwia mi bieganie..
Dodam, że nie odczuwam bólu przy ćwiczeniach bardziej 'stacjonarnych" czy siłowych.. Na orbitreku również mogę ćwiczyć.. Problem pojawia się przy bieganiu i wyłącznie w lewej nodze.. :(

Ps. Nie wiem czy to ważne ale od tygodnia zaczęłam przyjmować Flexit i glukozaminę na stawy (po 18 latach wyczynowego uprawiania jeździectwa niestety mam drobne problemy także z kolanami) oraz Aspargin przeciw skurczom..

Czy ktoś miał już podobny problem? Możecie coś poradzić? Czy obędzie się bez wizyty u lekarza (boję się, ze posadzą mnie na ławce na kilka tygodni i zabronią wszelkich ćwiczeń :( ) czy też z tego typu kontuzjami lepiej nie czekać i od razu udać się do specjalisty?

Będę wdzięczna za rady..

Pozdrawiam
PKO
therd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:26

Nieprzeczytany post

Witam,

jakoś mam dziwne wrażenie, że Twój problem jest podobny lub taki sam jak mój:

http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=23345

Właśnie irytujące jest to, że ten dyskomfort, czy też ból pojawia się tylko i wyłącznie podczas biegania, u mnie jest to po około 2-8 minutach, w zależności od dnia.
Tempo biegu w ostatnim czasie było zbliżone do Twojego, bo biegałem tylko dla sprawdzenia czy uraz nadal się odzywa.

Obecnie nie mam pomysłu co dalej, mam wrażenie, że będzie potrzebna przerwa od biegania na 2-3 tygodnie. Myślę, czy sobie nie zrobić rezonansu.

Pozdrawiam
Krzysztof
adamo_0
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

therd pisze: Obecnie nie mam pomysłu co dalej, mam wrażenie, że będzie potrzebna przerwa od biegania na 2-3 tygodnie. Myślę, czy sobie nie zrobić rezonansu.
Jezeli bol jest taki w skali 2-3/10 to mozna smarowac mascia rozgrzewajaca przed i chlodzic (2-3x co 2 godz po 15min) po treningu. Zmniejszyc o 40-50% obciazenia.
Trenowac z 2dniowa przerwa miedzy treningami.
Ograniczyc wysilek do poziomy przy ktorym nic nie boli i chocby nawet tylko szybko maszerowac.
Podejscie typu nie biegam a pozniej znowu rzucam sie do biegania prowadzi do efektu typu jojo - czesto tracimy i forme i poglebiamy kontuzje.
Oczywiscie trzeba znalesc jej zrodlo: albo jest to za duzy kilometraz wprowadzany za szybko i/lub jakies zaburzenia biomechaniczne a tutaj potrzebne sa cwiczenia i spokoj.
Lepiej biegac mniej i robic to caly czas niz wpadac w spirale biegam-kontuzja-nie biegam.
Yasinisi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

therd pisze:Witam,

jakoś mam dziwne wrażenie, że Twój problem jest podobny lub taki sam jak mój:

http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=23345

Właśnie irytujące jest to, że ten dyskomfort, czy też ból pojawia się tylko i wyłącznie podczas biegania, u mnie jest to po około 2-8 minutach, w zależności od dnia.
Tempo biegu w ostatnim czasie było zbliżone do Twojego, bo biegałem tylko dla sprawdzenia czy uraz nadal się odzywa.

Obecnie nie mam pomysłu co dalej, mam wrażenie, że będzie potrzebna przerwa od biegania na 2-3 tygodnie. Myślę, czy sobie nie zrobić rezonansu.

Pozdrawiam
Krzysztof
Dziękuję za odpowiedzi..

Faktycznie opis problemu w Twoim wątku jest podobny, tyle że u mnie ból występuje w tej chwili od razu.. Wystarczą 2-3 kroki w biegu.. A przy ćwiczeniach siłowych zero.. Wczoraj rozmasowywałam sobie mięsień maścią przeciwbólową i przeciwzapalną Ketoprom a dziś mam wrażenie, że jest wręcz gorzej :(

Od zeszłej niedzieli nie biegałam.. Raz byłam na orbitreku ale tam podczas treningu noga nie bolała.. Potem robiłam już tylko ćwiczenia siłowe bo przy nich problem nie występuje..

Nie sądzę by wynikało to z nagłego przeciążenia jako, że dystans zwiększałam sobie powolutku (poza tym 7 km biegu to chyba nie jest dużo), tempo mam niskie, zawsze solidnie się rozgrzewam..

Chyba nie będę kombinować i udam się do jakiegoś fizjoterapeuty.. Mam nadzieję, że coś pomogą..
damii3n
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dwie różne wróżki zapowiedziały mi jednakową datę mojej śmierci.
Przestraszyłem się, spróbowałem przejść test na przepowiedzenie życia
na http://smierc.org i otrzymałem znów tę datę!
Co mam robić? Wierzyć albo nie? Dlaczego wszędzie jest ten sam wynik?
therd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:26

Nieprzeczytany post

Witam jeszcze raz,

obecnie jestem po kolejnych testach i kombinacjach biegowych i rozciągających aby wyłapać co dokładnie mi przeszkadza i kiedy.

Wiem, że rozciąganie jakie by nie było nie powoduje podrażnienia wrażliwego miejsca, tak samo wszelkie wymachy nogami itp.
Wczoraj testowałem się na bieżni i jedno mnie bardzo zaciekawiło. Biegając 10 minut szybszym tempem to jest 12-16km/h było ok przez 9 minut, ale jak zwolniłem na 10km/h
noga się odezwała, a po przejściu na tempo 7km/h szybki matsza znowu bez uciążliwości.

Ciekawe to jest, ale jeszcze bardziej irytujące.

A i mam wrażenie, że reagują głowy czworogłowego nad kolanem.

Pozdrawiam
Krzysztof
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ