Pomoc w bieganiu ;)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Michaello1025
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.Mam 13 lat i zaczynam biegać na 1000 m . Mój czas w 1 gim.nazjum jest to 3:40 ale moim celem jest zejsc ponizej 3: 20-10. Nie waże zbyt duzo bo tylko 45 kg.Mój zwrost to 1,68 cm. Nie ćwicze na siłowni ani nie podnosze żadnych ciężarów. Cwiczę natomiast program 100 pompek , 300 brzuszków oraz 50 podciągniec.Konkretnie chodzi mi jak mam biegac czy na 1000 m czy na np2,500 m.Czy mam coś konkretnego ćwiczyc oraz jak . Mysle też nad dietą ale oczywiscie nie moge codzennie jest czegos innego ponieważ mam tylko 13 lat i raczej nie zrobie sobie sam kurczaka ;) Chciałbym jeszcze wiedziec ile i jak intensywnie mam biegac w tygodniu . Bardzo prosze o pomoc. Z góry DZIEKUJE i pozdrawiam ;)
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na pewno bardoz dobrze ze realizujesz trening silowy przy swoim mlodym wieku nie sztanga a moądrze poprzez ćwiczenia Z OBCIĄZENIEM WŁASNEGO CIAŁA. Ciesz sie bieganiem nie sprawdzaj się co chwile czy biegasz szybciej tylko sobie trenuj na luzie słuchja swojego organizmu itd. itd.

Tompoz
Tompoz
Michaello1025
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem ale jednak chciałbym osiągnąc czas 3:20 przecierz to chyba dobrze aby stawiać czoło swojemu organizmowi i pokonywac go .
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Michaello1025 pisze:Rozumiem ale jednak chciałbym osiągnąc czas 3:20 przecierz to chyba dobrze aby stawiać czoło swojemu organizmowi i pokonywac go .
Poszukaj klubu lekkoatletycznego i trenuj ze swoimi ruwiesnikami. Tam jest trener ktory ci na wszystkie pytania da odpowiedz. Tam sa przyjciele, ktorzy ci zmotywuja w bieganiu. Tam so dziewczyny, dla ktorych sie robi wszystko. Wiem z doswiadczenia.

A tak, to biegaj 4-5x w tygodniu. 2x szybko np. 6x200m i 2 x wolno alle dluzej np. 4-5km.

Pozd.
Rolli
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Z tego co widze to jesteś z 97 roku jeżeli teraz chodziłeś do 1gim
Sam mam 15 lat rocznik 96 więc jesteśmy w podobnym wieku
Startowałeś już w jakiś zawodach? i czy masz zamiar startować w np szkolnych biegach przełajowych do których ja się szczególnie przygotowuje chce udowodnić wszystkim w szkole że jednak się da jak się bardzo chce :hej:

Jeżeli brakuje ci czasem motywacji proponuje założyć dzienniczek biegowy według mnie pomaga
Obrazek
Michaello1025
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To jest tak ze mieszkam w małej wiosce a co za tym idzie nie ma klubu (niestety) i nie wątpie ze dziewczyny mogą zmobilizować ;d
Tak brałem jak dotąd udział w zawodach w podstawówce w klasach 4-6 bylem w biegach na kazdych ale w gim nikt nie pojechał z mojej klasy tylko 1 osoba z 2 klasy a tak to same 3 klasy gimnazjum .
A konkretnie to jak z tym dzienniczkiem ??
Rolli móglbym cie jeszcze prosic o jakis plan ?? np. poniedzialek 2x 300 m wtorek 4000 m ??
Ale co z dietą i biegać wieczorem czy rano ??
Michaello1025
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W szkolnych zawodach bardzo bym chciał brac udział ;)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po. 2km luzno 15' ABC + 3x30 5'P + 3x40 5'P + 1x200 w 32s + 1km luz
Wt. wolne
Sr. 2km kuzno + 15'ABC + 4x200 w 38s 4'P + 1km luz
Cz. 4km luzno 5'/km i wolniej
Pi. wolne
So. 5km Fartlek (np. 4+1' szybko ale luzno)
Ni. 7-8km luzno 5'/km i wolniej

ABC = 3x (40m Skip A + 40m Skip B + 40 Wieloskok) + cwiczenia rozluzniajace (pajacyki, bieg bokiem, hopsala, krazene ramionami itd) wszystko luzno i z duzymi przerwami w chodzie.

Wszystko zrozumiales? Popytaj nauczyciela z WF-u.

Pozd.
Rolli
Michaello1025
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Prawie wszystko rozumiem ale nie jest dla mnie jesne co robie w sobote
oraz co to znaczy 5'P czy cos takiego ?? ;d :oczko:

Pozdrawiam ;)
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co do dzienniczka to polecam na stronie run-log.com bardzo przejrzyste strona wygląda ładnie graficznie i jest darmowa
Co do tego treningu to jest tam bardzo mało spokojnych treningów a bardzo dużo szybkich krótkich biegów. Może na początku dobrze by było pobiegać więcej spokojnych a dłuższych biegów a nie od razu pakować się w treningi szybkościowe
Od jakiego czasu biegasz
Biegałeś kiedyś biegi troche dłuższe 5km 10km jeżeli tak to napisz jakie osiągasz czasy
Obrazek
Michaello1025
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zaczynam biegać od 0 na 5 czy 10 km nigdy nie biegłem. Chciałbym też dolożyc do tego styl cross oraz (nie pamietam jak to sie nazywa) ale chodzi oto ze biegniesz 60 sec powoli (trucht) a potem 10 sec biegniesz na sprinta ;)

Pozdrawiam ;)
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Spróbuj pobiec delikatnie ale jak najdłużej zobaczysz czy dasz rade przebieg 30 minut bez przerwy jeżeli tak proponuje wybrać odpowiedni plan ze strony bieganie.pl http://www.bieganie.pl/?cat=19
O tym co mówisz to chyba interwały
Z tego co wiem dobrze jest biegać z kimś więc jeżeli masz taką możliwość to korzystaj ja niestety muszę biegać sam też mieszkam jak ty w małej miejscowości i ciężko znaleźć osobę która chciałaby potruchtać od czasu do czasu
Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michaello1025 pisze:Prawie wszystko rozumiem ale nie jest dla mnie jesne co robie w sobote
oraz co to znaczy 5'P czy cos takiego ?? ;d :oczko:

Pozdrawiam ;)
5'P = 5 minut przerwa.

W sobote
5km Fartlek = lecisz spokojne i od czasu do czasu 1 minute szybko ale luzno. To robisz 4 razy. Szybkosc nie wazna, przerwy nie wazne.

Nie daj sobie wmawiac, ze musisz biegac 10-12km. W twoim wieku jest wazne szybko biegac i nauczyc sie poprawnie szybko biegac. Juz sie zastanawiam czy 7km to dla ciebie nie jest za duzo. Ale spuboj.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
rushatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:41
Życiówka w maratonie: 4:18

Nieprzeczytany post

polecanie 13-latkowi 10km jest niepoważne (delikatnie rzecz ujmując) - radzę skonsultować się z trenerem/instruktorem/nauczycielem WF (ale takim który interesuje się lekkoatletyką - czesem się zdarza).
Zgodzę się że bardziej wartoścowe są krótsze dystanse, ale i tak warto żebyś odbył konsultacje, ewent. jakieś spotkanie z osobą doświadczoną w szkoleniu młodzieży
Tomacho77
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli mówicie że bieganie w jego wieku dłuższych dystansów nie ma sensu (on ma 14 lat jeżeli chodził do 1 klasy gim)
Ja mam 15 lat więc tylko jestem rok starszy i z tego co mówicie moje dłuższe biegi nie mają sensu?
Chodź dzięki temu co przebiegłem poprawiłem swój czas na 5km z 23 minut do 19minut 50 sekund
A jeżeli chodzi o dłuższe dystanse chodzi o jakieś przeciwwskazania zdrowotne czy raczej o to że lepsze efekty dają krótkie intensywne biegi
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ