Sposób trenowania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam was, zacząłem biegać około 3 tyg temu,ale biegałem już kiedyś (nie było rewelacyjnych wyników,robiłem to raczej rekreacyjnie). Nie znam się na planach treningowych i chciałbym się dowiedzieć co rozwija mój styl biegania.
Biegam regularnie co 2 dni i robie minimalnie 10km bez przerwy, mój średni czas to 6min/km. 10 km przebiegłem w 1h.
Stopniowo wymagam od siebie coraz więcej i staram się przebiec więcej w krótszym czasie.
Uważacie,że jest to dobry sposób na przygotowanie się do półmaratonu który odbędzie się we wrześniu ?
Proszę o odpowiedz, i pozdrawiam!
Biegam regularnie co 2 dni i robie minimalnie 10km bez przerwy, mój średni czas to 6min/km. 10 km przebiegłem w 1h.
Stopniowo wymagam od siebie coraz więcej i staram się przebiec więcej w krótszym czasie.
Uważacie,że jest to dobry sposób na przygotowanie się do półmaratonu który odbędzie się we wrześniu ?
Proszę o odpowiedz, i pozdrawiam!
-
- Zaprawiony W Bojach
jak na maraton to jeszcze chyba za wcześnie. ludzie trenują latami aby wystartować pierwszy raz i dać radę na takim dystansie. proponowałabym spróbować najpierw startu na 10km albo połówkę a dopiero w przyszłym roku- przy regularnych treningach, spróbować sił w maratonie.
maratonu nie pobiegniesz tak jak 4x 10 km, to zupełnie inna bajka.
Pozdrawiam
maratonu nie pobiegniesz tak jak 4x 10 km, to zupełnie inna bajka.
Pozdrawiam
10km- 49:31, 1.09.2012 II Bieg Fabrykanta
5.1km- 24:48, 11.11.2012 IX Światowy Dzień Biegania
BLOG
KOMENTARZE

BLOG
KOMENTARZE

-
- Rozgrzewający Się
a co rozwija moje aktualne bieganie ? Wytrzymałość ?
Mój plan wyglada nastepujaco, w tym momencie bez wiekszego trudu przebiegam 10km, do konca tygodnia zamierzam biegać co 2 dni po 15 km, i chce biegac ten dystans tak dlugo az stanie sie to dla mnie malo meczace, i wtedy podwyzszyc próg do 20km, co sądzicie?
Plany treningowe troche mnie przerażają, nie mam ochoty biegać po 20' i robić przebiezki po 5x100
wolalbym trenować swoja wytrzymalosc w sposób (jak dla mnie) tradycyjny.
a wiec ponawiam pytanie, co rozwija mój styl biegania ? Wytrzymalosc?
Mój plan wyglada nastepujaco, w tym momencie bez wiekszego trudu przebiegam 10km, do konca tygodnia zamierzam biegać co 2 dni po 15 km, i chce biegac ten dystans tak dlugo az stanie sie to dla mnie malo meczace, i wtedy podwyzszyc próg do 20km, co sądzicie?
Plany treningowe troche mnie przerażają, nie mam ochoty biegać po 20' i robić przebiezki po 5x100
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 34:33
TakTasma pisze:a co rozwija moje aktualne bieganie ? Wytrzymałość ?
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
Oooo rany... z kim ja piszę. Rozumiem czegoś nie wiedzieć, no ale bez przesady. Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskieTasma pisze:Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?

-
- Zaprawiony W Bojach
Santiago pisze: kolega wyżej musiał sie pochwalić wiedzą zdobytą na tym forum hehe
haha

10km- 49:31, 1.09.2012 II Bieg Fabrykanta
BLOG
KOMENTARZE

BLOG
KOMENTARZE

- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
Słuchaj cipko, Jak czegoś nie zrozumiałeś to mogę ci to wytłumaczyć osobiście ;d, Tutaj owe 3 zdanie które odnosi się do wypowiedzi kolesia który chyba pomylił bieganie ze skokami narciarskimi ;dSantiago pisze:O rany, kto tutaj piszę ? Przetłumacz swoje trzecie zdanie bo coś do góry nogami nabazgrałeś swoimi paznokciami.Ultimate_Runner pisze:Oooo rany... z kim ja piszę. Rozumiem czegoś nie wiedzieć, no ale bez przesady. Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskieTasma pisze:Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?![]()
. Po drugie rzeczą oczywistą jest, że bieganie długiego dystansu wyrabia wytrzymałość, a krótkiego cechy szybkościowe, motoryczne
"Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskie.", a odnosi się one do tej wypowiedzi - "Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?" pana o nicku Tasma ;d
czego w nim nie rozumiesz ?
Radze czytać ze zrozumieniem pipko, bo sam się ośmieszasz...
- Shoegazer91
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:39:30
- Życiówka w maratonie: 03:21:34
Co tutaj sie dzieje... normalnie jak na jakimś forum onetu czy wp, bez spiny, chociaż tutaj. Dobrze chłopak zapytał. Jak to ma byc jego pierwszy półmaraton to bieganie długich dystansow w wolnym tempie jest kluczowe, robi wtedy wytrzymałość. Jest też inna od ogólnej wytrzymałość, taka wytrzymałość na tempo, ale jeśli biegnie swój pierwszy półmaraton to jest mu nie potrzebna.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
-
- Rozgrzewający Się
"Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?
Nie rozumiem co dziwnego w tym zdaniu, przymiotniki blliski i daleki odnoszą się do odległości, nigdzie nie zapisane jest czy odległości związanej ze skokami czy też biegami, co to zmienia ? Merytoryczny sens ten sam, wydźwięk tylko rzadziej spotykany.
Ale skoro wam to przeszkadza to:
Czy wytrzymałość lepiej rozwija bieganie z małą prędkością i na dalekim dystansie czy bieganie z dużą prędkością na krótkim dystansie?
Zrozumiałem,że bieganie jak najdłuższych dystansów z niską prędkością buduje wytrzymałość a bieganie krótkich dystansów szybkim tempem buduje cechy motoryczne które skutkują szybszym tempem. Dobrze?
Przy okazji żeby nie zakładać oddzielnego tematu, co sądzicie o napojach izotonicznych? Pomagają czy to tylko placebo ?
Nie rozumiem co dziwnego w tym zdaniu, przymiotniki blliski i daleki odnoszą się do odległości, nigdzie nie zapisane jest czy odległości związanej ze skokami czy też biegami, co to zmienia ? Merytoryczny sens ten sam, wydźwięk tylko rzadziej spotykany.
Czy wytrzymałość lepiej rozwija bieganie z małą prędkością i na dalekim dystansie czy bieganie z dużą prędkością na krótkim dystansie?
Zrozumiałem,że bieganie jak najdłuższych dystansów z niską prędkością buduje wytrzymałość a bieganie krótkich dystansów szybkim tempem buduje cechy motoryczne które skutkują szybszym tempem. Dobrze?
Przy okazji żeby nie zakładać oddzielnego tematu, co sądzicie o napojach izotonicznych? Pomagają czy to tylko placebo ?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, 21:49 przez Tasma, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
Hehe Jeszcze się okaże kto jest mocny tylko przed monitorkiemSantiago pisze:no już wiemUltimate_Runner pisze: Słuchaj cipko, Jak czegoś nie zrozumiałeś to mogę ci to wytłumaczyć osobiście ;d, Tutaj owe 3 zdanie które odnosi się do wypowiedzi kolesia który chyba pomylił bieganie ze skokami narciarskimi ;d
"Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskie.", a odnosi się one do tej wypowiedzi - "Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?" pana o nicku Tasma ;d
czego w nim nie rozumiesz ?
Radze czytać ze zrozumieniem pipko, bo sam się ośmieszasz...
ultimejt runner to tylko mocny przed swoim monitorem i klawiatururką![]()
spięcie wywołuje nie potrzebnie

- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
Chłopie - długie dystanse, a nie dalekie i krótkie, a nie bliskie ;d bo to się zaczyna robić śmieszne... resztę dobrze zrozumiałeśTasma pisze:"Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?
-
- Rozgrzewający Się
Ultimate_Runner pisze:Chłopie - długie dystanse, a nie dalekie i krótkie, a nie bliskie ;d bo to się zaczyna robić śmieszne... resztę dobrze zrozumiałeśTasma pisze:"Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?
to weź mi teraz to zdanie przetlumacz, polonisto