Sposób trenowania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tasma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam was, zacząłem biegać około 3 tyg temu,ale biegałem już kiedyś (nie było rewelacyjnych wyników,robiłem to raczej rekreacyjnie). Nie znam się na planach treningowych i chciałbym się dowiedzieć co rozwija mój styl biegania.
Biegam regularnie co 2 dni i robie minimalnie 10km bez przerwy, mój średni czas to 6min/km. 10 km przebiegłem w 1h.
Stopniowo wymagam od siebie coraz więcej i staram się przebiec więcej w krótszym czasie.
Uważacie,że jest to dobry sposób na przygotowanie się do półmaratonu który odbędzie się we wrześniu ?
Proszę o odpowiedz, i pozdrawiam!
PKO
killerek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak na maraton to jeszcze chyba za wcześnie. ludzie trenują latami aby wystartować pierwszy raz i dać radę na takim dystansie. proponowałabym spróbować najpierw startu na 10km albo połówkę a dopiero w przyszłym roku- przy regularnych treningach, spróbować sił w maratonie.
maratonu nie pobiegniesz tak jak 4x 10 km, to zupełnie inna bajka.

Pozdrawiam
10km- 49:31, 1.09.2012 II Bieg Fabrykanta
5.1km- 24:48, 11.11.2012 IX Światowy Dzień Biegania

BLOG

KOMENTARZE

Obrazek
Tasma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chodzi mi o półmaraton -21km
Tasma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a co rozwija moje aktualne bieganie ? Wytrzymałość ?
Mój plan wyglada nastepujaco, w tym momencie bez wiekszego trudu przebiegam 10km, do konca tygodnia zamierzam biegać co 2 dni po 15 km, i chce biegac ten dystans tak dlugo az stanie sie to dla mnie malo meczace, i wtedy podwyzszyc próg do 20km, co sądzicie?

Plany treningowe troche mnie przerażają, nie mam ochoty biegać po 20' i robić przebiezki po 5x100
wolalbym trenować swoja wytrzymalosc w sposób (jak dla mnie) tradycyjny.

a wiec ponawiam pytanie, co rozwija mój styl biegania ? Wytrzymalosc?
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 34:33

Nieprzeczytany post

Tasma pisze:a co rozwija moje aktualne bieganie ? Wytrzymałość ?
Mój plan wyglada nastepujaco, w tym momencie bez wiekszego trudu przebiegam 10km, do konca tygodnia zamierzam biegać co 2 dni po 15 km, i chce biegac ten dystans tak dlugo az stanie sie to dla mnie malo meczace, i wtedy podwyzszyc próg do 20km, co sądzicie?

Plany treningowe troche mnie przerażają, nie mam ochoty biegać po 20' i robić przebiezki po 5x100
wolalbym trenować swoja wytrzymalosc w sposób (jak dla mnie) tradycyjny.

a wiec ponawiam pytanie, co rozwija mój styl biegania ? Wytrzymalosc?
Tak
Tasma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Tasma pisze:Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?
Oooo rany... z kim ja piszę. Rozumiem czegoś nie wiedzieć, no ale bez przesady. Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskie :hahaha: :hahaha: . Po drugie rzeczą oczywistą jest, że bieganie długiego dystansu wyrabia wytrzymałość, a krótkiego cechy szybkościowe, motoryczne :szok:
killerek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze: kolega wyżej musiał sie pochwalić wiedzą zdobytą na tym forum hehe

haha :hahaha:

:oczko:
10km- 49:31, 1.09.2012 II Bieg Fabrykanta
5.1km- 24:48, 11.11.2012 IX Światowy Dzień Biegania

BLOG

KOMENTARZE

Obrazek
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
Ultimate_Runner pisze:
Tasma pisze:Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?
Oooo rany... z kim ja piszę. Rozumiem czegoś nie wiedzieć, no ale bez przesady. Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskie :hahaha: :hahaha: . Po drugie rzeczą oczywistą jest, że bieganie długiego dystansu wyrabia wytrzymałość, a krótkiego cechy szybkościowe, motoryczne :szok:
O rany, kto tutaj piszę ? Przetłumacz swoje trzecie zdanie bo coś do góry nogami nabazgrałeś swoimi paznokciami. :hahaha:
Słuchaj cipko, Jak czegoś nie zrozumiałeś to mogę ci to wytłumaczyć osobiście ;d, Tutaj owe 3 zdanie które odnosi się do wypowiedzi kolesia który chyba pomylił bieganie ze skokami narciarskimi ;d
"Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskie.", a odnosi się one do tej wypowiedzi - "Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?" pana o nicku Tasma ;d
czego w nim nie rozumiesz ?
Radze czytać ze zrozumieniem pipko, bo sam się ośmieszasz...
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Co tutaj sie dzieje... normalnie jak na jakimś forum onetu czy wp, bez spiny, chociaż tutaj. Dobrze chłopak zapytał. Jak to ma byc jego pierwszy półmaraton to bieganie długich dystansow w wolnym tempie jest kluczowe, robi wtedy wytrzymałość. Jest też inna od ogólnej wytrzymałość, taka wytrzymałość na tempo, ale jeśli biegnie swój pierwszy półmaraton to jest mu nie potrzebna.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
Tasma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

"Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?

Nie rozumiem co dziwnego w tym zdaniu, przymiotniki blliski i daleki odnoszą się do odległości, nigdzie nie zapisane jest czy odległości związanej ze skokami czy też biegami, co to zmienia ? Merytoryczny sens ten sam, wydźwięk tylko rzadziej spotykany.

Ale skoro wam to przeszkadza to:
Czy wytrzymałość lepiej rozwija bieganie z małą prędkością i na dalekim dystansie czy bieganie z dużą prędkością na krótkim dystansie?

Zrozumiałem,że bieganie jak najdłuższych dystansów z niską prędkością buduje wytrzymałość a bieganie krótkich dystansów szybkim tempem buduje cechy motoryczne które skutkują szybszym tempem. Dobrze?

Przy okazji żeby nie zakładać oddzielnego tematu, co sądzicie o napojach izotonicznych? Pomagają czy to tylko placebo ?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, 21:49 przez Tasma, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
Ultimate_Runner pisze: Słuchaj cipko, Jak czegoś nie zrozumiałeś to mogę ci to wytłumaczyć osobiście ;d, Tutaj owe 3 zdanie które odnosi się do wypowiedzi kolesia który chyba pomylił bieganie ze skokami narciarskimi ;d
"Po pierwsze długie i krótkie, a nie dalekie i bliskie.", a odnosi się one do tej wypowiedzi - "Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?" pana o nicku Tasma ;d
czego w nim nie rozumiesz ?
Radze czytać ze zrozumieniem pipko, bo sam się ośmieszasz...
no już wiem
ultimejt runner to tylko mocny przed swoim monitorem i klawiatururką :hahaha:
spięcie wywołuje nie potrzebnie
Hehe Jeszcze się okaże kto jest mocny tylko przed monitorkiem :usmiech: Miło będzie skopać dupę takiemu burakowi :hejhej: Przy okazji Santiagusiu proszę cię powiedz gdzie mieszkasz jak jesteś taki twardy, bo nie chce mi się niepotrzebnie fatygować, a przecież mam do czynienia z twardzielem :jatylko:
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Tasma pisze:"Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?

Nie rozumiem co dziwnego w tym zdaniu, przymiotniki blliski i daleki odnoszą się do odległości, nigdzie nie zapisane jest czy odległości związanej ze skokami czy też biegami, co to zmienia ? Merytoryczny sens ten sam, wydźwięk tylko rzadziej spotykany.

Czy wytrzymałość lepiej rozwija bieganie z małą prędkością i na dalekim dystansie czy bieganie z dużą prędkością na krótkim dystansie?

Zrozumiałem,że bieganie jak najdłuższych dystansów z niską prędkością buduje wytrzymałość a bieganie krótkich dystansów szybkim tempem buduje cechy motoryczne które skutkują szybszym tempem. Dobrze?

Przy okazji żeby nie zakładać oddzielnego tematu, co sądzicie o napojach izotonicznych? Pomagają czy to tylko placebo ?
Chłopie - długie dystanse, a nie dalekie i krótkie, a nie bliskie ;d bo to się zaczyna robić śmieszne... resztę dobrze zrozumiałeś
Tasma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ultimate_runner

Odpuść. To jest forum,czy stadion pełen kiboli ?
Zwykłą sprzeczke już groźbami kończyć..
Tasma
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ultimate_Runner pisze:
Tasma pisze:"Czy wytrzymalosc lepiej rozwija bieganie powolne i dalekie,czy szybkie i bliskie ?

Chłopie - długie dystanse, a nie dalekie i krótkie, a nie bliskie ;d bo to się zaczyna robić śmieszne... resztę dobrze zrozumiałeś

to weź mi teraz to zdanie przetlumacz, polonisto ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ