Plan "A" do maratonu wg Jacka Danielsa.Poznań 16.10.2011
VDOT-47(sprawdzian 5km)
Tempa:
Bieg Spokojny(BS)-5:34
Tempo Maratońskie(M)-4:45
Tempo Progowe(P):1000m-4:29 /400m-1:47
Tempo Interwału(I):1000m-4:07/1200m-4:54/400m-98s
Rytmy(R):200m-45s/400-92s
Cele:
realny-3:35:coś tam
marzenia-3:20:coś tam
Szczegóły:
Jest to moje drugie podejście do tego planu,który za pierwszym razem zrealizowałem w 60%(przerwany z powodu kontuzji). Przygotowywałem się do Wiednia.Miał to być mój debiut,ale nic z tego nie wyszło,więc debiut wypadnie w Poznaniu.Zamierzam trenować min 6xtyg(słuchać organizmu).W100% chcę zrealizować treningi specjalistyczne.Jedyne kłopoty z frekwencją mogą pojawić się w drugiej połowie lipca,z powodu 2 tygodniowego wyjazdu na urlop.W sierpniu planuję półmaraton,dla sprawdzenia postępów.Największe obawy,to ścięgno achillesa,które nie wytrzymało podczas pierwszego podejścia do planu.Teraz ważę 6kg mniej,mam trochę więcej doświadczenia,a obciążenia będę dawkował ostrożnie.Szczególny nacisk,położę na fazę wstępną,która mam nadzieje przygotuje moje mięśnie i ścięgna do mocniejszych treningów.W międzyczasie,przed i po treningu,dużo rozciągania,gimnastyki,dokładam ćwiczenia na brzuch,grzbiet.
Generalnie,jestem mocno umotywowany,a Poznań to dla mnie szczególne miejsce.Fajnie będzie zadebiutować właśnie tam,dwa lata po rozpoczęciu przygody z bieganiem.
Liczę na wsparcie Forumowiczów.
Karol