bieganie & pływanie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, albo jak kto woli dz. dobry
Trenuję 5/6 razy w tygodniu (czasami 6 dzień to start 800/1500). Jeden dzień w tygodniu staram się przeznaczać na pływanie (a m.in temu, że lubię popływać). Mam do tego pytanie: co powinienem robić, na basenie żeby pływanie było solidnym elementem treningu, żeby przynosiło jakieś korzyści. Z tego co słyszałem podobno pomaga na wydolnosć itp...
Z góry dzięki za odp.
PKO
Awatar użytkownika
dont_ask
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:01:00

Nieprzeczytany post

Ja pływam średnio raz w tygodniu.
Jak nie mam czasu to kilometr na maxa.
Jak mam czas to kilometr na prawie maxa i jeszcze jeden w przyzwoitym tempie.
W moim wypadku jest to 20 do 40 minut dość intensywnego wysiłku. Jeśli na torze trafi się idiota, to jeszcze mogą być niezłe interwały. Od paru lat tak pływam i pozwoliło mi to utrzymać pikawę na takim poziomie, że jak zaczęłam biegać, to od 30 minut biegu ciągłego (choć rozpaczliwego).
Awatar użytkownika
Aśka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:11

Nieprzeczytany post

dont_ask pisze: Jeśli na torze trafi się idiota, to jeszcze mogą być niezłe interwały.
:sss: :sss: :sss:

zabiłabym niektórych, a już jak panienki na ploteczki wpadają na basen i uprawiają je na środku toru, to łomatko!

co do treningu, to nie odpowiem, bo nie wiem, co ma wpływ dodatni na bieganie. na treningach pływamy zarówno elementy techniczne, jak i wytrzymałościowe. te wytrzymałościowe na pewno na ogólną kondycję działają dodatnio, ale nie chciałabym, żeby mój każdy trening tak wyglądał, bo to w sumie jak długie wybieganie - trzeba wpleść coś innego, żeby nie było zbyt jednostajnie ;)
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hmm ja na szczęście chodzę na basen o takiej porze,że nie muszę sie martwić, że ktoś mi będzie przeszkadzał (max 2 os/tor) :)
A pytam o pływanie bo to bardzo podnosi wydolność. Tylko co pływać? Macie jakieś propozycję, uwagi

P.S ja np ostatnio pływałem: 800 m rozpływanie (tempo ok 50-60 %) czyli 300żaba, 6x50 tak, że co na zmianę żaba przeplatana grzbietem, grzbietem i kraluem (25 średnim tempem, drugie 25 szybko). i na koniec rozpływania 200 delfinem (spokojnie). Potem 400 m żabką i zakończenie - 1000m kralulem (tempo 50 %)
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:hmm ja na szczęście chodzę na basen o takiej porze,że nie muszę sie martwić, że ktoś mi będzie przeszkadzał (max 2 os/tor) :)
A pytam o pływanie bo to bardzo podnosi wydolność. Tylko co pływać? Macie jakieś propozycję, uwagi

P.S ja np ostatnio pływałem: 800 m rozpływanie (tempo ok 50-60 %) czyli 300żaba, 6x50 tak, że co na zmianę żaba przeplatana grzbietem, grzbietem i kraluem (25 średnim tempem, drugie 25 szybko). i na koniec rozpływania 200 delfinem (spokojnie). Potem 400 m żabką i zakończenie - 1000m kralulem (tempo 50 %)
Fiu fiu... trening jak ta lala! 200 m delfinem, troche szok. I szacun przy okazji
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Haha, no ja sobie zawsze przed pływaniem ("losuje trening") i akurat wyszło 200 delfinem :)
Nast. razem ma być m.in 6*25 szybko żaba, 100grzbiet, 10*25 szybko żaba :)
Cel jest taki, żeby zrobić na 1 takim basenowym treningu conajmniej 2km.
Jakkolwiek - fakt - delfin czasami bywa męczący. Ale za to żabka... :)
No ale zależy mi, żebyście podali jakieś st treningowywoje propzycje/spotrzeżenia - jak pływanie włączyć jako element treniungu biegowego
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ