wyznaczenie progów metabolicznych
Witam
Ostatnio troche czytam, uzupelniam wiedze teoretyczna i zastanwiam sie czy nie zrobic sobie badania na wyznaczenie progów metabolicznych na podstawie poziomu kwasu mlekowego.
Czy takie badanie moze posluzyc jako skuteczny wyznacznik planowania intensywności treningowych, dobranie zakresow tetna ? Czy jest sens zrobic sobie takie badanie ?
Pozdrawiam
Ostatnio troche czytam, uzupelniam wiedze teoretyczna i zastanwiam sie czy nie zrobic sobie badania na wyznaczenie progów metabolicznych na podstawie poziomu kwasu mlekowego.
Czy takie badanie moze posluzyc jako skuteczny wyznacznik planowania intensywności treningowych, dobranie zakresow tetna ? Czy jest sens zrobic sobie takie badanie ?
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
badanie takie to 250-300 zł zadaj sobie pytanie czy masz więdze by wykorzystać w praktyce dane zdobyte w ten sposób. Jak masz już garmina za 700 zł buty za 350 zł i masz śrdoki to zrób.
Tompoz
Tompoz
Tompoz
Tak sie pytam bo zastanwialem sie czy takowe badanie bedzie precyzyjnym wskaznikiem czy tez moze jednak dla amatora stanie sie to wyrzuceniem kasy w bloto.
-
- Zaprawiony W Bojach
nikt tak do końca ci nie odpowie podaj na privie emaila to ci pośle skany takich badań wydolnościowych w formie testu do domowy jak to wygloda one beda koalrskie ale biegowe sa podbne tylko zamaist wattów mocy skoki są prędkości.rufuz pisze:Tak sie pytam bo zastanwialem sie czy takowe badanie bedzie precyzyjnym wskaznikiem czy tez moze jednak dla amatora stanie sie to wyrzuceniem kasy w bloto.
Tompoz
Tompoz
-
- Stary Wyga
W jaki sposób ustawić trening na podstawie badań to jedna sprawa, ale żeby to miało sens (tu można dyskutować), to trzeba by te badania powtarzać okresowo, żeby widzieć wpływ treningu.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tak jest. Tak więc rufuz - odpuść sobie narazie.bati pisze:W jaki sposób ustawić trening na podstawie badań to jedna sprawa, ale żeby to miało sens (tu można dyskutować), to trzeba by te badania powtarzać okresowo, żeby widzieć wpływ treningu.
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
przed wyjazdem na Elbrus załapałem się na takie badania(tzn vo2max+pomiary mleczanu i progi) za free
wartość użytkowa (przekopiowana z formularza badań) dla mnie wygląda tak:
czy kiedykolwiek stosowałem w praktyce? nie.
podane wartości graniczne(górne) +- 2 uderzenia odpowiadają moim tempom wyznaczonym z tabel Danielsa, czy bieganych 'na samopoczucie'
(poza strefą 'tempo', której w żaden sposób zorganizowany sposób nie trenuję (ale często przy lepszym samopoczuciu biegam 'mocniejsze easy', ok 150 ud/min)
czy warto takie badania zrobić?
no cóż, pewnie lepsze to niż spędzić wieczór w knajpie za podobne pieniądze.
przynajmniej dostaniesz na papierze własne vo2max, i będziesz mógł poszpanować przed biegającymi znajomymi.
tak w każdym razie ja to widzę, tompoz pewnie dokładnie odwrotnie, no ale on nie biega, więc ma czas na epatowanie się progami.
zdrówko
wartość użytkowa (przekopiowana z formularza badań) dla mnie wygląda tak:
czy czegoś ciekawego/nowego się z tego dowiedziałem? nie.Strefy wysiłkowe Zakres HR
Aktywny wypoczynek poniżej 130 ud/min
Wytrzymałość tlenowa 130 145 ud/min
Trening tempo 146 156 ud/min
Poprawa LT 157 167 ud/min
Moc aerobowa powyżej 168 ud/min
Wydolność anaerobowa na na ud/min
czy kiedykolwiek stosowałem w praktyce? nie.
podane wartości graniczne(górne) +- 2 uderzenia odpowiadają moim tempom wyznaczonym z tabel Danielsa, czy bieganych 'na samopoczucie'
(poza strefą 'tempo', której w żaden sposób zorganizowany sposób nie trenuję (ale często przy lepszym samopoczuciu biegam 'mocniejsze easy', ok 150 ud/min)
czy warto takie badania zrobić?
no cóż, pewnie lepsze to niż spędzić wieczór w knajpie za podobne pieniądze.
przynajmniej dostaniesz na papierze własne vo2max, i będziesz mógł poszpanować przed biegającymi znajomymi.
tak w każdym razie ja to widzę, tompoz pewnie dokładnie odwrotnie, no ale on nie biega, więc ma czas na epatowanie się progami.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
aha, jeszcze jedno - pokłute w cholerę opuszki palców bolą potem jakieś 2-3 dni.
zdrówko
zdrówko
mastering the art of losing. even more.