Kilka pytań nowicjusza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
activ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej wszystkim,

Przeczytałem kilka artykułów w portalu i nasunęło mi się kilka pytań.

Biegam 6 razy w tygodniu. Biegam zawsze rano zaraz po przebudzeniu, wypijam tylko kawę i ruszam z czworonogiem. Na ten moment na bieg poświęcam codziennie 25 minut, docelowo jestem w stanie około 40-50 minut biegać codziennie. Nie znalazłem jednak programu treningowego dla nowicjusza, który przewiduje tak częste bieganie.

Bieganie jest dla mnie przyjemne i dlatego chciałbym codziennie rano sobie na to pozwalać (sprawy motywacji do dalszej pracy w czasie dnia, etc). Jednego dnia nie biegam ponieważ gram tego dnia w koszykówkę.

Do sedna, jaki plan treningowy na 6 dni w tygodniu? Na ten moment jestem wstanie przebiec około 3km w 24 minuty. Nie mam jakiegoś super targetu, chciałbym żeby efektem ubocznym biegania było zrzucenie delikatnej oponki, na niczym innym mi nie zależy szczególnie (więc pewnie powinienem pracować nad dystansem/prędkością?)
Czy kawa rano jest faktycznie wskazana przed bieganiem?
Czy jest jeszcze coś istotnego o czym powinienem wiedzieć?

z góry dzięki za pomoc!
PKO
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Takowych planów dla nowicjusza nie ma bo generalnie rzecz biorąc osoba początkująca nie powinna biegać 6 razy w tygodniu, ale jeżeli Ci to odpowiada to możesz wybrać sobie dowolny plan dla początkujących i uzupełnić go o biegi spokojne w pierwszym zakresie w dni wolne. Ten 7 dzień odpoczynku proponowałbym dać po jakimś intensywniejszym treningu. Tylko pamiętaj w ten sposób zwiększasz ryzyko kontuzji, dlatego może jednak lepiej biegać 3-4 razy w tygodniu + dorzucić do tego rower/pływanie i co najważniejsze jakąś gimnastykę siłową?
Obrazek
rufuz

Nieprzeczytany post

He he he jako poczatkujacy trenujac 6 razy w tygodniu szybko "wystrzelasz naboje" i pojawi sie ryzyko, ze przestaniesz biegac. J. Skarzynski pisal o takim zjawisku. Pamietam kiedy zaczynalem biegac maratony w 2005 roku trenowalem sobie 3 razy w tygodniu a czasem nawet dwa :ble: Coraz bardziej poznawalem samego siebie, na co mnie stac itd Teraz biegam 6 X w tygodniu ale za soba mam juz pare sezonow.

Z amatorskimi pozdrowieniami
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ