Mięśnie nóg ...
Moderator: beata
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, to mój pierwszy post tutaj, ale stronkę już trochę znam.
Mam następujący problem. Ostatnio po przerwie wróciłam do biegania - teraz już tylko rekreacyjnie, 2 lata temu jeszcze wyczynowo.
Lewe udo jest bardziej umięśnione od prawego. Różnica jest dosyć widoczna, lewe jest z mięśniem natomiast prawe jest smukłe.
Co z tym zrobić jak to nadrobić, proszę o pomoc.
Mam następujący problem. Ostatnio po przerwie wróciłam do biegania - teraz już tylko rekreacyjnie, 2 lata temu jeszcze wyczynowo.
Lewe udo jest bardziej umięśnione od prawego. Różnica jest dosyć widoczna, lewe jest z mięśniem natomiast prawe jest smukłe.
Co z tym zrobić jak to nadrobić, proszę o pomoc.
''Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją... ''
- dont_ask
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1:01:00
Pewnie łatwo będzie nadrobić, kiedy się dowiesz, czemu jedna noga pracuje, a druga nie.
I pewnie Ulaa ma rację, specjalista będzie potrzebny.
Kurcze, bardzo dziwna i intrygująca sprawa.
Rzeczywiście jest taka różnica, czy to Twoja wyobraźnia??
I pewnie Ulaa ma rację, specjalista będzie potrzebny.
Kurcze, bardzo dziwna i intrygująca sprawa.
Rzeczywiście jest taka różnica, czy to Twoja wyobraźnia??
-
- Rozgrzewający Się
Mieszkam w Bridgwater - UK, niestety.
No wedlug mnie ewidentnie jest roznica w nogach. Wstawilabym zdjecie, jednak mam problemu z USB komputerowym a wlotu na karte nie mam.
No wedlug mnie ewidentnie jest roznica w nogach. Wstawilabym zdjecie, jednak mam problemu z USB komputerowym a wlotu na karte nie mam.
''Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją... ''
- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach
A nie miałaś tej chudszej nogi złamanej, skręconej?
U mnie lewa łydka jest grubsza, ponieważ miałam kiedyś złamaną prawą nogę i w czasie złamania ciało pracowało i opierało się tylko na tej lewej zdrowej i do dziś ta lewa jest "mocniejsza".
U mnie lewa łydka jest grubsza, ponieważ miałam kiedyś złamaną prawą nogę i w czasie złamania ciało pracowało i opierało się tylko na tej lewej zdrowej i do dziś ta lewa jest "mocniejsza".
-
- Rozgrzewający Się
Nie nic z tych rzeczy. Nogi oprócz kolan są ok.Kanas78 pisze:A nie miałaś tej chudszej nogi złamanej, skręconej?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:42
- Życiówka w maratonie: 4:14:37
Hmmm, a przed bieganiem też tak miałaś czy dopiero teraz? Może jakiś przykurczony mięsień i łydka się spina. Najlepiej jednak pogadać z ortopedą/fizjoterapeutą.
-
- Rozgrzewający Się
W Polsce gdy trenowalam wszystko bylo ok. Mialam dwuletnia przerwe w bieganiu. Z powodu przeprowadzki i bolu kolana. Wrocilam do biegania jakies 1.5 miesiaca temu. Biegam 4 dni w tygodniu (musze sie dostosowywac do pracy mamy) I wlasnie zauwazylam ta nie rownosc. Nie martwie sie jak to wyglada, ale o to, ze moze cos sie dzieje w nodze.
W takim razie zapisze sie do lekarza.
W takim razie zapisze sie do lekarza.
-
- Rozgrzewający Się
hej,
ja też zauważyłam różnice między stopniem umięśnienia ud, ale myślę że to kwestia tego na którą nogę bardziej 'napieram' w czasie biegu, bo czuję różnicę. ale jakoś nie bedę się tym przejmować...
daj znać co lekarz powiedział!:)
ja też zauważyłam różnice między stopniem umięśnienia ud, ale myślę że to kwestia tego na którą nogę bardziej 'napieram' w czasie biegu, bo czuję różnicę. ale jakoś nie bedę się tym przejmować...
daj znać co lekarz powiedział!:)
- Dorotka Gonitwa
- Zaprawiony W Bojach
Miałam kiedyś kontuzje i lekarz ortopeda którego odwiedziłam od razu wiedział z którą nogą mam problem. Nawet nie powiedziałam mu jeszcze z czym przychodzę. Ponoć noga której coś dolega jest szczuplejsza. Dzieje się tak ponoć automatycznie, że odciążamy nogę, której coś dolega. Mam pytanie rozciągasz się, lub robisz jakieś ćwiczenia? Bo być może Twoja grubsza noga jest wiodąca i bardziej rozciągnięta, łatwiej robić Ci ćwiczenia. Robisz ich więcej właśnie na tę nogę i przez to jest bardziej umięśniona. Wystarczy skupić się na tej szczuplejszej i po kilku tygodniach będzie ok.
- Dorotka Gonitwa
- Zaprawiony W Bojach
A swoja drogą może niektórych chłopaków będzie kręcić ta malutka anomalia. Może zostaw tak jak jest ha, ha, ha.