Zacznę od tego, że 19 maja po krosie z kolegą , biegliśmy jego tempem, zaczęło mnie boleć lewe kolano (wewnętrzna strona) i zamiast dać odpocząć jemu to na "przełamanie" pobiegłem 10 km dwa dni później.
Na kolano kupiłem stabilizator, smaruję maściami.Od wczoraj praktycznie nie czuję bólu i od razu wróciła mi myśl, żeby:
1.Wrócić do treningów.
2.Wystartować w półmaratonie w Bytowie.
Jest to moja pierwsza kontuzja i mam pytanie jak wyczuć kiedy można bezpiecznie wrócić do biegania, czy start za 4 dni po takiej przerwie jest realny, czy lepiej odpuścić półmaraton (to miał być pierwszy w życiu)?
Wszelkie rady mile widziane.
Przeciązenie kolana, a start w półmaratonie.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Też zapisałem się na ten półmaraton i też nie wystartuje w nim z powodu kontuzji. Będą inne imprezy. Odpuść, daj odpocząć nodze. Albo po prostu zastanów się, co będzie jeśli po półmaratonie jeśli kontuzja się pogłębi? Teraz połóż na szalę: rozczarowanie spowodowane brakiem udziału w imprezie vs pogłębiona kontuzja. Decyzja należy do Ciebie 

Ostatnio zmieniony 02 cze 2011, 23:58 przez Ned, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Mam podobny problem - nastawiłem się mocno na start w Bytowie, a tu cholera przeciążona noga - sam nie wiem czy to łydka czy Achilles. Sam jeszcze nie wiem co zrobię
chociaż rozsądek raczej sugeruje by odpuścić...

chociaż rozsądek raczej sugeruje by odpuścić...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49,44
Odpuściłem udział, choć ból minął kilka dni przed startem. Próbnie pobiegłem przed Bytowem dwa razy po 3 km, ale kondycja nie ta, siły były bo cały czas ćwiczyłem GS. Teraz pobiegam lżejszym tempem i zobaczymy, czy wyleczyłem kolano do końca.
Zanim nie zacząłem biegać nie wiedziałem, że tyle różnych biegów jest organizowanych, także do zobaczenia na starcie.
Zanim nie zacząłem biegać nie wiedziałem, że tyle różnych biegów jest organizowanych, także do zobaczenia na starcie.