Andrzej Bargiel w gazecie

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak wogóle to tez podziwiam Andrzeja, ale jestem przeciw jak startuje w normalnym górskim wyścigu z kijkami.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
PKO
Awatar użytkownika
pioropusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jarkovsky pisze:Tak wogóle to tez podziwiam Andrzeja, ale jestem przeciw jak startuje w normalnym górskim wyścigu z kijkami.
jakoś nie dostrzegam problemu...zważywszy na fakt, że kije pomagają ale raczej tylko na podbiegach (zwłaszcza tych stromych), przy zbiegu i po płaskim są raczej utrudnieniem.
http://www.dailymile.com/people/MateuszW , www.off-trail.pl
petro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jarkovsky pisze:Tak wogóle to tez podziwiam Andrzeja, ale jestem przeciw jak startuje w normalnym górskim wyścigu z kijkami.
Wiekopomna uwaga. Chyba trzeba do PAPu nadać.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pioropusz pisze:jakoś nie dostrzegam problemu...zważywszy na fakt, że kije pomagają ale raczej tylko na podbiegach (zwłaszcza tych stromych), przy zbiegu i po płaskim są raczej utrudnieniem.
To zauważ, że 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim. Przy zbiegu owszem pewnie przeszkadzaja a mówiąc o płaskim to wogóle przeszczeliłeś (ile % płaskiego mamy na trasach?). W jego przypadku trenując pod ski alpinizm bardzo kijki pomagają.
Albo biegamy, albo się podpieramy.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
Awatar użytkownika
pioropusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jarkovsky pisze:
pioropusz pisze:jakoś nie dostrzegam problemu...zważywszy na fakt, że kije pomagają ale raczej tylko na podbiegach (zwłaszcza tych stromych), przy zbiegu i po płaskim są raczej utrudnieniem.
To zauważ, że 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim. Przy zbiegu owszem pewnie przeszkadzaja a mówiąc o płaskim to wogóle przeszczeliłeś (ile % płaskiego mamy na trasach?). W jego przypadku trenując pod ski alpinizm bardzo kijki pomagają.
Albo biegamy, albo się podpieramy.
- w zasadzie zaczynam rozumieć Twoje podejście do kiji choć się czuję to jakoś inaczej...gdyby pierwszemu lepszemu biegaczowi górskiemu kazać biec tą samą trasą (tylko pod górę) raz z kijami a raz bez kiji, to podejrzewam, że bez kiji poszłoby mu zdecydowanie lepiej. Biegania z kijami też trzeba się nauczyć.

...czy 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim...? Posiłkując się kalendarzem biegów z biegigorskie.pl, licząc od 4 czerwca, w Polsce będziemy mieli 34 biegi górskie z czego 16 to biegi w stylu alpejskim. Reszta to biegi anglosaskie. A mówiąc o płaskim to faktycznie przestrzeliłem...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ciekawe, czy kulawy będzie biegł w butach Salomon. :)
Awatar użytkownika
pioropusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ciekawe, czy w ogóle będzie biegł w butach. :usmiech:
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Tylko raz widziałem, żeby pies był w butach... Choć, dziś nie jestem pewien, czy to kot nie był ??
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.youtube.com/watch?v=iIFytoMRR8w - i wszystko w temacie. Sam potwierdza moja tezę. Raz wygrał bieg górski z kijkami - było to podczas Festiwalu Biegowego Forum Ekonomicznego w Krynicy, bieg na Jaworzyne.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pioropusz pisze: ...czy 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim...? Posiłkując się kalendarzem biegów z biegigorskie.pl, licząc od 4 czerwca, w Polsce będziemy mieli 34 biegi górskie z czego 16 to biegi w stylu alpejskim. Reszta to biegi anglosaskie. A mówiąc o płaskim to faktycznie przestrzeliłem...
Kilka biegów było w kwietniu i w maju i jeden w lutym alpejski. Przez Falenickie biegi i młody cykl Mountain Marathon faktycznie się narobiło anglosasów.

A Ty Kulawy wez załóż PUMY. Pies i kot to dopiero bedzie dobra partia biegowa :-)
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

Dobrze, że o tym mówicie, bo może organizatorzy usłyszą. dobrze byłoby, jakby w regulamach było jasno określone, czy dopuszczalne są kije.
Osobiście chętnie spróbowałbym pobiec z kijami - kiedyś troszkę ćwiczyłem łapy i przydałoby się je też wykorzystać. może śmignęłoby się wtedy jakiegoś anorektycznego długasa ;)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ciekawe, czy kulawy będzie biegł w butach Salomon. :)
jeżeli robią jakieś 250-gramówki to mogę nawet w salomonach.

chyba, że będę musiał... hmmm
no to będą pierwsze Salomony Z-Laby.

tzn Zenek-Laby.
------------------
wracając do kijów - twarde regulaminy, dostosowane do charakteru imprezy i tyle.
bo jak dla mnie dopuszczenie kijków w krótkim alpejskim ma tyle sensu, co ich zakazywanie w górskim ultra.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze: wracając do kijów - twarde regulaminy, dostosowane do charakteru imprezy i tyle.
bo jak dla mnie dopuszczenie kijków w krótkim alpejskim ma tyle sensu, co ich zakazywanie w górskim ultra.
Dystans ma tu chyba niewielkie znaczenie, wszystko zależy od tego jak strome są podbiegi, podejścia.
Czy na krótkim czy na długim ale na stromym podejściu kijki mogą bardzo pomóc osobie która potrafi się nimi posługiwać.

Z tego co wiem to regulamin zezwala na kije.
Ale jestem pewien (z przynajmniej przypuszczam), że wkrótce (w przyszłym roku?, za dwa) już nie będzie zezwalał więc porównywalność wyników będzie taka sobie.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

Regulamin czego?..
zwróciłem się z zapytaniem o możliwość używania kijków w biegu Marduły, ciekawe, co (i czy) odpowiedzą.
Awatar użytkownika
pioropusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

...w europie ta kwestia też nie jest jeszcze regulowana. Pobieżnie przejrzałem kilka regulaminów, biegów z cyklu Skyrunning, w większości nie było o tym mowy, w jednym kije były rekomendowane. Przejrzałem jakieś 50 % bo w większości nie tłumaczą stron i regulaminów na jakiś germański język :zero: W UMTB i GORE-TEX® TRANSALPINE-RUN kije nie są zabronione. W zasadzie bez względu na rodzaj biegu (anglosaski, alpejski, ultra) czołówka i tak ich nie używa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ