Andrzej Bargiel w gazecie
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak wogóle to tez podziwiam Andrzeja, ale jestem przeciw jak startuje w normalnym górskim wyścigu z kijkami.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
właśnie dzięki mojemu umysłowi".
- pioropusz
- Wyga
jakoś nie dostrzegam problemu...zważywszy na fakt, że kije pomagają ale raczej tylko na podbiegach (zwłaszcza tych stromych), przy zbiegu i po płaskim są raczej utrudnieniem.Jarkovsky pisze:Tak wogóle to tez podziwiam Andrzeja, ale jestem przeciw jak startuje w normalnym górskim wyścigu z kijkami.
http://www.dailymile.com/people/MateuszW , www.off-trail.pl
-
- Rozgrzewający Się
Wiekopomna uwaga. Chyba trzeba do PAPu nadać.Jarkovsky pisze:Tak wogóle to tez podziwiam Andrzeja, ale jestem przeciw jak startuje w normalnym górskim wyścigu z kijkami.
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
To zauważ, że 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim. Przy zbiegu owszem pewnie przeszkadzaja a mówiąc o płaskim to wogóle przeszczeliłeś (ile % płaskiego mamy na trasach?). W jego przypadku trenując pod ski alpinizm bardzo kijki pomagają.pioropusz pisze:jakoś nie dostrzegam problemu...zważywszy na fakt, że kije pomagają ale raczej tylko na podbiegach (zwłaszcza tych stromych), przy zbiegu i po płaskim są raczej utrudnieniem.
Albo biegamy, albo się podpieramy.
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
- pioropusz
- Wyga
- w zasadzie zaczynam rozumieć Twoje podejście do kiji choć się czuję to jakoś inaczej...gdyby pierwszemu lepszemu biegaczowi górskiemu kazać biec tą samą trasą (tylko pod górę) raz z kijami a raz bez kiji, to podejrzewam, że bez kiji poszłoby mu zdecydowanie lepiej. Biegania z kijami też trzeba się nauczyć.Jarkovsky pisze:To zauważ, że 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim. Przy zbiegu owszem pewnie przeszkadzaja a mówiąc o płaskim to wogóle przeszczeliłeś (ile % płaskiego mamy na trasach?). W jego przypadku trenując pod ski alpinizm bardzo kijki pomagają.pioropusz pisze:jakoś nie dostrzegam problemu...zważywszy na fakt, że kije pomagają ale raczej tylko na podbiegach (zwłaszcza tych stromych), przy zbiegu i po płaskim są raczej utrudnieniem.
Albo biegamy, albo się podpieramy.
...czy 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim...? Posiłkując się kalendarzem biegów z biegigorskie.pl, licząc od 4 czerwca, w Polsce będziemy mieli 34 biegi górskie z czego 16 to biegi w stylu alpejskim. Reszta to biegi anglosaskie. A mówiąc o płaskim to faktycznie przestrzeliłem...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ciekawe, czy kulawy będzie biegł w butach Salomon. 

- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
http://www.youtube.com/watch?v=iIFytoMRR8w - i wszystko w temacie. Sam potwierdza moja tezę. Raz wygrał bieg górski z kijkami - było to podczas Festiwalu Biegowego Forum Ekonomicznego w Krynicy, bieg na Jaworzyne.
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
Kilka biegów było w kwietniu i w maju i jeden w lutym alpejski. Przez Falenickie biegi i młody cykl Mountain Marathon faktycznie się narobiło anglosasów.pioropusz pisze: ...czy 2/3 biegów górskich w Polsce są w systemie alpejskim...? Posiłkując się kalendarzem biegów z biegigorskie.pl, licząc od 4 czerwca, w Polsce będziemy mieli 34 biegi górskie z czego 16 to biegi w stylu alpejskim. Reszta to biegi anglosaskie. A mówiąc o płaskim to faktycznie przestrzeliłem...
A Ty Kulawy wez załóż PUMY. Pies i kot to dopiero bedzie dobra partia biegowa

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:40
Dobrze, że o tym mówicie, bo może organizatorzy usłyszą. dobrze byłoby, jakby w regulamach było jasno określone, czy dopuszczalne są kije.
Osobiście chętnie spróbowałbym pobiec z kijami - kiedyś troszkę ćwiczyłem łapy i przydałoby się je też wykorzystać. może śmignęłoby się wtedy jakiegoś anorektycznego długasa
Osobiście chętnie spróbowałbym pobiec z kijami - kiedyś troszkę ćwiczyłem łapy i przydałoby się je też wykorzystać. może śmignęłoby się wtedy jakiegoś anorektycznego długasa

- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
jeżeli robią jakieś 250-gramówki to mogę nawet w salomonach.Adam Klein pisze:Ciekawe, czy kulawy będzie biegł w butach Salomon.
chyba, że będę musiał... hmmm
no to będą pierwsze Salomony Z-Laby.
tzn Zenek-Laby.
------------------
wracając do kijów - twarde regulaminy, dostosowane do charakteru imprezy i tyle.
bo jak dla mnie dopuszczenie kijków w krótkim alpejskim ma tyle sensu, co ich zakazywanie w górskim ultra.
zdrówko
mastering the art of losing. even more.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Dystans ma tu chyba niewielkie znaczenie, wszystko zależy od tego jak strome są podbiegi, podejścia.kulawy pies pisze: wracając do kijów - twarde regulaminy, dostosowane do charakteru imprezy i tyle.
bo jak dla mnie dopuszczenie kijków w krótkim alpejskim ma tyle sensu, co ich zakazywanie w górskim ultra.
Czy na krótkim czy na długim ale na stromym podejściu kijki mogą bardzo pomóc osobie która potrafi się nimi posługiwać.
Z tego co wiem to regulamin zezwala na kije.
Ale jestem pewien (z przynajmniej przypuszczam), że wkrótce (w przyszłym roku?, za dwa) już nie będzie zezwalał więc porównywalność wyników będzie taka sobie.
- pioropusz
- Wyga
...w europie ta kwestia też nie jest jeszcze regulowana. Pobieżnie przejrzałem kilka regulaminów, biegów z cyklu Skyrunning, w większości nie było o tym mowy, w jednym kije były rekomendowane. Przejrzałem jakieś 50 % bo w większości nie tłumaczą stron i regulaminów na jakiś germański język
W UMTB i GORE-TEX® TRANSALPINE-RUN kije nie są zabronione. W zasadzie bez względu na rodzaj biegu (anglosaski, alpejski, ultra) czołówka i tak ich nie używa.