Ścieżki Biegowe - Lublin

Awatar użytkownika
ewcze
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

joggi pisze:... uwzględnienie w logotypie barw Lublina i Lubelszczyzny, tj. biel-czerwień i zieleń.
Wreszcie jakiś głos rozsądku w sprawie barw. Zarówno miasta czy regiony, jak i pewne aktywności, np. sporty, mają swoje kolory. Spójrzmy na http://lublin.eu/ i logo Lublin - miasto inspiracji. Natomiast wyżej wspomniany kolor niebieski ogólnie kojarzy się z wodą, sportami wodnymi lub ewentualnie z zimowymi. Osobiste upodobania kolorystyczne nie powinny tu mieć znaczenia. Poza tym szablon witryny www zwykle dopasowuje się do kolorów logo, nie odwrotnie.
joggi pisze:... wstawiłbym kontur Starówki.
Popracuję nad wersją z konturem Starówki (rękami Kolegi z pracy :spoko: ).
Na razie dysponuję takimi dwoma wersjami logo:

Obrazek
Pozdrawiam
Ewa
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
xedi69
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Radek1967 pisze:
xedi69 pisze:
...Aha, bym zapomniał. Wiecie, że w szkole mojej siostrzenicy pan od informatyki zlecił całej klasie zaprojektowanie jakiegoś logo jakiemuś towarzystwu czy stowarzyszeniu. :hej:

Czy wszyscy nauczyciele informatyki w Lublinie dostali jakieś wytyczne z kuratorium oświaty? :niewiem:...
Tak sobie pomyślałem, że 250 głów to nie kilka :hej: i rzuciłem pomysł swoim uczniom.
Wg. kuratorium i naszego kochanego MEN powinniśmy pracować na lekcjach z Paintem, uczyć wpisywania tekstu z klawiatury, czatowania, etc...
Paranoja...
A że nasze dzieciaki uczymy czegoś więcej, między innymi korzystania z poważniejszych programów graficznych (Corel Paint Shop Pro, Photoshop) (mimo 1 ! godziny informatyki tygodniowo),
to sądzę, że powinniśmy otrzymać sporo ciekawych propozycji.
Ja ze swojej strony dałem im na to 2 tygodnie (od tego poniedziałku).
W miarę napływu prac będę wrzucał co ciekawsze na forum.

Obrazek
Obrazek

A może zaproponuję też coś od siebie :hej:

Radek
Mam pytanie:
W jakim stopniu obróbka grafiki wektorowej (płatnej) jest do przyjęcia, aby nikt nie posądził nas członków stowarzyszenia o niezgodne z prawem wykorzystywanie praw autorskich?
Nie wiem czy mnie zrozumieliście.

Sam zamierzam wykorzystać częściowo g.w. (płatną) do moich bezpłatnych projektów. :taktak:

Pokażę więc na przykładzie:

http://pl.123rf.com/photo_7199606_sprin ... struj.html
Pozdrawiam Robert.
Awatar użytkownika
ola87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Juz poprawilam adresy do moich propozycji.

Zarzad lsb juz dyskutowal na temat uwzglednienia elementow lubelsszczyzny w logo. Jednakze z tego co pamietam doszlismy do wniosku, ze koziolek czy inne elementy lubelskie maja sie nijak do biegania a jednak nasze stowarzyszenie to stowarzyszenie biegaczy a nie fanow w Lublina czy milosnikow zabytkow. Moim zdaniem wystarczy, ze w nazwie jest L-lubelskie. Poza tym srednio widzi mi sie biegac w koszulce z konturem starowki - to dobre dla kola kulturoznawcow/historykow. Logo ma byc dynamiczne, kojarzyc sie z ruchem, energia...BIEGANIEM.
Zapraszam na blog biegowy https://sportsjunkie.pl :)
Awatar użytkownika
Radek1967
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Myślę, że należałoby dokładnie przeczytać licencję na dany produkt.
Faktem jest, że dzieciaki mają powiedziane, że ma to być ich oryginalna propozycja, praktycznie bez wykorzystania elementów z netu.
Dlatego też w momencie wyboru jakiejkolwiek propozycji należałoby sprawdzić czy dany projekt odnosi się do jakiegoś źródła w internecie.
Ja na razie tego nie kontroluję. Ale dobrze, że zauważyłeś ten problem.
Jeśli chcesz pobiegać przebiegnij milę. Jeśli chcesz doświadczyć nowego życia przebiegnij maraton
Awatar użytkownika
xedi69
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Już pracuję nad nowym projektem, innym od moich wcześniejszych. Zamierzam to zrobić jak zapowiedziała Ewa (ewcze) tylko i wyłącznie w grafice wektorowej plus czcionka czytelna. Jestem w trakcie ręcznego rysowania (płatnej) grafiki i zapisywania w wektorowej. Może się uda, kombinuję różne warianty podmieniania biegaczy itd.
W niedługim czasie coś pokażę. Będzie to inny projekt od moich pozostałych.

To będzie prawdopodobnie podpis pod moją grafiką.

Obrazek

Co o tym podpisie myślicie? Krytyki nie przyjmuję. :oczko:

Logo będzie nad napisem, kształt prostokątny.

Obrazek wyjściowy to:

Obrazek

Zmiana decyzji.
Obrazek wyjściowy proponuję Nasze zdjęcie, które dopiero może zrobimy lub kilka fotografii z udziałem Nas biegaczy.

Wszystko jeszcze do przemyślenia i przedyskutowania.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, 09:03 przez xedi69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Robert.
Awatar użytkownika
emstol
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

xedi69 pisze: Pokażę więc na przykładzie:

http://pl.123rf.com/photo_7199606_sprin ... struj.html
Bardzo dobrze, że zauważyłeś. Takie rzeczy po prostu nie są dozwolone. Wszelkie materiały użyte do zrobienia logo powinny być dostępne na licencji, która zezwala komercyjne użycie i modyfikację. W powyższym przypadku, grafika pozwala na to, tylko że po wcześniejszym uiszczeniu odpowiedniej kwoty ;)

Co do kolorystyki, uważam że nie jest ona aż tak istotna, a znaczenie kolorów trochę przereklamowane. Jednemu czerwień kojarzy się z miłością, innemu z krwią i agresją a innemu z socjalizmem.

To w końcu do kiedy można zgłaszać swoje propozycje?
zby
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony ilością propozycji, kreatywnością i rozwojem tematu logo dla LSB (w tydzień trzy strony forumowe :) ). Wielki ukłon za zaangażowanie.
Jeśli chodzi o to na kiedy ma być, myślę, że dobrze by było dograć sprawę przed wakacjami, choć nie chcę też przyspieszać, bo wybór będzie pewnie na dłuższy dystans. Warto więc, żeby wszystkie pomysły, wizje i "szkolne wyzwania" mogły się rozwinąć. Proponuję termin do połowy czerwca - w połowie miesiąca (termin i miejsce podam z tygodniowym wyprzedzeniem) zrobilibyśmy Walne Zebranie na którym demokratycznie wybierzemy projekt który najbardziej wpisuje się w nasze oczekiwania.
Wskazany byłby wydruk na papierze wybranych propozycji, do fizycznego obejrzenia i oceny na miejscu.

Ważne są zasady tworzenia logo oraz prawna możliwość jego używania - tematy podniesione w poprzednich postach.
Pozdrawiam,
Zbyszek
Awatar użytkownika
emstol
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zby pisze:Wskazany byłby wydruk na papierze wybranych propozycji, do fizycznego obejrzenia i oceny na miejscu.
A może zamiast wydruku, zgromadzę wszystkich kandydatów na naszej stonie? Wydruk jest taki analogowy ;)

A oto moje kolejne propozycje:
Obrazek
Obrazek
zby
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wydruk, ponieważ mam wrażenie, że czasem na monitorze nieco inaczej widać niż "na żywo", choć nie ukrywam, że ekspozycja na stronie daje większe możliwości preselekcyjne. Jeśli mógłbyś Michale zebrać propozycje razem, i umożliwić głosowanie na wybrane kandydatury, mielibyśmy szerszy ogląd wśród osób zainteresowanych. Jestem za.

Niestety mam kontuzję kolana i nie będę dziś na ścieżkach.
Pozdrawiam biegających
Awatar użytkownika
xedi69
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zby pisze:Niestety mam kontuzję kolana i nie będę dziś na ścieżkach.
Pozdrawiam biegających
A to szkoda. :chlip:
Wracaj Zbyszku jak najszybciej do zdrowia, bo bez biegania nie będzie niczego...

Czytajcie mój wcześniejszy post, który został zmieniony.

Potrzebuję w miarę dobrych fotografii biegaczy, najlepiej Nas, aby nie trzeba było nikomu nie płacić praw autorskich.
W związku z tym mam łatwą zagadkę.

Czyja to sylwetka?
Obrazek

Jeśli nikt nie zgadnie dziś do 17.00 to wieczorem pojawi się podpowiedź, ale po 17.00 nie będzie nagrody dla zwycięzcy.
Nagrodą jest napój izotoniczny 500 ml. :orany:(udział w konkursie nie dotyczy Piotra Kitlińskiego, bo on wie na pewno z dzisiejszej rozmowy ze mną).
Pozdrawiam Robert.
Awatar użytkownika
Radek1967
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hehe, ale łatwe, to przecież ja Radek, poznaje po spodenkach i czapeczce:)
Jeśli chcesz pobiegać przebiegnij milę. Jeśli chcesz doświadczyć nowego życia przebiegnij maraton
Awatar użytkownika
emstol
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zby pisze:Jeśli mógłbyś Michale zebrać propozycje razem, i umożliwić głosowanie na wybrane kandydatury, mielibyśmy szerszy ogląd wśród osób zainteresowanych. Jestem za.
Mogę je zebrać razem (i to zrobię), ale ankieta odpada. Nie jest do zrealizowania w tak krótkim czasie. A dlaczego? Bo zakładam, że oddać głosy mogą tylko członkowie LSB. A żeby weryfikować przynależność musiałbym zrobić logowanie na naszej stronie a to wymaga za dużo pracy tylko żeby zrobić ankietę. Można zrobić jeszcze ankietę bez logowania dostępną dla wszystkich zainteresowanych (w oparciu o ciasteczka przeglądarki) ale sam znam cztery sposoby jak oddać więcej niż jeden głos w takim przypadku.

Moja propozycja to lista zgłoszonych prac na stronie + możliwość wysłania e-maila ze swoim głosem. Po adresie e-mail będziemy mogli zweryfikować czy głosujący jest członkiem LSB. Powinniśmy sobie również zastrzec prawo do wglądu w użyte materiały żeby mieć pewność, że logo będzie "legalne". Przypominam, że licencja na materiały użyte do logo powinna zezwalać komercyjny użytek i modyfikację (czyli np umieszczenie tego materiału na jakimś tle). Ja osobiście przyznam, że grafiki biegaczy użyte w moich kandydatach na logo są użyte nielegalnie, ale wciąż czekam na pozwolenie autora na ich użycie. Jeśli się nie doczekam to zmienię grafikę lub wycofam się z konkursu.
Awatar użytkownika
xedi69
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Radek1967 pisze:Hehe, ale łatwe, to przecież ja Radek, poznaje po spodenkach i czapeczce:)
Nie Radku.
Spodenki były różowe w niebieskie motylki, a czapeczka w paseczki żółto-bordowe.
Ty takich rzeczy to raczej nie masz, chyba, że się mylę. :hej:

Dzisiaj zajęcia na ścieżce w Wąwozie prowadziła p. wiceprezes Olga Dudek. Było nas niewiele początkowo, później dołączyli na raty albo na piechotkę, samochodem i rowerem.

Oto kilka fotek z dzisiejszego spotkania biegowego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Najpierw finiszowałem ja podczas pierwszego okrążenia naszej ścieżki biegowej. :ble:
Obrazek
Później Heniek.
Obrazek
Następnie Nasza vice Prezes Ola. :bum:
Obrazek
Później Radek, nasz z wielu nauczycieli. :bleble:
Obrazek
A na samym końcu podczas wydłużonej trasy biegu o ok. 500 m koleżanka Karolina z Heniem. :oczko:

Podpowiedź do konkursu.
Fotka została zrobiona w Wąwozie w 2009 roku, podczas Testu Coopera na alejce niedaleko Pomnika.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, 19:48 przez xedi69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Robert.
Awatar użytkownika
ola87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziekujemy Robertowi za fotorelacje. Pozostaly 3 minuty do 17 moj strzal bedzie, ze to sylwetka Roberta!
Mysle, ze moje zdjecie z naszej przebieżki powinno zostac usuniete, gdyz celem tych zdjec bylo zebranie jak najwiekszej ilosci sylwetek biegaczy - moja natomiast przypomina sylwetke lamagi, ktora za sek sie przewroci lamiac obie konczyny :-)
Zapraszam na blog biegowy https://sportsjunkie.pl :)
Awatar użytkownika
xedi69
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No niestety Ola.

Obrazek

To nasz kolega Krzysio K.

Zapomniałem, życzę powodzenia w Lubartowie naszym kolegom: Tomkowi M. i Rafałowi S. Nie wiem kto jeszcze z Naszych startuje w Lubartowie i gdzie indziej.
Powodzenia.
Pozdrawiam Robert.
ODPOWIEDZ