Witam serdecznie!
Jutro minie trzeci tydzień moich przygotowań do sierpniowego półmaratonu. Mam ambitny cel (jak na pierwszy start na tak długim dystansie) zejść (dużo) poniżej 1:45h na tej trasie. Chcę jak najlepiej przygotować mój organizm do tego momentu m.in. w tym celu przeszedłem na zbilansowaną dietę (w celu redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej - obecnie mam jej około 14.8% z ogółu masy [~81.5kg]) oraz trenuję siłowo (w sumie to już od dawna, ale w domowych warunkach) 2 razy w tygodniu. Dzisiaj dodatkowo zapisałem się do fitness klubu gdzie mam do dyspozycji wolne ciężary, maszyny do ćwiczeń siłowych, rowery, bieżnie, orbitreki, wiosła, piłki, step oraz saunę. Dodam jeszcze, że mam nieco uszkodzoną łąkotkę w prawej nodze oraz drobne problemy ze stawami kolanowymi.
Tutaj moje pytanie. Chciałbym Was prosić o porady dotyczące treningu uzupełniającego do biegania. Biegam 3 razy w tygodniu wg. tego planu oraz dodatkowo w soboty na zajęciach z cyklu "Biegam Bo Lubię" ponad to jak już wspomniałem trenuję 2 razy w tygodniu siłowo. Czy bylibyście w stanie dosyć szczegółowo nakreślić mi, które ćwiczenia/przyrządy-urządzenia, we wspomnianym fitness clubie, najbardziej by mi przesłużyły do moich przygotowań? Może dodam, że prawdopodobnie mam nieproporcjonalnie rozbudowane mięśnie trójgłowe uda (bardziej rozbudowane) w stosunku do dwugłowych, również zależy mi na wyćwiczeniu mięśni "przykolanowych" aby odciążyć stawy oraz mięśnie odpowiadające za odpowiednią postawę (technikę) biegową czyli m.in. mięśnie brzucha, (chyba) lędźwiowe pleców oraz pośladkowe. Pan Krzysztof Janik zasugerował mi wprowadzenie treningu obwodowego na średnich obciążeniach (ok. 20 powtórzeń na serię) oprócz tego raz w tygodniu ćwiczenia na wzmocnienie nóg znane ze strony bieganie.pl i / bądź na zmianę ćwiczenia core stability.
Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam!
Trening uzupełniający do treningu biegowego
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: ok. 46 minut.
- Życiówka w maratonie: brak
Zapraszam do odwiedzin:
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal

Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Już nie potrzebuję pomocy. Jednak co profesjonalny trener, to profesjonalny trener. 

Zapraszam do odwiedzin:
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.

Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Flapjack
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:00
Cieszymy sie! Mysle ze z korzyscia dla wszystkich by bylo gdybs sie podzielil poradami twojego profesjonalnego trenera !
- Reaktor
- Zaprawiony W Bojach
Z pewnością bym tak zrobił, gdybym nie wyczuwał w Twojej wypowiedzi sarkastycznego jadu.Flapjack pisze:Cieszymy sie! Mysle ze z korzyscia dla wszystkich by bylo gdybs sie podzielil poradami twojego profesjonalnego trenera !

Zapraszam do odwiedzin:
)
Mój blog.
Komentarze do bloga.

Mój blog.
Komentarze do bloga.
- Flapjack
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:00
sarkazm ? skadze znowu :D