miesnie brzucha
- ulino
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czesc mam takie pytanie
kiedy cwiczyc i jak miesnie brzucha - przed czy po bieganiu, przydalo by sie zlikwidowac te poczatki oponki - puki male
Na innym forum znalazlam dwie zupelnie rozne porady dotyczace cwiczen miesni brzucha... ktora jest bardziej efektywna? i kiedy je wykonywac - przed czy po bieganiu, przed czy po rozciaganiu...
Przyznam ze pierwsza z tych ktore zacytuje nie budzi jakos mojego przekonania - poza tym nudna jest straszliwie, ale jesli skuteczna to moze warto...?
1. " Spiecia brzucha proste i ze skretami przez poczatkowo 10 min potem 30, az do 60min 5x w tyg-JEDNYM CIAGEM, BEZ PRZERW.I tak przez 4 miesiace. Strasznie ciezko wytrzymac ten rezim, ale efekty sa znakomite[....] Jesli chodzi o spiecia brzucha. To bardzo dobre efekty uzyskalem wykonujac max.napiecia miesni brzucha lezac na plaskiej laweczce z nogami uniesionymi na podporze (ugiete w kolanach). Ruch byl bardzo ograniczony. W zasadzie unosilem tylko glowe i górne partie pleców(kregoslup ledzwiowy nie odrywal sie od podloza). Miesnie przez caly czas sa napiete, nie rozluznialem ich tylko zmniejszalem sile skurczu. Ta technika pozwalal mi na dlugotrwale cwiczenie ( od poczatkowo 5 do 45min jednym ciagiem). Mozna cwiczyc codziennie, nawet jest to wskazane. Miesnie brzucha to nie uda, nie ulegaja przetrenowaniu tak szybko. Mozna
spokojnie robic treningi 20 min codziennie. Ja robilem 45 min 4-5 razy w tygodniu. Warto tez dla urozmaicenia dorzucic skosy. Tj. skupic sie na napinaniu bocznych partii
brzucha (ale tylko po 2-3 min)To bardzo wyciencza."
2)" Moja rada na brzuch jest taka;
sroda i niedziela
1 lokiec-kolano w lezeniu
2wznosy nóg
3wznosy nóg i glowy
4skosne brzucha
5krzeselko wznosy kolan do klatki
piatek, poniedzialek
1wznosy pojedyncze lokiec kolano
2wznosy nóg
3spinanie z ugietymi kolanami
4skosne brzucha
wszystko 3serie po 15 ruchów "
a moze jeszcze cos innego, ale glowne pytanie nadal zostaje takie samo " kiedy to cwiczyc"??
a gory dziekuje za jakas porade i slowa zachety ))
ulino
kiedy cwiczyc i jak miesnie brzucha - przed czy po bieganiu, przydalo by sie zlikwidowac te poczatki oponki - puki male
Na innym forum znalazlam dwie zupelnie rozne porady dotyczace cwiczen miesni brzucha... ktora jest bardziej efektywna? i kiedy je wykonywac - przed czy po bieganiu, przed czy po rozciaganiu...
Przyznam ze pierwsza z tych ktore zacytuje nie budzi jakos mojego przekonania - poza tym nudna jest straszliwie, ale jesli skuteczna to moze warto...?
1. " Spiecia brzucha proste i ze skretami przez poczatkowo 10 min potem 30, az do 60min 5x w tyg-JEDNYM CIAGEM, BEZ PRZERW.I tak przez 4 miesiace. Strasznie ciezko wytrzymac ten rezim, ale efekty sa znakomite[....] Jesli chodzi o spiecia brzucha. To bardzo dobre efekty uzyskalem wykonujac max.napiecia miesni brzucha lezac na plaskiej laweczce z nogami uniesionymi na podporze (ugiete w kolanach). Ruch byl bardzo ograniczony. W zasadzie unosilem tylko glowe i górne partie pleców(kregoslup ledzwiowy nie odrywal sie od podloza). Miesnie przez caly czas sa napiete, nie rozluznialem ich tylko zmniejszalem sile skurczu. Ta technika pozwalal mi na dlugotrwale cwiczenie ( od poczatkowo 5 do 45min jednym ciagiem). Mozna cwiczyc codziennie, nawet jest to wskazane. Miesnie brzucha to nie uda, nie ulegaja przetrenowaniu tak szybko. Mozna
spokojnie robic treningi 20 min codziennie. Ja robilem 45 min 4-5 razy w tygodniu. Warto tez dla urozmaicenia dorzucic skosy. Tj. skupic sie na napinaniu bocznych partii
brzucha (ale tylko po 2-3 min)To bardzo wyciencza."
2)" Moja rada na brzuch jest taka;
sroda i niedziela
1 lokiec-kolano w lezeniu
2wznosy nóg
3wznosy nóg i glowy
4skosne brzucha
5krzeselko wznosy kolan do klatki
piatek, poniedzialek
1wznosy pojedyncze lokiec kolano
2wznosy nóg
3spinanie z ugietymi kolanami
4skosne brzucha
wszystko 3serie po 15 ruchów "
a moze jeszcze cos innego, ale glowne pytanie nadal zostaje takie samo " kiedy to cwiczyc"??
a gory dziekuje za jakas porade i slowa zachety ))
ulino
Ulino
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Ja trenuję brzuszki i inne takie przed treningiem. Po treningu nie mam już ani siły ani ochoty.
Przed treningiem nie można też przesadzać z objętością ćwiczeń na m. brzucha ponieważ potem bardzo źle się biega.
(Edited by Bartek Sz at 3:36 pm on Feb. 17, 2002)
Przed treningiem nie można też przesadzać z objętością ćwiczeń na m. brzucha ponieważ potem bardzo źle się biega.
(Edited by Bartek Sz at 3:36 pm on Feb. 17, 2002)
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Cwiczenia na rzezbe brzucha sa jednym z najpopularniejszych przesadow z dziedziny rekreacji sportowej .
Miesnie brzucha nie sa najwieksza partia miesniowa ciala a przez to nie sa przystosowane do wykonywania dlugotrwalej pracy . Natomiast miesnie nog maja wlasnie funcje wykonywania najwiekszej pracy .
Co ma brzuch do nog ? - no wlasnie
Mozna miec bardzo silny brzuch i nie bedzie tego widac .
Aby uwydatnic rzezbe nalezy primo - cwiczyc regularnie miesnie brzucha , secundo - spalac oslonke tluszczowa podczas treningow biegowych .
Osobiscie polecam wznosy kolan do poziomu bioder w zwisie na drazku . Cwiczenie fantastycznie wzmacnia miesnie brzucha i zginacz biodra - bardzo pomocne w treningu skipow a co za tym idzie poprawia technike kroku biegowego .
Miesnie brzucha nie sa najwieksza partia miesniowa ciala a przez to nie sa przystosowane do wykonywania dlugotrwalej pracy . Natomiast miesnie nog maja wlasnie funcje wykonywania najwiekszej pracy .
Co ma brzuch do nog ? - no wlasnie
Mozna miec bardzo silny brzuch i nie bedzie tego widac .
Aby uwydatnic rzezbe nalezy primo - cwiczyc regularnie miesnie brzucha , secundo - spalac oslonke tluszczowa podczas treningow biegowych .
Osobiscie polecam wznosy kolan do poziomu bioder w zwisie na drazku . Cwiczenie fantastycznie wzmacnia miesnie brzucha i zginacz biodra - bardzo pomocne w treningu skipow a co za tym idzie poprawia technike kroku biegowego .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Looking back:
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
Quote: from ulino on 8:40 pm on Feb. 16, 2002
1. " Spiecia brzucha proste i ze skretami przez poczatkowo 10 min potem 30, az do 60min 5x w tyg-JEDNYM CIAGEM, BEZ PRZERW.I tak przez 4 miesiace.
to ja wysiadam ...
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nei wiem czy Ci sie przyda, ale ja zregoly cwicze brzuszki oddzielnie. Najczesciej wieczorem jak juz jestem na etapie odpoczywanei po minionym dniu. Minimum cwicze 300 powtorzen i w gore.
he, a teraz jak, kompletnie nie wiem jak sie 'to' nazywa co robie, postaram sie logicznie opisac (???)
Cwicze w seriach po 50 z, albo odpoczynkiem, krotkim, albo przeplatam cwiczeniami na inne miesnie,
- lezenie na plecach, nogi ugiete, i unoszenie glowy do gory+ czesci klatki piersiowej
-to samo tylko jak glowa jest uniesiona to spinanie przepony
- kzyrzowe brzucha, lokiec do kolana na - strona prawa, lewa
- nogi uniesione, ale zgiete w kolanie, cos podobengo jak w pierwszym i kzyrzowe
- nogi uniesione do gory ale '+- wyprostowane i to samo
- rowerki
- brzuszki odwrotne na odciazenie kregoslupa - lezenie na brzuchu i unoszenie tulowia
nie wiem czy ten opis jest w jakis sposob czytelny
sa jeszcze inne cwiczenia, dla urozmaicenia mozna pozniej dodac, dobre sa jeszcze cwiczenia na silowni -unoszenie nog jak wojtek napisal
Ale dolaczam sie do innych glosow, MZ ( kropka na goze) i spalanie tkanki tluszczowej, tak samo to nie chce.
powodzenia
Aga
he, a teraz jak, kompletnie nie wiem jak sie 'to' nazywa co robie, postaram sie logicznie opisac (???)
Cwicze w seriach po 50 z, albo odpoczynkiem, krotkim, albo przeplatam cwiczeniami na inne miesnie,
- lezenie na plecach, nogi ugiete, i unoszenie glowy do gory+ czesci klatki piersiowej
-to samo tylko jak glowa jest uniesiona to spinanie przepony
- kzyrzowe brzucha, lokiec do kolana na - strona prawa, lewa
- nogi uniesione, ale zgiete w kolanie, cos podobengo jak w pierwszym i kzyrzowe
- nogi uniesione do gory ale '+- wyprostowane i to samo
- rowerki
- brzuszki odwrotne na odciazenie kregoslupa - lezenie na brzuchu i unoszenie tulowia
nie wiem czy ten opis jest w jakis sposob czytelny
sa jeszcze inne cwiczenia, dla urozmaicenia mozna pozniej dodac, dobre sa jeszcze cwiczenia na silowni -unoszenie nog jak wojtek napisal
Ale dolaczam sie do innych glosow, MZ ( kropka na goze) i spalanie tkanki tluszczowej, tak samo to nie chce.
powodzenia
Aga
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Kurcze 300 powtórzeń - ja robiąc 150 czułem się jak HerkulesQuote: from caryca on 5:33 pm on Feb. 18, 2002
nei wiem czy Ci sie przyda, ale ja zregoly cwicze brzuszki oddzielnie. Najczesciej wieczorem jak juz jestem na etapie odpoczywania po minionym dniu. Minimum cwicze 300 powtorzen i w gore.
Jestem pełen podziwu
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
dzieki,
wydawalo mi sie ze jest to malo ale moze zmienie zdanie? hihihi
dorzuce jeszcze jedno cwiczonko- wczoraj wysiadlam przy nim...
nogi, ugiete i albo oparte o drabinke albo o cos w domu ( lozko/kszeslo) i meczymy brzuszek :hejhej:
powodzenia
aga
wydawalo mi sie ze jest to malo ale moze zmienie zdanie? hihihi
dorzuce jeszcze jedno cwiczonko- wczoraj wysiadlam przy nim...
nogi, ugiete i albo oparte o drabinke albo o cos w domu ( lozko/kszeslo) i meczymy brzuszek :hejhej:
powodzenia
aga
- Dabek
- Stary Wyga
Ja proponuje :
!) Lezenie na plecach i nozyce nogami tzn. nie skosne tylko takie bardziej przypominajace bieganie o sztywnych nogach
2)scyzoryki
!) Lezenie na plecach i nozyce nogami tzn. nie skosne tylko takie bardziej przypominajace bieganie o sztywnych nogach
2)scyzoryki
"Weakness is temporary..."
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Poznałem dosyć ciekawe ćwiczenia tego typu podczas zajęć rehabilitacyjnych związanych z dolegliwościami z kręgosłupem. Większość zalecanych ćwiczeń wzmacniała mięśnie pleców ale były też typowe brzuszki. Np. z użyciem małej piłki. Są takie piłki do rehabilitacji średnica ok. 10 cm, z kolcami. Ja w domu używam miękkiej piłki pożyczonej od córki.
- leżąc na plecach chwytamy piłkę między stopy i wykonujemy kręgi w płaszczyźnie którą wyznacza nasze ciało [moja porcja: 50x od siebie, 50 do siebie i znowu 50 od siebie];
- ta sama pozycja, piłka między stopami i podajemy ją sobie do rąk, opuszczenie nóg [wyprostowane] i znowu je podnosimy aby odebrać piłkę [50 x];
- ta sama pozycja, nogi pionowo w górze i robimy nożyce przekładając za każdym razem piłkę pomiędzy nogami [może też 50x, żeby nie komplikować .
Olek
- leżąc na plecach chwytamy piłkę między stopy i wykonujemy kręgi w płaszczyźnie którą wyznacza nasze ciało [moja porcja: 50x od siebie, 50 do siebie i znowu 50 od siebie];
- ta sama pozycja, piłka między stopami i podajemy ją sobie do rąk, opuszczenie nóg [wyprostowane] i znowu je podnosimy aby odebrać piłkę [50 x];
- ta sama pozycja, nogi pionowo w górze i robimy nożyce przekładając za każdym razem piłkę pomiędzy nogami [może też 50x, żeby nie komplikować .
Olek
biegowa recydywa
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
zasadniczo trzeba odpowiedziec na podstawowe pytanie: czy cwiczymy dla sily miesni czy dla ich rzezby i masy? Wszelkie cwiczenia na miesnie brzucha powinno sie wykonywac przy ugietych kolanach, wtedy dziala brzuch bez pomocy miesni ud. Jezeli chcemy cwiczyc sile to sklony (czy co tam sie chce) powinny byc glebokie i cwiczenia wykonywane seriami po ok.15-20powtorzen i 1-2min przerwy. Jezeli chcemy cwiczyc mase miesniowa (a tym samym rzezbe) to wystarczy, jak wczesniej bylo pisane, spinac brzuch malymi sklonami, ale robic to dlugimi seriami, lepiej np.: 1x100powtorzen niz 2x50 .
Przypominam: istotne jest aby nogi byly ugiete w kolanach!
Przypominam: istotne jest aby nogi byly ugiete w kolanach!
- Marcos
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ja polecam ćwiczenia zamieszczone na stronie www.isostar.pl są dokładnie opisane + grzbiet i wszelkie wskazówki co do wykonywania ćwiczeń.
Sam jade tym planem od czerwca i widać, widać...
Sam jade tym planem od czerwca i widać, widać...
www.kolarstwo.z.pl
- MarcinN
- Wyga
Najlepiej chyba dla wytrzymałościowców robić długie serie z małym obciążeniem, jednak chyba lepiej [po treningu, kiedy jest się rozgrzanym. Można jeden dzień w tygodniu poświęcić głównie na ćwiczenia siłowe, gimnastyczne, i tym podobne, które dają lekkość kroku na przykład. Biega się wtedy mało, a ćwiczy i rozciąga bardzo dużo.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
I o to wlasnie chodzi , szczegolnie teraz .
Articles in English:
Looking back:
Looking back:
- Marcos
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kurcze zapomniałem że mam dużo informacji an temat mięśni brzucha, ale pod kątem kulturystyki. Niemniej jednak jest tu dużo definicji i metod, którego mogą się wam przydać.
www.kolarstwo.z.pl