bieg na 3.74 km- jak się przygotować

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
flora
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałabym wziąć udział w sierpniu w biegu ulicznym na dystansie 3,74 km. Mam 31 lat, wzrost 167, waga 60 kg. Zaczęłam biegać na początku marca. Obecnie biegam trzy razy w tygodniu, zazwyczaj po 6-7 km. 6 km przebiegam w czasie 45 min. Limit na ukończenie biegu to 25 minut. Porównując do moich obecnych wyników na przebiegnięcie dystansu 3,74 potrzebuję 28 minut. Jeśli chodzi o moje treningi, o ile można je nazwać treningami ;) to ostatnio staram się robić pod koniec dystansu przebieżki, raz w tygodniu zaś biegam po lesie, gdzie są zbiegi i podbiegi.

Jak najlepiej przygotować się do takiego biegu ? Marzy mi się ukończenie biegu w ok. 20 minut, ale nie wiem czy jest to realne. Myślałam sobie, żeby pod koniec każdego treningu biec szybszym tempem i stopniowo wydłużać odcinki takim tempem pokonywane- dlatego też zaczęłam robić przebieżki. Czy to ma sens ?
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

flora pisze:Chciałabym wziąć udział w sierpniu w biegu ulicznym na dystansie 3,74 km. Mam 31 lat, wzrost 167, waga 60 kg. Zaczęłam biegać na początku marca. Obecnie biegam trzy razy w tygodniu, zazwyczaj po 6-7 km. 6 km przebiegam w czasie 45 min. Limit na ukończenie biegu to 25 minut. Porównując do moich obecnych wyników na przebiegnięcie dystansu 3,74 potrzebuję 28 minut. Jeśli chodzi o moje treningi, o ile można je nazwać treningami ;) to ostatnio staram się robić pod koniec dystansu przebieżki, raz w tygodniu zaś biegam po lesie, gdzie są zbiegi i podbiegi.

Jak najlepiej przygotować się do takiego biegu ? Marzy mi się ukończenie biegu w ok. 20 minut, ale nie wiem czy jest to realne. Myślałam sobie, żeby pod koniec każdego treningu biec szybszym tempem i stopniowo wydłużać odcinki takim tempem pokonywane- dlatego też zaczęłam robić przebieżki. Czy to ma sens ?
dobra jesli biegasz od marca to juz pewna kondycje posiadasz i jakas wiedze na temat swojego biegania
wysle na wiadomosc pryw
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na marginesie: w zeszłym roku w trakcie imprezy słychać było (od organizatora) o pomyśle żeby wydłużyć Dominika (bieg open kobiet i mężczyzn) z czterech pętli do 5km. Miało tak być od tego roku. Nie wiem czy ten pomysł będzie zrealizowany.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgodnie z regulaminem Dominik w tym roku będzie miał 5K. Limit czasu - jeżeli dobrze odczytuję regulamin - dla kobiet to 40 minut, czyli tempo 8 minut na kilometr.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ