Wątpliwości odnośnie 75% HRmax

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bati
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:skro biegasz interwały po cztery z hakiem to można założyć, że pobiegniesz dystans 3-5 km również po cztery z jakimś tam hakiem, czyli jeżeli będziesz biegł 3 km to będzie ok. 13-15 minut, 5km- ok. 20-25 minut. Chyba dasz rade dobrac tak mocne w miarę równe tempo żeby się skończyć po odpowiednim czasie?

radzę Tobie pobiec albo 3 km albo 5 km bo wyniki z tych dystansów można bezpośrednio podstawić do kalkulatorów, np. McMillana. z innym, nie-okrągłym dystansem będzie problem.
Dowolny dystans można wpisać do kalkulatora bieganie.pl - tak więc nie powinien to być problem.
A te interwały trochę dziwne - na strasznie długiej przerwie
PKO
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Duncan pisze:Ostatnio biegłem 11,6km na zawodach dość mocno, kalkulator z bieganie.pl pokazuje że pierwszy zakres powinienem biegać 6:19-6:32. Może ja jakoś pulsometr źle zakładam? Zawsze nawilżam pasek, a logo garmina mam tak jak na rysunku, czyli troszkę poniżej łączenia żeber, pasek jest dociśnięty i nie lata
Z mojego doświadczenia wynika, że problem ze źle założonym pulsometrem powoduje obniżenie wskazań, tzn. rzeczywisty puls jest wyższy niż wskazywany przez Garmina.
Wg mnie masz źle oszacowane HRmax (myślę że jest troszkę ponad 200) a swoją drogą i tak ganiasz te wybiegania za szybko (zakładająć, że biegasz je na 80% HRmax wychodzi 218, przy 75% musiałbyś mieć HRmax ponad 230)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Duncan kilka moich uwag

1. Na pewno masz hr max. duzó wyżej niż ci się wydaje jestes mlody i pewnie jestes wysokotętnowcwem.

2. Na pewno z twoim pulsometrem jest okej. 95 % problemóqw z pulosmetrami to za słaba bateria tak w opasce jak i w zegarku.

I ot cała filozofia

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlaczego sugerujecie, ze Duncan ma HRmax powyzej 200?

Ja od stycznia do marca biegalam interwaly na biezni mechanicznej w tempie 4'/km (nachylenie 1%), podczas gdy plan zakladal tempa 4'20 i 4'30. Na biezni tartanowej tempo 4'20 realizowalam prawie idealnie (tj. wyczulam je od razu i wszystkie okrazenia bieglam niemal mechanicznie, idealnie na czas), tempo 4'30 bylo dla mnie ciezkie do utrzymania i suma summarum te wolniejsze interwaly biegalam tez w tempie 4'20.
Na biezni mechanicznej nie uzywalam pulsometru, natomiast jesli chodzi o interwaly na tartanie, to Polar pokazywal mi okolo 90% intensywnosci (przy zalozeniu, ze moje hrmax to 200) - na okrazeniach dlugosci 1.2 - 2 km, a w czasie truchtanych przerw (3.5 - 5 minut) spadalo do ~70%.

W marcu na tescie na 5 km na biezni tartanowej osiagnelam czas 21:23, ale bylam totalnie niezadowolona, bo zaczelam za wolno i jakos kompletnie bez taktyki, wiec dobieglam do mety zmeczona ostatnim okrazeniem, na ktorym pocisnelam, ale generalnie z niedosytem. Tydzien pozniej Sztafeta 5x5 i 22:09 na krossowej trasie dlugosci ~5.3 km. I to na razie tyle.

Nie robilam jeszcze testu w celu wyznaczenia hrmax. Wiem, ze powinnam to w koncu zrobic, ale odwlekam to, bo wiem, ze to bedzie w moim przypadku bardzo trudne. Nie sadze, zebym potrafila tak siebie przycisnac, zeby faktycznie dojsc do tetna maksymalnego. Wlacza mi sie tryb awaryjny, nad czym pracuje ;) i mam nadzieje, ze kiedys sie tej asekuracyjnosci pozbede.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dlatego, że to co pisze o tym świadczy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:Dlaczego sugerujecie, ze Duncan ma HRmax powyzej 200?
Bo raczej ciężko uwierzyć, że ktoś jest w stanie robić długie wybiegania (dochodzące do 18-19km) przy 89% i nie jest mocno zmęczony. Najbardziej oczywista wydaje się sugestia, że HRmax jest wyższy od zakładanych 196 i stąd nie jest to 89% tylko np 82%.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jest

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmmm, ja biegalam po 15 km na takiej intensywnosci i naprawde nie bylam mocno zmeczona. Tak jak pisalam wczesniej, jestem mloda i bardzo (bardzo) lekka, a jednoczesnie mam niezla kondycje nie tylko dzieki bieganiu, ale tez innym aktywnosciom. I sadze, ze to stad ;)

Chyba, ze ja tez mam w takim razie jakos nieziemsko wysokie HRmax. Ale tego sie pewnie tak latwo nie dowiem ;)
Aydyn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam wątpliwości co do mojego HRmax. Mam 21 lat, biegam od początku lutego, przebiegłem półmaraton w 1:59:35

Ze wzoru wyliczyłem, że moje tętno maksymalne powinno wynosić 199bpm.
W praktyce wyszło mi, że mam HRmax 204, a sprawdziłem je tak:
roztruchtanie po 6min/km, tak żeby dojść do 75% hrmax wyliczonego ze wzoru, a potem bieg z narastającą prędkością pod 2 kilometrowy ciągły asfaltowy lekki podbieg, z troszkę większa górką na finiszu. Zarejestrowałem maksymalny puls rzędu 204bpm, lecz nie czułem żadnych (mitycznych już :P) sensacyjnych reakcji organizmu, typu mroczki przed oczami, czy chęć zwymiotowania. Po teście zwolniłem po prostu do truchtu i leciałem dalej.

Dochodząc do sedna, czy jest możliwe, aby moje HRmax wynosiło więcej niż wyżej wspomniane 204bpm?
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Aydyn pisze:Mam wątpliwości co do mojego HRmax. Mam 21 lat, biegam od początku lutego, przebiegłem półmaraton w 1:59:35

Ze wzoru wyliczyłem, że moje tętno maksymalne powinno wynosić 199bpm.
W praktyce wyszło mi, że mam HRmax 204, a sprawdziłem je tak:
roztruchtanie po 6min/km, tak żeby dojść do 75% hrmax wyliczonego ze wzoru, a potem bieg z narastającą prędkością pod 2 kilometrowy ciągły asfaltowy lekki podbieg, z troszkę większa górką na finiszu. Zarejestrowałem maksymalny puls rzędu 204bpm, lecz nie czułem żadnych (mitycznych już :P) sensacyjnych reakcji organizmu, typu mroczki przed oczami, czy chęć zwymiotowania. Po teście zwolniłem po prostu do truchtu i leciałem dalej.

Dochodząc do sedna, czy jest możliwe, aby moje HRmax wynosiło więcej niż wyżej wspomniane 204bpm?
Witam !
Po co zwolniłeś na mecie ?
Jak miałeś jeszcze siłę to trzeba było przebiec jeszcze kilkaset metrów przyśpieszając.
Możliwe, że masz trochę większe HRmax, ale wątpię, że przekracza 210 bpm
Powiedz kiedy, to z Robertem K. zrobimy Ci w Ośnie teśćik na Hrmax :oczko:
Pozdrawiam.
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ioannahh pisze:Hmmm, ja biegalam po 15 km na takiej intensywnosci i naprawde nie bylam mocno zmeczona. Tak jak pisalam wczesniej, jestem mloda i bardzo (bardzo) lekka, a jednoczesnie mam niezla kondycje nie tylko dzieki bieganiu, ale tez innym aktywnosciom. I sadze, ze to stad ;)

Chyba, ze ja tez mam w takim razie jakos nieziemsko wysokie HRmax. Ale tego sie pewnie tak latwo nie dowiem ;)
Tzn. biegałaś te 15km ze średnim tętnem ok. 180 (bo pisałaś, że twój HRmax to 200), czy tętno rosło stopniowo i osiągało 180 pod koniec tego dystansu?
Aydyn
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:Witam !
Jak miałeś jeszcze siłę to trzeba było przebiec jeszcze kilkaset metrów przyśpieszając.
Pozdrawiam.
Pod koniec górki jest już zbieg, więc raczej by mi puls spadł, niż rosnął :P
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Aydyn pisze:
lubusz pisze:Witam !
Pozdrawiam.
Pod koniec górki jest już zbieg, więc raczej by mi puls spadł, niż rosnął :P
Biegnąc z górki też można się max zmęczyć.
Gdzie w Ośnie sa takie górki ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bati pisze:
ioannahh pisze:Hmmm, ja biegalam po 15 km na takiej intensywnosci i naprawde nie bylam mocno zmeczona. Tak jak pisalam wczesniej, jestem mloda i bardzo (bardzo) lekka, a jednoczesnie mam niezla kondycje nie tylko dzieki bieganiu, ale tez innym aktywnosciom. I sadze, ze to stad ;)

Tzn. biegałaś te 15km ze średnim tętnem ok. 180 (bo pisałaś, że twój HRmax to 200), czy tętno rosło stopniowo i osiągało 180 pod koniec tego dystansu?
Caly dystans bieglam w takim samym (podobnym) tempie i z podobna intensywnoscia.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pytanie nie było o tempo i intensywność tylko o tętno.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ