Trening z Polarem - jak zacząć?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A co Cię interesuje?

R.
PKO
Awatar użytkownika
Kazim
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W czasie biegania z pulsometrem (nie posiadając większej wiedzy o zakresach w jakich powinienem biegać dla najlepszego rozwoju) zauważyłem, że największe postępy osiągam przy bieganiu z tętnem do 145. Wyliczone HR max z różnych tabelek gdzie podaje się wiek i wagę zawsze wychodzi mi około 187-190.
Dzisiaj mam zamiar zrobić Pana test na HR max  sądzę jednak, że będzie ono w granicy 180.
Będzie to oznaczało, że mam tętno 40latka? (mam 33lata) Jak powinienem ćwiczyć aby HR max podnosić?
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

HRmax nie wytrenujesz. To indywidualna cecha organizmu. HRmax obniża się z wiekiem ale również pod wpływem treningu wytrzymałościowego.

HRmax jest również różne w zależności od formy aktywności. Inne jest w bieganiu, na rowerze i podczas np. pływanie czy jazdy na rolkach.

Wyznaczając HRmax w celu określenia sterf intensywności musimy pamiętać, że to powinno być tętno uzyskane pomiędzy 3 a 6 minutą wysiłku o maksymalnej intensywności.
Może się zdażyć, że uzyskamy wyższe tętno niż w teście np. przez kilka lub kilkanaście sekund ale nie stosujemy takiego HR do wyznaczenia stref.
Czasmi można spotkać w literaturze treningowej intensywność np. 102 lub 103% HRmax, to właśnie chodzi o uzyskanie przez b. krótki czas wysokiego HR.

R.

Gdybyś przestał trenować na okres np. 5-6 tygodni to HRrest (spoczynkowe) wzrośnie i HRmax również będzie wyższe.
Awatar użytkownika
Kazim
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Co ja zrobiłem na ten tysiąc :bum:
Do 400 m. mknąłem jak huragan, następne 400 to był już zefirek, a kolejne 200 odpuściłem, bo czułem że nie mam sił na finisz. :echech:
W sobotę rano robię powtórkę. :grr:
Jedno wiem czas będzie tragiczny :smutek:
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gdybyś przebiegł 1500m na maksa, podał czas, to wyliczylibyśmy VO2max i Twój możliwy czas w maratonie przy optymalnym treningu.

R.
Awatar użytkownika
Kazim
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przebiegłem 1500
I)    400m 1,50min tempo 4,35
II)   400m 2,00min tempo 5,00
III)  400m 1,58min tempo 4,55
IV)  300m 1,15min tempo 4,10
W sumie 1500m pokonałem w 7,03min na ostatnich 300m tętno 185. Napewno jest to kiepski wynik :bum:  na usprawiedliwienie napisze, że narazie biegałem wszystko w tempie do 6min na kilometr  w zakresie tętna 140 -152, odcinki do7km 3x w tygodniu. Nie robiłem przebieżek, podbiegów itd.
Przy zwiększaniu prędkości zaczynam mieć problemy z oddechem oraz mięśnie momentalnie są jak z waty.
Chyba powinienem powoli wprowadzać przebieżki, podbiegi i więcej ćwiczeń siłowych.
Jeszcze pasuje wspomnieć o nadwadze 86kg przy182cm ale na wiosne było 92kg i palenie papierosów. Rzuciłem palenie i schudłem :)
No cóż Panie Ryszardzie narazie to nie myślę o maratonie cel to półmaraton bieg marzanny 2005, a jeżeli to się uda wtedy mogę się zastanawiać nad Cracovia Maraton.  Pozdro
rafmr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Kupiłem używanego Polara S510 i mam parę pytań:  
- czy ktoś ma instrukcję do niego w j.polskim,
- czy do tego modelu jest jakieś oprogramowanie,
- jak odbywa się transmisja do PC
Za pomoc bardzo dziękuję.
raf
kubap
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

helo wszystkim
w tamtym roku przebieglem 2 maratony w czasie 3.37, i 3.43 w tym roku w Lodzi bylo dla mnie za cieplo i na 35  wycofałem sie. teraz zaczalem podchodzic do tematu biegania z nowa sila i w ramach odbudowania morale od tygodnia stalem sie posiadaczem pulsomtru. Przebieglem sie 2 razy i wyszlo mi ze przy srednim tetnie 158 (to jest ok 82% HRmax) mialem 5,19 min/km. cel jaki sobie postawilmto maraton WArszawski ponizej 3,30! Czy teraz biegac dalej w tym tempie + przebiezki, czy tez inaczej? pozdrawiam tych, ktorzy tutaj zagladneli i fajnie bedzie jak by ktos to skomentowal, moze poradzil?
kubap
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Patrzac na moje czasy i puls teraz, zastanawiam się jakie znaczenie miał poprzedni trening, który był na pewno o 10-20% na pulsie szybszy, bo konczyl się tak orientacyjnie w okolicy 95% HRmax. Ale teraz zastanawiam się jeszcze, czy mam biegac w zakresie do 80%-82% HRmax, co jak rozumiem spowodowoduje obnizenie LT, czy tez utrzymac ten szybszy trening dotychczasowy, przez co LT się podniesie i wyniku tego będę mogl podniesc i wytrzymalosc biegania i szybkosc? Ciekawe co wy na to?
Poza tym teraz przebiegam w trakcie 3 treningow mniej kilometrow bo ok. 30-35 tygodniowo, hm co z tym zrobic?
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plany treningowe Skarżyńskiego tutaj
Linki do innych cykli tu

Moje( nie takie "moje"bo coś tam czytałem) uwagi:
-dodać jeden trening tygodniowo, czyli w sumie 4.
-dobrać plan treningowy tak aby mieć  w tygodniu po jednym treningu na poprawę VO2max oraz progu mleczanowego(latacji)
-w okresie przedstartowym Tapering
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Robiłam próbe na 1000m by wyznaczyc HRmax. Tętno mierzone recznie wynosiło bezposrednio po biegu 34~35/10sek. Czyli HRmax=204~210. Mam 17 lat i chyba jest to za dużo. Czy to mozliwe by tyle wynosiło czy też pomyliłam sie podczas liczenia? Zdaje mi sie że jest to raczej wiarygodny wynik bo często po doś ostro bieganych np. "trzyminutówkach" czy też 1500m zywym tempem miewałam 33/10sek. Teraz mysle że to było przegięcie ;)  Zastanawiam się też czemu tak beznadziejnie przebiegłam ten 1km z czasem zalednie 3.40 choć moja zyciówka na 1000m sprzed roku wynosi 3.18 ??? A tak wogóle to miesiac temu na zawodach na 1500m miałam około 5.30 czyli biegnąc równym tempem pierwszy kilometr zrobiłam w 3.30. Spadek formy jest ogromny, z tego wniosek nie biegać ciagle powyżej progu. Tylko jak ja mam sie teraz odbudować?  I czy moje HRmax jest wiarygodne???
kubap
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czesc, biegam prawie miesiac juz z pulsometrem, trzymam sie caly czas w zakresie do 82% HRmax i zastanawiam sie czy mam jakieś postępy tego treningu, bo jak mierzę czas to nie ma żadnej poprawy, gdzie tkwi błąd? pozdrawiam przedweekendowo
Awatar użytkownika
natalijka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To spróbuj biegać na 75%, wtedy to bedzie I zakres WB, który jest podstawą do budowania wytrzymałości zwłaszcza u początkujących. Być może jestes już zaawansowany, ale nawet jeśli to i tak nie mozna ciagle biegac tak samo i to na 82% !!!
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from natalijka on 6:56 pm on July 6, 2005

Tętno mierzone recznie wynosiło bezposrednio po biegu 34~35/10sek. Czyli HRmax=204~210. Mam 17 lat i chyba jest to za dużo.
Prawidłowe.
Szukałem czegoś innego no i nie znalazłem, ale za to natrafiłem na tabelkę gdzie maksymalne  tętno dla dziewcząt w wieku 16-19 lat określone było: pow 204.
Gorszy wynik może być efektem wyższej obecnie temperatury
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from kubap on 3:12 pm on July 8, 2005
czesc, biegam prawie miesiac juz z pulsometrem, trzymam sie caly czas w zakresie do 82% HRmax i zastanawiam sie czy mam jakieś postępy tego treningu, bo jak mierzę czas to nie ma żadnej poprawy, gdzie tkwi błąd?
1.Pod koniec maja dałeś sobie w kość co w jakimś stopniu może dzisiaj być jeszcze odczuwalne.

2.Jest upalnie więc siłą rzeczy musisz biegać gorzej.

3.W miarę wiarygodny sprawdzian obecnego stanu kondycji to start w zawodach np na 10km czy półmaratron.
Można wówczas zastosować przeliczniki.
Wynik z półmaratonu razy 2,11 prognozowany wynik w maratonie.
Wynik z 10km x 4,666 prognozowany wynik w maratonie.
Oczywiście jest to obarczone jakiś błędem. Na wynik w maratonie może mieć wpływ wiele czynników.

4.Prawidłowo ułożony trening składa się z różnych środków treningowych .
A nie z jednego!!!!!
Takimi środkami są, mogą być: bieganie właśnie na podniesienie progu latacji, robienie crossów, zabawy biegowej, treningu interwałowego, siły biegowej, czy długiego wybiegania ale opakowaniem dla tego będzie OWB1, bo
nie można tylko poprawiać tylko jednego parametru, prowadzić będzie to do być może że szybkiej poprawy ale później przyjdzie zastój.
Pomiędzy silniejszymi akcentami, dobry jest treninig, który bedzie efektywny ale zarazem nie będzie przeszkadzał w zregenerowaniu się organizmu.

5.Plan treningowy, powinnien właśnie uwzględniać różne środki treningowe, objętość i intensywność jego powinna zwiększać się stopniowo
Przed startem tapering, link dałem stronę wcześniej.

6.Efekty  stosownia danego treningu są widoczne nie po paru tygodniach a miesiącach i to przy założeniu, że ktoś nie wpadnie w przeciążenia.

7.Linki do planów masz stronę wcześniej możesz dobrać sobie, któryś z nich lub na podstawie nich spróbować skonstruować własny.
Ale musi on być różnorodny a nie jeden element na okrągło.

Ps Co prawda jest metoda treningowa zwana ekstensywną polegającą na bieganiu z niską i średnią intensywnością
I zawodnicy ją stosujący mają nawet efekty. Są to Kenijczycy, Etipoczycy tyko że biegają po kilka tysięcy kilometrów.
Ps2. Ten próg rób trochę wolniej .

(Edited by outsider at 2:03 pm on July 11, 2005)
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ