Z równymwieslaws60 pisze: Czy w związku z powyższym cytatem Garmin uwzględnia nierówności terenu np. bieg pod górkę, z górki czy zawsze biegnie równym tempem? Czy prędkość na początku biegu jest taka sama co na finiszu?
Garmin f305
- szy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:01
- Życiówka w maratonie: 3:19:17
Mój profil Strava: https://www.strava.com/athletes/43888753
- wieslaws60
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:17
- Życiówka w maratonie: 03:21:50
No to więc WP może być przydatny do treningu lub biegania dla przyjemności, ale chyba nie przyda się do przygotowania do zawodów np. na 5 km.szy pisze:Z równymwieslaws60 pisze: Czy w związku z powyższym cytatem Garmin uwzględnia nierówności terenu np. bieg pod górkę, z górki czy zawsze biegnie równym tempem? Czy prędkość na początku biegu jest taka sama co na finiszu?
Wybaczcie za banalne pytanie, ale nie mam doświadczenia w tej kwestii.
- szy
- Zaprawiony W Bojach
Jest pod górkę, zwalniasz, a z górki doganiasz robota 
Ja nie praktykuję biegania z WP na zawodach, raz że sobie tego nie wyobrażam, a dwa że w trybie WP nie można robić lapek.

Ja nie praktykuję biegania z WP na zawodach, raz że sobie tego nie wyobrażam, a dwa że w trybie WP nie można robić lapek.
- Polman Jersey
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:15
- Życiówka w maratonie: 2:56:21
Nie można "robić lapek", bo one robione są automatycznie, za mnie. I do tego wyświetlany jest czas okrążenia. A zerknięcie na WP daje pogląd na to, czy realizuję zamierzone tempo czy nie. Jeśli zakładam biec maraton z określoną stałą, średnią prędkością, to WP wskazuje czy jestem z przodu czy z tyłu (biegnę za szybko / za wolno). Czy mam przyspieszać czy zwalniać. I o ile. Bo mnie przeliczenie metrów z WP na sekundy przychodzi akurat łatwo. Dla mnie WP jest raczej na tak. Choć opcja Lap Pace też starczy na maratonszy pisze:Jest pod górkę, zwalniasz, a z górki doganiasz robota

P.
- Leszek_eM
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 34:06
- Życiówka w maratonie: 2:36:34
Chyba się nie zgodzeszy pisze:Z równymwieslaws60 pisze: Czy w związku z powyższym cytatem Garmin uwzględnia nierówności terenu np. bieg pod górkę, z górki czy zawsze biegnie równym tempem? Czy prędkość na początku biegu jest taka sama co na finiszu?

trening -> wyscigi -> i wybieramy swoja zapisana trase, lub tworzymy nowa z historii
(Jedna rzecz mi nie pasuje w WP - nie mozna lapac miedzyczasow)
- szy
- Zaprawiony W Bojach
Na ostatnim MW miałem na połówce 400m różnicy pomiędzy oznakowaniem, a autolapem co kilometr w garminie. Mało komfortowe. Pomijam kwestię gubienia się autolapa np. w tunelach.Polman Jersey pisze:
Nie można "robić lapek", bo one robione są automatycznie, za mnie.
(...)
Choć opcja Lap Pace też starczy na maraton
- Polman Jersey
- Wyga
Ja na Silesii też tak miałemszy pisze: Na ostatnim MW miałem na połówce 400m różnicy pomiędzy oznakowaniem, a autolapem co kilometr w garminie. Mało komfortowe. Pomijam kwestię gubienia się autolapa np. w tunelach.

Choć mogę się mylić oczywiście

P.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tarasa wszystkich zawodów jest mierzona przy samym krawężniku jeśli wchodzisz w zakręt szerokim łukiem i tych zakrętów zaliczysz podczas maratonu z 30 to masz ten nadlozony dystans jeśli trasa ma atest nie może mieć wiecej niż 42195 

Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
-
- Zaprawiony W Bojach
Także jak wlaczysz garmina i kiedy namierzyl Juz satelity możesz zobaczyć z jaka dokładnością podaje dys przeważnie jest to +/- 7m czaem jest nawet 19 zależy od pogody zabudowania
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
KOMENTARZE
-
- Zaprawiony W Bojach
Moj 305 mi sie dzisiaj znarowil podczas maratonu. Przez caly czas zachowywal sie jak nalezy, porownywalam mile z drogi z garminem i wszystko sie zgadzalo co do joty. Na finiszu tak sie podekscytowalam, ze zapomnialam go zatrzymac. Pokrecilismy sie jeszcze po pawilonie z pol godziny i poszli do samochodu, oddalonego gdzies o 50metro i wtedy go wylaczylam.
Zaladowalam w domu w Sport Tracka i tutaj niespodzianka, skrocil mi trase z 26.2 do 23.41 mili, pokazal, ze pod koniec nic nie robilam tylko sie krecilam. Juz mi sie to kiedys zdarzylo, ze zapomnialam zatrzymac i pozniej po prostu wyedytowalam, a tu dzisiaj taka kurka niespodzianka, w dodatku maratonowa. Jedyne o czym pomyslalam, to moze nie lubi deszczu, bo caly czas lalo, ale w takim przypadku, to by chyba po prostu wysiadl, a nie bawil sie w skracanie trasy. Na mapie wszystko pokazane jak trzeba od startu to finiszu bez zadnych zatrzyman. No zla jestem.
Porady?
Zaladowalam w domu w Sport Tracka i tutaj niespodzianka, skrocil mi trase z 26.2 do 23.41 mili, pokazal, ze pod koniec nic nie robilam tylko sie krecilam. Juz mi sie to kiedys zdarzylo, ze zapomnialam zatrzymac i pozniej po prostu wyedytowalam, a tu dzisiaj taka kurka niespodzianka, w dodatku maratonowa. Jedyne o czym pomyslalam, to moze nie lubi deszczu, bo caly czas lalo, ale w takim przypadku, to by chyba po prostu wysiadl, a nie bawil sie w skracanie trasy. Na mapie wszystko pokazane jak trzeba od startu to finiszu bez zadnych zatrzyman. No zla jestem.
Porady?
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
- Mak0sss
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 1.00.58
Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem G305, ale mam problem, chcialem biegac na zakresach HR, ustawilem sobie ze ma mi zegarek pikac jak wejdzie np w 4 strefe. Odpalam treningi -> szybki -> tempo + dystans i nic..w czasie calego treningu zegarek sie nie odzywa do mnie w temacie pulsu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:36
- Życiówka w maratonie: 3:48:21
- Kontakt:
Jak było ustawione zapisywanie, na Smart Recording czy co 1 sekundę? Jak to drugie to po jakiś 3,5h mogło mu zabraknąć pamięci i nadpisał początek.DariaB pisze:Moj 305 mi sie dzisiaj znarowil podczas maratonu... skrocil mi trase z 26.2 do 23.41 mili, pokazal, ze pod koniec nic nie robilam tylko sie krecilam....
pozdr...
-
- Zaprawiony W Bojach
jacek, dzieki. Nie ustawialam zapisywania manualnie, czyli jest defaultowo. Nawet o tym nie pomyslalam. Sprawdzalam co chwila i na koncowce 26mili bylo jak byc powinno, ale to tylko na ekranie.
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
- Polman Jersey
- Wyga
Organizatorom warto wierzyć oczywiście. W sposób ograniczony.
"trasa jest mierzona rowerem z licznikiem, nie pamiętam nazwy coś na 'J'"
Santiago, to rower z licznikiem Jonesa.
"te urządzenia/gadżety też mają swój limit błędu i trzeba z tym się też liczyć"
Santiago, i liczą się z tym także organizatorzy dodając ekstra dystans do regulaminowych 42195m.
Ciawaraz, zakręty (a dokładnie sposób ich biegania) oczywiście "wzbogacają" dystans i tu masz w pełni rację.
Ciawaraz, jeśli trasa ma atest nie może mieć mniej niż 42195m. Więcej ma prawie zawsze, bo "(...) Dodatkowo organizator zabezpiecza się przed tym by trasa nie była zbyt krótka i specjalnie dodaje tyle metrów na ile dopuszczalna jest niedokładność pomiarów. Standardowo dorzuca się 42,2 metra „gratis”. Tyle też nadkładu pojawiło się np. na Maratonie Warszawskim 2009."
Był kiedyś bardzo dobry (moim skromnym amatorskim zdaniem
) artykuł o mierzeniu tras w Bieganie w 2009 roku.
Pozdrawiam
"trasa jest mierzona rowerem z licznikiem, nie pamiętam nazwy coś na 'J'"
Santiago, to rower z licznikiem Jonesa.
"te urządzenia/gadżety też mają swój limit błędu i trzeba z tym się też liczyć"
Santiago, i liczą się z tym także organizatorzy dodając ekstra dystans do regulaminowych 42195m.
Ciawaraz, trasa nie jest mierzona przy samym krawężniku, tylko "po najkrótszym możliwym odcinku z uwzględnieniem dystansu 30 cm od wszelkich przeszkód – słupków, krawężników etc."Ciawaraz pisze:Tarasa wszystkich zawodów jest mierzona przy samym krawężniku jeśli wchodzisz w zakręt szerokim łukiem i tych zakrętów zaliczysz podczas maratonu z 30 to masz ten nadlozony dystans jeśli trasa ma atest nie może mieć wiecej niż 42195
Ciawaraz, zakręty (a dokładnie sposób ich biegania) oczywiście "wzbogacają" dystans i tu masz w pełni rację.
Ciawaraz, jeśli trasa ma atest nie może mieć mniej niż 42195m. Więcej ma prawie zawsze, bo "(...) Dodatkowo organizator zabezpiecza się przed tym by trasa nie była zbyt krótka i specjalnie dodaje tyle metrów na ile dopuszczalna jest niedokładność pomiarów. Standardowo dorzuca się 42,2 metra „gratis”. Tyle też nadkładu pojawiło się np. na Maratonie Warszawskim 2009."
Był kiedyś bardzo dobry (moim skromnym amatorskim zdaniem

Pozdrawiam
P.
- Mak0sss
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 1.00.58
podbijam, any help ?Mak0sss pisze:Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem G305, ale mam problem, chcialem biegac na zakresach HR, ustawilem sobie ze ma mi zegarek pikac jak wejdzie np w 4 strefe. Odpalam treningi -> szybki -> tempo + dystans i nic..w czasie calego treningu zegarek sie nie odzywa do mnie w temacie pulsu