Dlaczego biegasz?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pigul pisze:8 godz. w urzedzie jako informatyk i kolejne 8 godz. we wlasnej firmie ... czasami wiecej jak fajny projekt wpadnie
Mam prawie to samo. Prawie, dlatego, że przez pierwsze 8 godzin pracuję w urzędzie na etacie nieinformatycznym a po pracy zajmuję się programowaniem na własny rachunek. Ponieważ moja praca, szczególnie ta urzędowa jest dość stresogenna, zauważyłem przed rokiem, że cosik niedobrego się dzieje z moją pikawą. Kłucia i takie tam, wyniki okresowych badań lekarskich potwierdziły, że dobrze nie jest, chociaż jeszcze nie tragicznie. Ponadto ważyłem po zeszłorocznych świętach wielkanocnych 107 kg przy 182 kg wagi (39 lat). W międzyczasie mój kolega z pracy dostał zawał i trochę przeleżał w szpitalu. Wtedy podjąłem decyzję, że muszę coś z sobą zrobić. No i sobie pobiegałem.
Tak biegam do dziś, początkowo bez specjalnego planu bo nie pomyślałem, żeby czytać o bieganiu w internecie. Obecnie co prawda też nie mam jakiegoś konkretnego planu, ale powoli zaczynam ujarzmiać to swoje bieganie. Diety jako takiej nie stosuje, po prostu unikam (jak mogę) niezdrowego żarcia (intuicyjnie) i wciągam więcej zieleniny i się nie przejadam na zapas. Obecnie ważę 93 kilogramy, co jak na niecały rok (z zimową przerwą) uważam za niezły rezultat. Za rok o tej porze mam zamiar ważyć 85 kg.
Jeszcze jednym powodem, dla którego biegam jest to, że na przełomie roku przeprowadziłem się i obecnie mieszkam pod lasem, więc byłoby głupotą nie wykorzystać tak pięknych okoliczności przyrody, które los sam mi rzucił pod nogi (dosłownie).
No i jeszcze jeden powód (wybaczcie mi brak taktu) to zauważalny wzrost libido. Żona jest zadowolona a nasze małżeństwo dostało świeżego powietrza. Jakby na to nie patrzeć to bardzo ważny powód, nie wiem czy już ktoś to wymieniał bo nie jestem w stanie przeczytać wszystkich postów.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
noyle
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@E pisze: Widać też że twoja wydolność nie jest za dobra jak biegasz 5:40 8km. No i bardzo uboga dieta :)

pozdro
a kolega to biega 8 km, 80% HR w tempie 2:38 no i oczywiście waga +90 i wiek +40 ?Jeżeli nie to trzeba coś zrobić z wydolnością? Sorry za sarkazm ale gościu zrzucił 20 kg , biega 4 miech i ma ponad 40 lat i 5:40 powoduje ze jest w 3% populacji która to potrafi nie mówiąc już o swojej grupie wiekowej.
Obrazek
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

robbur pisze:
Pigul pisze:8 godz. w urzedzie jako informatyk i kolejne 8 godz. we wlasnej firmie ... czasami wiecej jak fajny projekt wpadnie
Mam prawie to samo. Prawie, dlatego, że przez pierwsze 8 godzin pracuję w urzędzie na etacie nieinformatycznym a po pracy zajmuję się programowaniem na własny rachunek. Ponieważ moja praca, szczególnie ta urzędowa jest dość stresogenna, zauważyłem przed rokiem, że cosik niedobrego się dzieje z moją pikawą. Kłucia i takie tam, wyniki okresowych badań lekarskich potwierdziły, że dobrze nie jest, chociaż jeszcze nie tragicznie. Ponadto ważyłem po zeszłorocznych świętach wielkanocnych 107 kg przy 182 kg wagi (39 lat). W międzyczasie mój kolega z pracy dostał zawał i trochę przeleżał w szpitalu. Wtedy podjąłem decyzję, że muszę coś z sobą zrobić. No i sobie pobiegałem.
Tak biegam do dziś, początkowo bez specjalnego planu bo nie pomyślałem, żeby czytać o bieganiu w internecie. Obecnie co prawda też nie mam jakiegoś konkretnego planu, ale powoli zaczynam ujarzmiać to swoje bieganie. Diety jako takiej nie stosuje, po prostu unikam (jak mogę) niezdrowego żarcia (intuicyjnie) i wciągam więcej zieleniny i się nie przejadam na zapas. Obecnie ważę 93 kilogramy, co jak na niecały rok (z zimową przerwą) uważam za niezły rezultat. Za rok o tej porze mam zamiar ważyć 85 kg.
Jeszcze jednym powodem, dla którego biegam jest to, że na przełomie roku przeprowadziłem się i obecnie mieszkam pod lasem, więc byłoby głupotą nie wykorzystać tak pięknych okoliczności przyrody, które los sam mi rzucił pod nogi (dosłownie).
No i jeszcze jeden powód (wybaczcie mi brak taktu) to zauważalny wzrost libido. Żona jest zadowolona a nasze małżeństwo dostało świeżego powietrza. Jakby na to nie patrzeć to bardzo ważny powód, nie wiem czy już ktoś to wymieniał bo nie jestem w stanie przeczytać wszystkich postów.
Rewelacja!!!! Tak trzymaj, Biegaczu:)
krzychu_1993
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

biegam, żeby dobrze wyglądać i lepiej się czuć! trochę też dla rywalizacji, atmosfera przed startem, grochówa na mecie :p bieganie to najmocniejszy towar jak kiedykolwiek brałem!

Kolega mi mówi, "Krzychu, ale Ty ogarniasz sport...Tyle biegasz, masz kondycje, czemu jesteś legalny i nie biegasz z puszkami malując graffiti na pociągach, murach itp. wiesz ile sił w nogach trzeba, żeby uciec policji? " a ja " bo nie, wole pozostać legalym i zdrowym :D"
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Biegam... bo nie wiem jak to jest nie biegając. Serio;)
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze:
swobby pisze:Pigul, powiedz jak schudnąć 20 kg w 4 miesiące??? :szok:
Dało by się ale to już ze specjalistą, no i zaręczam że tak szybkie redukcje pociągają za sobą więcej - jak +
20kg w 4 miesiące jeszcze mieści się w granicach rozsądku.

Sam 11 lat temu straciłem _na_stałe_ 18kg w 3 miesiące (potem jeszcze 2kg, ale to chyba siłą rozpędu ;)

Na marginesie - biegać zacząłem dopiero 3 lata później.
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pigul pisze:jakie redukcje?
trenuje codziennie
- poniedzialek - sroda - sobota - bieganie
- wtorek - piatek - basen
- czwartek - niedziela - rower
Nie wierzę w to, że nie masz takiego dnia w tygodniu w którym nie robisz zupelnie nic. Totalnie nic.
Jak np ja dzisiaj :hej: żadnego biegania, żadnego roweru i żadnego pływania, po prostu obiad, pilot i rozkładany fotel i TV i zaległe odcinki Rancza :hej: i regeneracja - nic więcej.
Jakbym mocno bym nie walczył z nadkilogramami, jak bardzo mocno by mi na tym nie zalezało to jednak trzeba zrobić jeden dzień w tygodniu odpoczynku bo długo nie pociągniesz jak będziesz tak tyrał. Rozumiem jeszcze jakbyś nie pracował ale ty jeszcze do roboty chodzisz.
Awatar użytkownika
stachnie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:10:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegam, bo:

- lubię
- nie ciągnie mnie do sportów walki, jestem beznadziejny w grach zespołowych a na razie brak mi czasu na turystykę górską
- bieganie pomaga rozładować stresy
- bieganie pomaga utrzymywać i rozwijać formę
- bo się uzależniłem (nie "pomogła" nawet kilkuletnia przerwa w regularnym bieganiu)
itd.

S.
majcik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

biegam bo nareszcie jest coś dobrego co dla siebie robię i jestem z siebie dumna:)
Awatar użytkownika
Mak0sss
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1.00.58

Nieprzeczytany post

Obrazek

Fanpage grupy Night Runners - http://www.facebook.com/CityNightRunners
Awatar użytkownika
swobby
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Heh, dobre! :spoczko:

Nie ukrywam, że i ja myślałam o tym zbawiennym skutku regularnego biegania :usmiech:. Fajnie byłoby móc uciec lub obronić się przed napastnikiem... Dlatego od pewnego czasu myślę też o jakimś kursie samoobrony, może sztuka walki? :lalala:.
Niestety, problem jest taki, że kobiety są z natury słabsze od mężczyzn :smutek:. I chyba żaden trening tego nie zmieni...
"Stąpaj lekko, bo stąpasz po mych marzeniach." - William Butler Yeats
Nasze ciało jest wizytówką nas samych ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

swobby pisze:Heh, dobre! :spoczko:

Nie ukrywam, że i ja myślałam o tym zbawiennym skutku regularnego biegania :usmiech:. Fajnie byłoby móc uciec lub obronić się przed napastnikiem... Dlatego od pewnego czasu myślę też o jakimś kursie samoobrony, może sztuka walki? :lalala:.
Niestety, problem jest taki, że kobiety są z natury słabsze od mężczyzn :smutek:. I chyba żaden trening tego nie zmieni...
Niedawno czytałem o procesie dwóch dziewczyn, które bardzo skutecznie zniechęciły trzech amatorów kobiecych wdzięków. Miało to miejsce w którymś z krajów arabskich (Egipt, Tunezja,... nie pamiętam). Trójka ta napadła w bocznej uliczce na dwie biedne dziewczyny w celach zdecydowanie seksualnych. Pech chciał, że dziewczyny te przyjechały jako zawodniczki na międzynarodowy turniej ... karate. Panowie spotkanie zakończyli w szpitalu z licznymi obrażeniami ciała (wstrząśnienie mózgu, złamanie, otarcia,...). Dziewczyny zostały uniewinnione. Działały w samoobronie.
:) Tomek
Awatar użytkownika
Mak0sss
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1.00.58

Nieprzeczytany post

td0 pisze:
swobby pisze:Heh, dobre! :spoczko:

Niedawno czytałem o procesie dwóch dziewczyn, które bardzo skutecznie zniechęciły trzech amatorów kobiecych wdzięków. Miało to miejsce w którymś z krajów arabskich (Egipt, Tunezja,... nie pamiętam). Trójka ta napadła w bocznej uliczce na dwie biedne dziewczyny w celach zdecydowanie seksualnych. Pech chciał, że dziewczyny te przyjechały jako zawodniczki na międzynarodowy turniej ... karate. Panowie spotkanie zakończyli w szpitalu z licznymi obrażeniami ciała (wstrząśnienie mózgu, złamanie, otarcia,...). Dziewczyny zostały uniewinnione. Działały w samoobronie.
troche brzmi to ja miejska legenda. Jak trenujesz jakis sport walki zawodowo i uzyjesz jej przeciwko komus to masz mega problemy, bo to jest traktowane jako Twoja bron.
Obrazek

Fanpage grupy Night Runners - http://www.facebook.com/CityNightRunners
Awatar użytkownika
swobby
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czytałam trochę o krav madze i przyznam, że ta opcja najbardziej mi się podoba :hejhej:.
Niemniej mężczyźni dostają w prezencie już trochę rozwiniętą muskulaturę, natomiast kobiety muszą wyrabiać właściwie od zera. Zwłaszcza jak ma się do nadrobienia kilka lat nieróbstwa...

Obrazek
Awatar użytkownika
swobby
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo chciałabym tego spróbować, ale na dzień dzisiejszy czuję się jak miękka klucha, muszę najpierw nabrać trochę kondycji :lalala:.
Pewnie masz rację, jednak nadal wydaje mi się, że kobieta musi się nieźle napracować, by móc konkurować z takim "miejskim osiłkiem" :smutek:. A o bieganiu to już nie wspomnę...

Obrazek
ODPOWIEDZ