Ból z boku kolana po wczorajszym biegu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
becia_leszno
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marek81 pisze:Może też tempo zwiększania dystansu? nogi na pierwszych biegach strasznie kłamią :oczko: Becia a tak z ciekawości ile biegałaś przed przerwą i jak wygląda twój plan wznawiania biegów?

Zgadzam się, że po 2 tygodniach siedzenia w domu z mrożonym żelem na kolanie nogi same rwały się do biegu ;)

Zaczęłam biegać w okolicach listopada, ale regularnie biegam od stycznia br. Przed przerwą było to 8-10 km 4 razy w tygodniu w tempie dla niektórych ślimaczym czyli 5:50 km :) Po przerwie pierwsze trzy biegi w okolicach 3-4 km w tempie ok 7min/km (delikatny dyskomfort w czasie biegu)... nast tydzień 5-6 km czas 6.35/km już bez żadnych dolegliwości... kolejne treningi 8 -9 km w czasie 6.10/km. W zeszłym tygodniu 10 km bez bólu w tempie 6.10. W sobotę 10km po lesie - w niedzielę już tylko 6 i kolano o sobie przypomniało... w tygodniu biegam po mieście, gdyż jest już za ciemno, weekendy to zawsze poranne bieganie po lesie. Może zmiana plaskiego twardego terenu na leśne podłoże miała wpływ na powrót bólu ... pogdybam sobie siedząc z nogą obłożona lodem - dzisiaj wolne od biegania ;)
PKO
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

Proponowałbym troszkę zwolnić. Trzymać się takiego tempa, żeby móc w miarę spokojnie rozmawiać. Ja przed przerwą biegałem po 70km tydzień. Teraz zaczynam od 15km i 6.25min/km i zejście o tą minutę zajmie mi pewnie ze 3 miesiące :oczko: Lepiej troszkę wolniej ale systematycznie. Warto zerknąć na buty. Czy są dobrane pod wagę i stopy. Ten ból musi mieć jakąś przyczynę. Proponuje, żebyś zaczęła od 30min truchtu te 4x tygodniu i co tydzień wydłużała o te 10min. Dopiero jak dojdziesz do założonego czasu jaki chcesz spędzać na bieganiu to zacznij stopniowo przyspieszać. Obciążenie treningiem to wypadkowa objętości i szybkości. :oczko:
Obrazek
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A mozecie podac linki do jakichs cwiczen silowych ktore moge robic oprocz rozciagania ja narazie rozciagam sie raz dziennie ale dopiero od wczoraj
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

ćwiczenia siłowe na nogi
Ćwiczenia Stabilności Ogólnej
To absolutna podstawa :oczko: Gwarancja poprawy wyników i mniejsza szansa na kontuzje.
Lepiej biegać na początku ciut mniej ale je wykonywać niż biegać więcej i ich nie robić :oczko:
Obrazek
Maesto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie zauważono, że obwód mięśni prawej nogi jest o 1 cm mniejszy niż lewej, a właśnie w prawej nodze mam ITBS...
Wynika to prawdopodobnie z jakiejś wady "na górze" miednica, kręgosłup itp. Sprawdźcie u siebie ....
becia_leszno
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

marek81 pisze:Proponowałbym troszkę zwolnić. Trzymać się takiego tempa, żeby móc w miarę spokojnie rozmawiać. Ja przed przerwą biegałem po 70km tydzień. Teraz zaczynam od 15km i 6.25min/km i zejście o tą minutę zajmie mi pewnie ze 3 miesiące :oczko: Lepiej troszkę wolniej ale systematycznie. Warto zerknąć na buty. Czy są dobrane pod wagę i stopy. Ten ból musi mieć jakąś przyczynę. Proponuje, żebyś zaczęła od 30min truchtu te 4x tygodniu i co tydzień wydłużała o te 10min. Dopiero jak dojdziesz do założonego czasu jaki chcesz spędzać na bieganiu to zacznij stopniowo przyspieszać. Obciążenie treningiem to wypadkowa objętości i szybkości. :oczko:

Dzięki za odpowiedź. Zastosuję się na pewno. Zwolnię i tempo i dystans jeszcze bardziej i zwalczę to ustrojstwo ... za jakieś dwa miesiące 1h15min biegania bez myślenia co mi zaraz trzyknie albo zaboli ;)

Pozdrawiam
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzieki za te cwiczenia marek wlacze je sobie do swojego programu rozciagajacego. Maesto ja bede sprawdzal 2 czerwca ale mi strzela cos w biodrze czy miednicy czesto a poza tym jak robilem nozyce to pamietam ze mi zawsze cos jakby przeskakiwalo z biodrze/miednicy ale tylko jak prawa noga robilem
becia_leszno
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

odkopię wątek ... minęły 3 tygodnie powolnego zwiększania intensywności treningu wg. rad wyżej zawartych i przy regularnych ćwiczeniach rozciągających :) wczoraj trzeci ponad 40 minutowy bieg - 7,5km ... od 2 tyg bez bólu w kolanie :) pomalutku dojdę do godzinnego biegania i zobaczymy co będzie się działo :)
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja przestalem biegac, a bol jest nadal nawet kiedy siedze w prawym biodrze i posladku. Jak chodze to czasem i podudzie mnie boli ,do orotopedy jestem zarejestrowany na 2 czerwca i nie wiem co robic, a mialem pobiec wroclawski maraton :(
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ