KATOWICE - Stadion AWF, ul. T. Kościuszki 84, Sobota 9:30!

xenon1981
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Prywatnie mogę powiedzieć, te kwestie są nieporównywalne. bieznia lekkoatletyczna na stadionie a bieznia mechaniczna to dwie różne bajki...
New Balance but biegowy
turek75_31
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Vitam

Kiedyś też próbowałem biegać na bieżni mechanicznej. Odczucie tempa biegu jest zupełnie inne.
Ja biegałem na bieżni mechanicznej dużo wolniej a zmęczenie było dużo większe.

Pozdrawiam
Piotr
wn64
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj w WPKiW August Jakubik zorganizował test Coopera.Wynik 2854 to mój najlepszy wynik od 20 lat,więc z optymizmem na Kraków.A wracając z Xenonem z Krakowa podjedziemy do Monopolu na odnowę.Bardzo nam się ona przyda.Xenon pogoda w Krakowie ma być o.k,12 C ale z wiaterkiem.
xenon1981
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No co do odnowy po maratonie to jeszcze sie zobaczy :) nie wiem jak będę i o ktorej wracał :) Wogóle nie wiem czy będę miał nocleg :) Tak to jest jak sie nocuje u rodziny :) ale mam nadzieje do czwartku sie dowiedziec :)
Awatar użytkownika
olotraper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:45
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

turek75_31 pisze:Vitam

Kiedyś też próbowałem biegać na bieżni mechanicznej. Odczucie tempa biegu jest zupełnie inne.

Pozdrawiam
Piotr
Miałem kiedyś mechaniczna bieżnię z magnetycznym hamulcem, ale to była porażka. Teraz mam taką duża bieżnię, jaką spotyka się w małych klubach fitness, kupiłem używaną z ekspozycji sklepowej w Austrii. Jak dla mnie to mercedes. No i na niej właśnie nawet, kiedy nachylenie zwiększam to biegnie się mimo wszystko lżej niż na asfalcie, czy tartanie. No i na tej podstawie sądzę, że wyniki na maszynie są nieprawdziwe, bardzo zafałszowane w stosunku do rzeczywistości. Podłoże statyczne stawia opór, a tu taśma sama ucieka spod stóp. Na bieżni bez problemu przebiegam 5 km, a w terenie zadyszka. Dlatego chyba nie ma sensu mierzyć cokolwiek. Po prostu ruszać się jedynie rekreacyjnie, gdy mało czasu, aby wyjść z domu na przebieżkę. Stawiam pierwsze kroki w bieganiu, dlatego takie dziwne są moje pytania. Cały czas jestem pod wrażeniem wyników, jakie widzę na forum.
Obrazek
turek75_31
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

olotraper pisze:
turek75_31 pisze:Vitam

Pozdrawiam
Piotr
Miałem kiedyś mechaniczna bieżnię z magnetycznym hamulcem, ale to była porażka. Teraz mam taką duża bieżnię, jaką spotyka się w małych klubach fitness, kupiłem używaną z ekspozycji sklepowej w Austrii. Jak dla mnie to mercedes. No i na niej właśnie nawet, kiedy nachylenie zwiększam to biegnie się mimo wszystko lżej niż na asfalcie, czy tartanie. No i na tej podstawie sądzę, że wyniki na maszynie są nieprawdziwe, bardzo zafałszowane w stosunku do rzeczywistości. Podłoże statyczne stawia opór, a tu taśma sama ucieka spod stóp. Na bieżni bez problemu przebiegam 5 km, a w terenie zadyszka. Dlatego chyba nie ma sensu mierzyć cokolwiek. Po prostu ruszać się jedynie rekreacyjnie, gdy mało czasu, aby wyjść z domu na przebieżkę. Stawiam pierwsze kroki w bieganiu, dlatego takie dziwne są moje pytania. Cały czas jestem pod wrażeniem wyników, jakie widzę na forum.

Vitam

Ja zawsze biegałem na nawierzchni betonowej lub na ścieżkach leśnych. Na bieżni mechanicznej biegałem bardzo sporadycznie ( może z 15 razy ) i nigdy na niej nie przebiegłem w jednym kawałku 5 km. Myśle że dla osoby regularnie biegających w terenie jak i na bieżni mechanicznej pomiary mogą być miarodajne kwestia wyczucia układu ruchu.
A co o tym sądzi BZIUM ?

Pozdrawiam
Piotr
xenon1981
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiem Tak, myślę że jakby zatargać taką mechaniczna bieżnię na AWF, położyć obok tartanu :) mozna by wtedy zminimalizować różnice warunków środowiskowych :) jednak jakość biegania, inne ułożenie ciała (tak to kwestia przyzwyczajenia, w ostatnich miesiącach kilkadziesiat razy biegalem na mechanicznej i zawsze jest to jak przesiadka z roweru MTB na kolarkę :) lub na odwrót )
turek75_31
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

xenon1981 pisze:Powiem Tak, myślę że jakby zatargać taką mechaniczna bieżnię na AWF, położyć obok tartanu :) mozna by wtedy zminimalizować różnice warunków środowiskowych :) jednak jakość biegania, inne ułożenie ciała (tak to kwestia przyzwyczajenia, w ostatnich miesiącach kilkadziesiat razy biegalem na mechanicznej i zawsze jest to jak przesiadka z roweru MTB na kolarkę :) lub na odwrót )
Vitam

Chodziło mi bardziej o to że w moim przypadku nogi musiały by się nauczyć specyfiki ruchu na bieżni mechanicznej.
Ja biegnąc na bieżni mechanicznej po kilku minutach mam nabite strasznie łydki pomimo tempa którym biegam "normalnie"
przez powiedzmy godzine. O profilu trasy nawet nie pisze bo biegam w dosyć trudnym.

Pozdrawiam
Piotr
xenon1981
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie o to mi chodziło, to kwestia innego ułożenia nóg w biegu... coś jakbysmy skakali w miejscu stąd łydy zaraz pęcznieją... ciężko (przynajmniej mi) lądowac na bieżni mechanicznej na pięcie... po prostu ruch jest calkiem inny stąd caly bieg nieporównywalny :)
Awatar użytkownika
Bzium
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 51:08 bieżnia

Nieprzeczytany post

Chciałem zapytać czy widzicie różnice między bieganiem a skakaniem??
Jeśli tak to już macie odpowiedź jaka jest różnica w temacie bieżni i "bieżni"

...co do testu coopera to moja życiówka to 4050. i nie zamierzam jej narazie pobijać...przynajmniej w najlbiższych miesiacach...ale po wakacjach..kto wie?? może?

Olo to zobaczenia za kilka dni...
Piotr Ciebie również będzie mi miło widzieć....za tych co będą gdzieśtartowali zrobimy dodatkowe 3 koła...:D
Bzium - Forever!!!
"BÓL PRZEMIJA - CHWAŁA POZOSTAJE"

http://www.youtube.com/watch?v=FCo7Wn7G ... re=related
turek75_31
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bzium pisze:Chciałem zapytać czy widzicie różnice między bieganiem a skakaniem??

...co do testu coopera to moja życiówka to 4050. i nie zamierzam jej narazie pobijać...przynajmniej w najlbiższych miesiacach...ale po wakacjach..kto wie?? może?

Piotr Ciebie również będzie mi miło widzieć....za tych co będą gdzieśtartowali zrobimy dodatkowe 3 koła...:D

Vitam

Nie wiem czy będe gdyż jestem chory

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
olotraper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bzium pisze:Chciałem zapytać czy widzicie różnice między bieganiem a skakaniem??

Dzięki Wszystkim, za Ciekawe komentarz dotyczące bieżni. Staram się teraz do końca kwietnia zbić wagę o 10 kg. Na początku, jak zacząłem trenować bieganie ważyłem 110 kg, dzisiaj rano już 107,6. niestety powoli to idzie. Chyba się nie uda osiągnąć 100 kg. Dodam, że u mnie waży nie tylko tłuszcz. Dość spora część to mięśnie, a tego się tak łatwo nie zrzuca. Ale wyraźnie bieganie jest skuteczniejsze niż tzw. "rzeźbienie" na siłowni przy zrzucaniu wagi. No i w biurze, jak zadzwonił telefon to tak lekko podbiegło mi się, żeby go odebrać :uuusmiech: Nara!
Obrazek
xenon1981
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla biegnących w krakowie :-) może się przydać, http://www.rediar.szpaq.lap.pl/kalkulat ... a=on&krok=
Awatar użytkownika
Bzium
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 51:08 bieżnia

Nieprzeczytany post

olotraper pisze:

Dzięki Wszystkim, za Ciekawe komentarz dotyczące bieżni. Staram się teraz do końca kwietnia zbić wagę o 10 kg. Na początku, jak zacząłem trenować bieganie ważyłem 110 kg, dzisiaj rano już 107,6. niestety powoli to idzie. Chyba się nie uda osiągnąć 100 kg. Dodam, że u mnie waży nie tylko tłuszcz. Dość spora część to mięśnie, a tego się tak łatwo nie zrzuca. Ale wyraźnie bieganie jest skuteczniejsze niż tzw. "rzeźbienie" na siłowni przy zrzucaniu wagi. No i w biurze, jak zadzwonił telefon to tak lekko podbiegło mi się, żeby go odebrać :uuusmiech: Nara!
To podaj mi Twój telefon do biura to będe kilka razy dzwonił :
:D:D:D
Bzium - Forever!!!
"BÓL PRZEMIJA - CHWAŁA POZOSTAJE"

http://www.youtube.com/watch?v=FCo7Wn7G ... re=related
agnieszka_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

olotraper pisze:. niestety powoli to idzie. Chyba się nie uda osiągnąć 100 kg.
Olo, może i idzie powoli ale też nie przyszło w ciągu miesiąca, prawda? Spokojnie rób swoje a waga spadnie, nie ma innej opcji.
ODPOWIEDZ