Plan dla zaawansowanych 6 tr w tyg

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
lukasz.laczny
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pytanie brzmi nastepujaco? trenujac 6 razy w tyg nie ma dlugich wybiegan? Analizujac wczesniejsze palny dla mniej zaawansowanych zauwazam ze jest tam wiecej dlugich wybiegan Z czym sie to je? :) Jerz Skarzynski w ksiazsce maraton tez proponuje w kazdym prawie planie wybiegania po 20 25 28 i 32 km W tym planie najdluzsze wybieganie to 150 min i 3 wybiegania po 120 min Prosze o rozwianie moich watpliwosci Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
pixos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:42
Życiówka w maratonie: 3:58

Nieprzeczytany post

Nie wiem, o którym planie piszesz, bo nie dałeś żadnego linka, ale 150 minut to 2,5 godziny. Jak dla mnie całkiem długie wybieganie. Zależy od tempa, ale zaawansowany (a dla takich jest ponoć plan) spokojnie zrobi w tym czasie 25-30 km.

Pozdrawiam
lukasz.laczny
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=330
chodzi mi o ten plan dla zaawansowanych gdzie jest tylko jedno takie dlugie wybireganie 2,5h hmmm w planach dla sredniozaawansowanych te wybiegania sa dluzsze Czy to jest zwiazane z ilosciami dni treningowych w zwiazku z tym ze przy 6 dniach treningowych nie trzeba biegac tak dlugich wybuiegan raz w tyg?
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Te plany opieraja sie na czasie, a nie na kilometrach. 150min to jakby nie było długie wybieganie, a ze ktos w tym czasie zrobi 20km, a inny 35 to inna sprawa
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
lukasz.laczny
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mimo tej 150 sa tylko trzy 120 i to wystarczajaco?
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

rzeczywiście, jak na trening do maratonu nie za dużo. tak na oko przydałoby się parę trzydziestek w miesiącu przed startem. w ogóle kilometraż tygodniowy jest tu niewielki.
może rzeczywiście tak długie nie wybiegania nie są niezbędne do pobiegnięcia w miarę dobrym czasie 42km? Mam wrażenie, że taki kilometraż jest wystarczający (co nie znaczy, ze nie są przydatne)
Jednak nie chcę się wymądrzać, nie jestem żadnym specjalistą od maratonów, do tej pory przebiegłem dosłownie parę i to górskich a nie płaskich. przygotowując się do ostatniego zrobiłem chyba tylko jeden bieg dłuższy niż 2:15 godz (a same zawody to było dobrze ponad 3 godz naprawdę intensywnego wysiłku) i było ok. z tym że miałem przetrenowaną zimę i mam wytrzymałość z innych sportów.

Na oko ten plan bardzo mi się podoba. jak ktoś spróbuje, to niech da znać, czy podziała
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lukasz.laczny pisze:mimo tej 150 sa tylko trzy 120 i to wystarczajaco?
Jednemu wystarczy, innemu nie. Zależy od wielu czynników. Taka była koncepcja autora planu, jeżeli czujesz, że to za mało dla ciebie, wybierz inny - musisz mieć zaufanie do planu treningowego, żeby trenować wg niego.
Zwróć uwagę, że dużo zależy od tempa rozbiegania - przy 6''/km wychodzi 3x20km, 1x25km - faktycznie nie za dużo (ale 6''/km to raczej nie jest poziom zaawansowany), ale przy 5''/km mamy już 3x24km, 1x30km ciągle nie aż tak dużo, ale już powinno być OK.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ja wiem czy mało, 150 minut po 5:30 to ponad 27km. To w końcu plan dla zaawansowanych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ