Odcisk...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odcisk jak odcisk, ale w nietypowym miejscu:
http://img199.imageshack.us/img199/7456/dsci1534.jpg
1. Buty nowe, dzisiaj pierwszy raz śmigane, Asics 2150 :wrrwrr:
2. Skarpety runningowe Contim (nie miałem z nimi do tej pory problemów)
3. Tam gdzie ON się pojawił jest wkładka i siateczka buta, ewentualnie jakieś wewnętrzne szwy. Nic jednak nie wystaje, nie ma sztywnych nici na szwach itp.
4. Przy chodzeniu nic się nie dzieje, tylko podczas biegu kuj.... kuj.... kuj....

Oczywiście jutro ciąg dalszy śledztwa nastąpi, ale może ktoś z Biegającej Braci miał podobny problem? Wina buta, skarpety, żle dobrany but, tak ma być :niewiem:

No i mam TO na drugiej stopie... Jednak wynika z tego wątku, że to normalne: http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 51&start=0
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 17:10 przez wolf1971, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
noyle
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegając jesienią miałem podobne historie, najpierw zrobiły mi się podobne odciski, a po jednym z biegów zrobił mi się krwiak w tym miejscu. Po miesiącu odpadł kawałek czarnej skóry a w miedzy czasie zamieniłem ASICS na zimowe Salomony speedcross2 i wszystko wróciło do normy. W styczniu było cieplej więc wróciłem do ASICS i teraz już wiem, że do biegania już ich nie założę.
Obrazek
Awatar użytkownika
noyle
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawdziłem przeznaczenie moich asics ( kupowałem w ciemno w stanach 70 zł za parę) teraz czytam, że są dla lekko i średnio pronujących, twoje buty również są dla pronatorów. Więc prawdopodobnie przyczyną są źle dobrane buty.
Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić,fakt, że but dla pronatorów wywołuje takie mini kontuzje na neutralnej stopie.
Obrazek
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FOOT ID wykazało pronację.
Awatar użytkownika
AREX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To zadna regula ale moje Asicsy 2140 tez potrafia mi zafundowac dokladnie w tym miejscu odcisk - na jednej nodze mocniej...
Generalnie bez reguly czasem go robia a czasem nie...

Co dziwniejsze stwierdzam iz mimo ze teoretycznie dobrze mi sie biega w Asicsie to chyba z roznych butow te robia mi najwiecej obtarc (to ze biegam w nich najdluzsze wybiegania to inna sprawa)

U siebie doszukuje sie problemu w skarpecie (nie zawsze biegam w typowo biegowych) i w tym ze teoretycznie powinienem miec buta o pol rozmiaru wiekszego - choc w takim wiekszym jest mi juz luzno troszke...

Zastanawiam sie jeszcze czy przypadkiem sposob sznurowania (mocniej/slabiej) nie powoduje tego ze czasem powstaje jakis luz ktory powoduje odcisk....
Obrazek
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Regułą nie jest, ale to już jakaś wiedza, która pozwala dobrać buty. Tymbardziej, że wideoanaliza pokazała, że biegam równo w 2150. Nie biegam w 2150 teraz zbyt dużo na zewnątrz (zgon achillesów), jedynie na orbitreku, a to już nie ta praca stopy. Jednak wcześniej zauważyłem, że obtarcia już tak nie dokuczają. Może skóra w tym miejscu musi dostosować się do wspomagania i stąd odciski. Skarpeta zawsze biegowa, więc nie jest przyczyną kontuzji. Zresztą dociskając stopę do podłoża w czasie postoju, można poczuć na śródstopiu element wspomagający pronację i to niezależnie od skarpety :ojnie: A w tym wiązaniu może coś być. Sprawdzę przy najbliższych biegach.
dzowak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

niestety to buty, mam podobny problem z Asics GEL NIMBUS 12 (z podobnymi skutkami: odcisk, krwiak... zatem biegam w nich krótkie treningi do 12km), a biegając w NB760 leczę odciski w zamian za ból pięt:) zatem dziś zakupiłem adidasy SNova Sequence 3m.
Obrazek
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to moze i ja cos wniose do tematu. Otoz rowniez po zakupie Asicso'w Nimbus ta sama historia. Odcisk w tym samym miejscu co autor watku. Pierwsze krotkie treningi biegalem z tym odciskiem ale mialem zaklejony odcisk zwyklym plastrem. Jednak podczas biegu plaster sie zeslizgiwal(odklejal) i powstawaly nowe odciski. Poszedlem do apteki i Pani polecila mi plastry typowo na odsicki http://pl.compeed.com/bgdisplay.jhtml?itemname=blisters (tylko ze ja wlasnie stosowalem na pecherze a nie typowo na odciski) Nic sie nie odkleja i do tego przyspiesza gojenie. Dla mnie rewelacja. Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KONIEC 2150... Nie mam, zwróciłem... Szczęśliwie się złożyło, że zaczęła się przecierać siateczka na palcach... Szczęśliwie, ponieważ to co te buty zrobiły mi ze stóp po połówce w Warszawie :wrrwrr: to ... Doszedłem do wniosku, że mimo iż jestem pronatorem (a może i nie) to buty te aż nadto wspomagają moją pronację- każdy bieg= obtarcia na śródstopiu. Na dodatek podejrzewam, że przyczyniły się do kontuzji achillesów. Były zbyt sztywne.Teraz przetestuje Snova Glide 3. Proste butki dla neutrala, z lekką pronacja (chociaz niektorzy twierdza, ze supinacja :orany:), odpowiednie dla mojej wagi... Biegałem w adidasach całą zimę i kanadie nie zraniły mnie ani razu. Zobaczymy czy moja teoria się sprawdzi :niewiem:
Nani
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52min

Nieprzeczytany post

Eh, przeszedłem na nowe buty(asics stratus 2) i po 12km(a od 4km ból..) już mi się porobiły bąble :( głównie na 1 stopie, prawej.
Czy to dlatego, że buty są nie wybiegane? Czy może dlatego, że wcześniej biegałem w NB i teraz przeszedłem na asics'y?
Dać stopie się przyzwyczaić czy spróbować wymienić? Mnóstwo pytań :P Dzięki za ewentualne odpowiedzi. :hejhej:
Ew. może pomoże wymiana wkładek na stare ironmana :zero:
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może i sa niewybiegane. Jeśli są dobrze dobrane do Twoich stóp to pobiegaj w nich troche i obserwuj. Pozostaje mi życzyć tego, aby się "przyjęły" :taktak:
Vincent
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Używam ASIC GT 2160 i chociaż teraz jestem już z nich zadowolony, dopóki nie wybiegałem w nich kilkudziesięciu km, po ok. 5-10 km biegu pojawiał się silny ból podbicia stopy, w miejscu w którym jest ta linia przenosząca energię z pięty na śródstopie. Uczucie jakby była tam ostra krawędź rozcinająca podbicie stopy.

Na szczęście minęło :)
Nie jestem podtatusiały, jestem tatusiem.
Blog
Komentarze
Nani
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52min

Nieprzeczytany post

Przebiegnięte już 46km w nowych butach i już jest trochę lepiej. Ogólnie to teraz stopy muszą mi się zregenerować.

Mam jeszcze 1 pytanko co do stóp, po jakimś czasie naskórek twardnieje, czy też raczej staje się grubszy.
I te zgrubienia usuwam acerinem i tarką do stóp. I właściwie nie wiem czy dobrze robię...
Może powinienem zostawić, bo stopy stają się dzięki temu mocniejsze?(dzięki tym zgrubieniom naskórka:P)

Dzięki za pomoc :hejhej:
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Odkopuję temat ponieważ mam odciski w tym samym miejscu na obu stopach.
Zaczął mi się pojawiać przedwczoraj po krótkim biegu ok 4km a wczoraj jak biegłem ok 7km to na 3km znów ten bój i pęcherz się powiększył.

Posiadam Asics Gel-Stratus 4. Przebiegłem w nich spokojnie bez bólów i odcisków 110km. A teraz klops. Jakaś rada? Reklamować?
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

A może wymienić wkładkę? Bo wydaje mi się, że to od tego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ